HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. április 24., szerda

Sörös sült bajor csülök krumplival, zöldségekkel, boros szalonnás káposztával

Sörös sült bajor csülök krumplival, zöldségekkel, boros szalonnás káposztával

Csülkös ételreceptet már tettem fel:

Sörös füstölt csülök Pékné módra velesült krumplival

Nos, akkor a csülköt megfőztem, most viszont pácolom, s a körítés is különbözik.

Hozzávalók :
  • 1 db füstölt csülök
  • őrölt fekete bors
  • őrölt köménymag
  • majoránna
  • babérlevél
  • olíva olaj 
  • 1 db húsleves kocka
  • sör
  • 4 db nagyobb krumpli
  • 2 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 db paprika
  • 1 db csípős hegyes zöld paprika
  • 1 db chili paprika
  • 3 db paradicsom
  • 2 db óriási  csiperke gomba
  • grillezett zöldség fűszerkeverék
  • 2 szelet füstölt  szalonna
  • 50 dkg savanyított káposzta
  • 1 fej vöröshagyma
  • egész köménymag
  • cukor
  • fehérbor
Elkészítés: 

A csülköt bepácolom, előtte a bőrös részét beirdalom, de nem vágom át teljesen, mert a hús kiszárad. A páchoz használok sót, borsot, köménymagot, majoránnát, olívaolajat, amit jól bedörzsölök a csülökbe, teszek rá babérlevelet, majd két napra elteszem a hűtőbe.

A sütés napján öntök rá vizet, amibe morzsolok egy húsleveskockát, letakarom aluminiumfóliával, majd beteszem a csülköt a 170 C fokra előmelegített sütőbe, légkeverésen.kb.2 órán keresztül sütöm. Időnkét meglocsolom. A végén öntök rá sört, s átkapcsolom grill fokozatra, s 200 C fokon pirosra sütöm..

Közben megpucolom  a hagymát, a répát, a krumplit, a céklát darabolom, a paradicsomot, hagymát, paprikát félbe, a gombákat négybe vágom. Sózom, borsozom, s szórok rá grillezett zöldség fűszerkeveréket. A zöldségeket egy külön serpenyőben a csülök levében párolom, majd a sütőben  megsütöm.

Amíg a csülök & Co. sül, egy serpenyőben a feldarabolt szalonnát kisütöm, szórok bele köménymagot, aprított hagymát, cukrot, karamellizálom. Ráteszem a káposztát, babérlevelet,  sózom, borsozom, locsolok rá a csülök levéből, s átpirítom. A vége felé öntök hozzá fehérbort.

Tálalok. A csülökből vágok két szeletet, a tányérra helyezem, rakok mellé zöldségeket, s káposztát. Sört iszom hozzá.






P.S.  Ezzel az étellel a feleségemnek, s a lányomnak akartam kedveskedni, a hozzávalók mennyiségét is e szerint választottam meg. A kedvemet azonban hamar elvette a drága nejem, amikor megjött, az volt az első reagálása, már megint mi a szarságot sütsz. Azt hiszem, ez volt az utolsó próbálkozásom, ezután kizárólag magamnak sütök, főzök,  s virtuálisan azoknak, akik meglátogatják blogomat, a Mindmegetté-t, vagy olvassák a Receptár-at.

P.S.2. A recept felkerült a Hírkereső Gasztro Toplistájá-ra (ez elégtétel a feleségem pikírt megjegyzése után!!!):
6.- Sörös sült bajor csülök (Mindmegette)
Egy kicsit macerás és munkaigényes, de az eredmény mindenért kárpótol. 
P.S.4. 22.- Sült sörös bajor csülök krumplival recept (Nosalty)
P.S.3. A tombolá-nál is felkerült a recept a Heti Top Listá-ra, a 4. helyre. 
 

3 megjegyzés:

  1. hmmm, ne csüggedj én kértem volna belőle:)finom mutatós!

    VálaszTörlés
  2. Hogy engem miért nem lep meg soha a férjem ilyen "szarságokkal" ?
    Merénylet, így, hogy már lekerült a nagykabát, ami eddig eltakart...de esküszöm bevállalnám :)

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szép és guszta....

    VálaszTörlés