HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. május 20., vasárnap

Fehérboros, tejszínes karalábélevél leves parasztkolbásszal

Fehérboros, tejszínes karalábélevél leves parasztkolbásszal

Hozzávalók :

  • 10 db karalábé levél                           
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 levél medvehagyma
  • 1 db nagyobb krumpli
  • parasztkolbász
  • szalonnabőr
  • petrezselyem
  • főzőtejszín
  • fehérbor
  • őrölt fekete bors
  • 1 db szárnyashús-leves kocka
  • olíva olaj
Elkészítés:

A hagymát, fokhagymát, a petrezselymet aprítom, a  karalábé levelet, medvehagymát felvágom, a krumplit kockára vágom, a kolbászt karikázom.
Egy edényben olajon megdinsztelem a hagymát, a karalábé szárakat és a krumplit, fűszerezem, felengedem vízzel, belemorzsolom a húsleveskockát, beleteszem a szalonnabőrt. Főzöm. Félidőben hozzáteszem a leveleket. Amikor már majdnem kész, beleteszem a kolbászt, a petrezselymet, öntök hozzá bort, s keverek bele tejszínt. (A meleg miatt a tejszínt most csak tálaláskor kevertem hozzá.)

Tegnap a feleségem karalábélevest főzött. A lányunk pucolta meg a karalábékat, a szárat és a zöldjét otthagyta a hátsó teraszon. Ma reggel még mindig ott volt, pedig a nejem a hátsó kertben szokott komposztálni. Bár mára salátalevest terveztem bem gondoltam kár lenne ezekért a szép nagy üde, zsenge levelekért, inkább ez kerül ma az asztalomra. Darált húsom nem volt, így a tötike, szóba sem jöhetett. Nekiláttam, de óvatos duhajként csak az előkészítést végeztem el, s a hagymákat, s a szárakat kezdtem dinsztelni, majd főzni, a leveleket nem bántottam. Amikor megjött drága oldalbordám, rögtön rámförmedt, nem tudtál 10 óra óta végezni. Mondtam, direkt vártam, nem akartam, hogy szó érje a ház elejét, hátha még sem a szemétben végzik ezek a szép levelek. Leereszkedően mondta, hogy neki nem kell, azt csinálok vele, ami akarok.

Nos így lett ez a nagyon finom leves.




1 megjegyzés:

  1. Mágnes Dóra: ahahaha, nagyon jól néz ki, feltétlenül meg kell kóstolnom. Ezt fogom főzni a hétvégén! :-)

    VálaszTörlés