HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. január 1., szombat

Sörben sült malac

Sörben sült malac sült krumplival, párolt káposztával

Hozzávalók:

  • 2 kg bőrös malachús (csonttal)
  • 1 üveg sör
  • méz

  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • őrölt kömény
  • 1/2 kg burgonya
  • 1 fej lila káposzta
  • 1 fej fehér káposzta
  • 3 fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • liba zsír
  • cukor
  • 1 db alma
  • 1 db citrom
  • ecet
  • babérlevél
  • fehér bor
  • vörös bor

Elkészítés:

A malac belső oldalát sózom, borsózom, paprikázom, s bekenem zúzott fokhagymával a bőrét bedörzsölöm zsírral. Egy kizsírozott tepsibe fektetem bőrével felfelé, öntök alá kevés vizet, letakarom alufóliával, s előmelegített sütőbe teszem (190-200 C fok).

A krumplit meghámozom, kockára vágom, s egy másik kizsírozott tepsibe teszem. Sózom, borsozom, betakarom, s beteszem a sütőbe. Amikor majd nem megsült, leveszem a fóliát és megpirítom.

A káposztákat legyalulom. Egy mély serpenyőben zsírt olvasztok, szórok rá cukrot és megkaramelizálom. Ráteszem a szeletelt hagymát és megdinsztelem. Majd ráteszem az apróra vágott fokhagymát, s a káposztát, valamint a babérlevelet. Fedő alatt dinsztelem, időnként átforgatom. Sózom, borsozom, szórok rá őrölt köményt. Beleteszem a szeletelt almát és citromot. Locsolok rá citromlevet, s egy kevés ecetet. Mikor majdnem kész öntök rá fehér- és vörösbort.

A malacról 3,5 - 4 órás sütés után leveszem a fóliát, a bőrét bedörzsölöm szalonnával, meglocsolom a saját levével, s öntök rá sört, tovább sütöm. Ezt időnként megismétlem. Amikor már kezd pirulni, bekenem a bőrét mézzel. A locsolást addig folytatom, míg szép ropogós barnás piros nem lesz a bőr, a hús pedig omlós.

Tálaláskor a malac, a krumpli és a káposzta mellé tettem még tepertőt és egy szelet citromot.

(Sajnos a fotózás előtt a legszebb részt már kikanyarította a feleségem.)

1 megjegyzés: