HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. május 18., péntek

Apák napja/Vatertag (Männertag)/Father's Day/День защи́тника Оте́чества

Apák napja/Vatertag (Männertag)/Father's Day/День защи́тника Оте́чества


Bár nálunk még nem nagyon ismert, de azért június 3. vasárnapján (vagy viccesen május 19-én - Ívó napján) van, aki megtartja az Apák napját.. Számos országban már komoly hagyományai vannak. Az időpontja országonként eltérő. Idén az USA-ban, Kanadában, az Egyesült Királyságban június 17-én, Ausztráliában és Űj Zélandon szeptember 2-án lesz.

Oroszországban február 23-án volt, eredetileg a Haza védőinek napjaként indult (1993 óta munkaszüneti nap).

Német nyelvterületen pedig tegnap tartották. A németeknél nagy bulit rendeznek, állami ünnep. (Idén egybeesett Jézus mennybemenetelével.) A németek nem csak az apákat, hanem általában a férfiakat ünneplik. Männertag, az ünneplés természetesen összefügg nagy evés-ivással.
Nálunk is jó lenne, ha jobban elterjedne  ez az ünnep. Van nők napja, anyák napja, mindkettőt tartjuk, s ünnepeljük a nőket, édesanyákat. Rólunk férfiakról viszont senki nem emlékezik meg. Bár én már nyugdíjas vagyok, s így nem érint a dolog, de gondolom sok aktív férfitársam értékelné, ha nálunk is államünnep (munkaszüneti nap) lenne legalább az apák napja. Bár, el kell ismernem, nálunk se a nők napja, se az anyák napja nem munkaszüneti nap. Pedig ennyit ők is megérdemelnének.


8 megjegyzés:

  1. Az apák annyiszor és úgy ünneplik magukat ahányszor és ahogy akarják! Most már tudom , miért is mászkált az én férjuram is annyit a mai napon?:-))

    VálaszTörlés
  2. A munkaszüneti napnak biztos, hogy örülnének a férfiak - már aki még aktív korban van, tehát dolgozik - de ünneplik Ők magukat sűrűn evés ivással, nem kell hozzá apák napja. Csodálkozom, hogy a németek ezt ilyen komolyan veszik, akkor amikor a Nemzetközi Nőnap tényleg nemzetközi, és sajnos nem munkaszüneti nap. Az Anyák napja szintén nem.

    VálaszTörlés
  3. Az ovinkban ünneplik a gyerekek az apák napját (megjegyzem: szülői nyomásra..) és április 4-én tartották. Ilyenkor az apukák egy egész délelőttöt tölthetnek bent az oviban és játszhatnak kedvükre csemetéikkel. Én azon szülők közé tartozom, akik örülnek ezen kezdeményezésnek! A gyerekek pedig kifejezetten imádják ezt a napot!...(egyébként volt olyan kisgyerek, akinek a papája is bent volt, mondván, hogyha anyák napján a mamák is mehetnek az ünnepségre, akkor apák napján a papák se maradjanak ki...igaza volt):)

    VálaszTörlés
  4. Az én apukám a fizetésnapot nevezte Apák napjának - és minden hónap tizedikén volt (egész addig, míg nem bankszámlára utalva kapta a munkabérét).

    VálaszTörlés
  5. A lánya felköszöntötte Önt eme NEMES NAPON?Vagy nem olvassa a blogot? Biztos Jól esne, esett volna nem?ÜDV, Aranka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Aranka! Már megbocsáss, de itt a bloggerek között a tegeződés a szokás.

      Nos, a lányom olvassa időnként a blogomat, de felköszöntésről szó sem volt. Persze, hogy jól esett volna. Miután rokonok élnek Németországban, s ő már lassan 1 1/2 éve Németországban, majd Ausztriában él, s dolgozik, biztos tud erről a napról, de nem jutott eszébe. Ma délután visszament Grazba, s ennyi.
      No, de az én dolgom annyi volt, hogy elindítsam a német óvodától, a német iskolán át, a németnyelvű főiskoláig, ahol a diplomunkájában oroszlánrészem volt, a többi már nem érdekes.

      Törlés
  6. Elnézést Hobbychef a magázódásért, csak a tiszteletem jeléül használtam ezt a formát, koromból fakadóan, mert még csak 20 vagyok. Nem illetlenségből, vagy ilyenek.
    Sajnálom, hogy a lánya nem köszöntötte fel, de hát úgysem csak ezen múlik a szeretete irántad.. ez csak egy kis gesztus.Kis Kedvesség.
    Ha hazajár szeretettel a családi házba amikor csak tud..az pont elég. Jön a Pünkösd, a hosszú hétvége, újabb lehetőség.Anyukáméknak is az az ünnep , ha mi gyerekek hazalátogatunk. Vagy akár te is meglepheted, biztos örülne egy grazi látogatásnak, közös gasztrotúra, sörözés, ilyenek.Jót tesz egy kis kikapcsolódás néha, Aranka

    VálaszTörlés
  7. Én Németországban élek, és meglehetősen utálom ezt a napot. Az anyák napja már sokkal régebb óta létező dolog, és nem lett munkaszüneti nap, amit nem is sérelmezek, de az a nap akkor tényleg az anyasággal függ össze, a gyereket felköszöntik az édesanyjukat, nagymamájukat. Az apák napja ellen sem lenne kifogásom, ha hasonló indíttatásból lenne megszervezve. Pl szabadban, lehetnének programok meghirdetve amiken apák és gyermekeik közösen vesznek részt... Kell ilyen nap, úgy vélem, de annak nem látom értelmét, hogy férfiak együtt töltik a napot, és csak az ivászatról szól az egész...Számomra ez nem "Vatertag"!

    VálaszTörlés