Fehérboros, tejszínes karalábélevél leves parasztkolbásszal
Hozzávalók :- 10 db karalábé levél
- 1 db vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 levél medvehagyma
- 1 db nagyobb krumpli
- parasztkolbász
- szalonnabőr
- petrezselyem
- főzőtejszín
- fehérbor
- só
- őrölt fekete bors
- 1 db szárnyashús-leves kocka
- olíva olaj
A hagymát, fokhagymát, a petrezselymet aprítom, a karalábé levelet, medvehagymát felvágom, a krumplit kockára vágom, a kolbászt karikázom.
Egy edényben olajon megdinsztelem a hagymát, a karalábé szárakat és a krumplit, fűszerezem, felengedem vízzel, belemorzsolom a húsleveskockát, beleteszem a szalonnabőrt. Főzöm. Félidőben hozzáteszem a leveleket. Amikor már majdnem kész, beleteszem a kolbászt, a petrezselymet, öntök hozzá bort, s keverek bele tejszínt. (A meleg miatt a tejszínt most csak tálaláskor kevertem hozzá.)
Tegnap a feleségem karalábélevest főzött. A lányunk pucolta meg a karalábékat, a szárat és a zöldjét otthagyta a hátsó teraszon. Ma reggel még mindig ott volt, pedig a nejem a hátsó kertben szokott komposztálni. Bár mára salátalevest terveztem bem gondoltam kár lenne ezekért a szép nagy üde, zsenge levelekért, inkább ez kerül ma az asztalomra. Darált húsom nem volt, így a tötike, szóba sem jöhetett. Nekiláttam, de óvatos duhajként csak az előkészítést végeztem el, s a hagymákat, s a szárakat kezdtem dinsztelni, majd főzni, a leveleket nem bántottam. Amikor megjött drága oldalbordám, rögtön rámförmedt, nem tudtál 10 óra óta végezni. Mondtam, direkt vártam, nem akartam, hogy szó érje a ház elejét, hátha még sem a szemétben végzik ezek a szép levelek. Leereszkedően mondta, hogy neki nem kell, azt csinálok vele, ami akarok.
Nos így lett ez a nagyon finom leves.
Mágnes Dóra: ahahaha, nagyon jól néz ki, feltétlenül meg kell kóstolnom. Ezt fogom főzni a hétvégén! :-)
VálaszTörlés