HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. május 25., péntek

Pünkösd 2012. május 27. és 28.

Pünkösd 2012. május 27. és 28.



A Pünkösd a keresztények egyik legnagyobb ünnepe, mint oly sok ünnep, ez is pogány, illetve zsidó ünnepre, népszokásra, aratás, első gyümölcsök szedése, telepedett rá. Nálunk hagyományos a pünkösdölés, pünkösdi király választás, kislányok, kisfiuk, faluelőljárók köszöntése, pünkösdi királynéjárás, pünkösdi lovaglás, májusi kalinkózás (csónakázás), gyerekjátékok: Búj, búj zöldág. Egyes helyeken Pünkösdkor állítják a májusfát. És ha már gasztroblogról van szó, ilyenkor eszik a pünkösdi bárányt, szárnyasokat és édes süteményeket.

Forrás: www.utisugo.hu

A Pünkösd a Húsvétot követő 50. napon kezdődik.

Idén korán jött. 1943-ban, s tavaly is,  Pünkösd hétfője pont a születésnapomra esett (június 13.) Mégis a korai meleg nyárias idő miatt a pünkösdi rózsák már rég elvirágoztak. Még szerencse, hogy amikor pompáztak, megörökítettem őket. Így most ezt teszem fel.


Kívánok minden kedves látogatómnak Kellemes Pünkösdi Ünnepeket!

Pompáznak a rózsabokrok:


Középen egy fehér virág van (lehet, hogy pünkösdi rózsa?):


1 megjegyzés:

  1. Milyen jó összefoglalót írtál a pünkösdről!
    A rózsák nagyon szépek!
    Igen, van fehér pünkösdi rózsa is.

    VálaszTörlés