HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. május 31., csütörtök

Baconba tekert spárga újkrumplival együttsütve, fehérboros tartár szósszal

Baconba tekert spárga újkrumplival együttsűtve, fehérboros tartár szósszal


Fejedelmi étel.

Hozzávalók
  • 1/2 zacskó fehérspárga (10 síp)
  • 11 szelet bacon
  • tejföl
  • majonéz
  • mustár
  • cukor
  • őrölt fehér bors
  • citrom
  • fehér bor
  • citromos olaj 
  • fokhagyma
  • 4 db újkrumpli
  • paradicsom
  • olíva olaj
  • petrezselyem
  • kapor

Elkészítés:

A spárga sípokat megpucolom, fás végüket levágom. A krumplikat megkapirgálom, s felteszem őket főni.. A spárgákat 8 perc után kiveszem. Amikor már nem forró, a spárgákat kettesével betekerem a baconba, mindegyik kötegre két szelet kerül, s beteszem egy serpenyőbe, melybe olajat locsoltam. A krumplikat mellérakom, tetejükön egy kis baconnal, fűszerezem, s beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe légkeverésen. A végén kis időre átállítom grill fokozatra.

Közben elkészítem a szószt. A tejfölhöz keverem a majonézt, mustárt, fűszerezem, facsarok bele citromot, öntök bele kevés bort., citromos olajat, beleteszem az aprított fokhagymát, egy kevés aprított petrezselymet és kaprot..

Tálaláskor a tányérra locsolok a szószból, elrendezem a spárgát és a krumplit, vágok rá petrezselymet, a spárgára locsolok még szószt, s díszítem paradicsommal.




2012. május 30., szerda

Prosciutto con melone, e pane e buro

Prosciutto con melone,  e pane e burro


Egy olasz nyári finomság.

Hozzávalók
  • 1 db kisebb sárga dinnye
  • 5 dkg sonka (jelen esetben selyemsonka)
  • 1 db menta levélcsúcs
  • 1 szelet zsúrkenyér
  • 2 késhegynyi vaj

Elkészítés:

A dinnyét félbevágom, majd 6 szeletre. A magházat és a héját eltávolítom.

A dinnye szeleteket egy tányérra rakom, elé a sonka szeleteket. Díszítem mentalevéllel.

Vajas kenyérrel fogyasztom.


Korábbi receptek sárga dinnyével:

Prosciutto con melone e olivo

Prosciutto e Melone con Mozarella


Csirkecomb és krumpli együtt sütve

Csirkecomb és krumpli együtt sütve


Sima, egyszerű csirkecomb és krumpli együttes.

Hozzávalók
  • 2 db csirkecomb
  • 2 db krumpli
  • 2 db paradicsom
  • olíva olaj
  • őrölt fekete bors
  • sült csirke fűszerkeverék
  • citrom
  • citromos olaj
  • őrölt piros paprika
  • fokhagyma petrezselyem fűszerkeverék
  • petrezselyem levél

Elkészítés:

A csirkecombokat sózom, borsozom, s megszórom a sült csirke fűszerkeverékkel.

A krumplit megpucolom, s apró kockákra, forgácsokra vágom.

Egy serpenyőbe olajat öntök, belehelyezem a csirke combokat és a krumplit, az utóbbit megsózom.

A combokat félidőben megforgatom, a krumplit időnként megkeverem. Időközben a paradicsomokat felszeletelem.

Tálaláskor a tányérra helyezek egy combot, a krumpli felét, szórok rá borsot. A tányér szélére rakok egy sor szeletelt paradicsomot, sózom borsozom, szórok rá pirospaprikát, facsarok rá citromot, locsolok rá citromos olajat, s meghintem fokhagyma petrezselyem fűszerkeverékkel. A combra helyezek egy petrezselyem levelet.


2012. május 29., kedd

Brandys eper vanília fagylalttal, színes cukor díszítéssel

Brandys eper vanília fagylalttal, színes cukor díszítéssel


Egy üde desszert.

Hozzávalók

  • eper
  • porcukor
  • vaníliás cukor
  • vanília fagylalt
  • brandy
  • színes cukor 

Elkészítés: 

Az eperszemeket félbevágom, egy tálkába teszem, szórok rá kevés porcukrot, s vaníliás cukrot, nyomok rá két adag vanília fagylaltot, öntök rá brandyt, s díszítem színes cukorreszelékkel.

Fehérspárga fehérboros, kapros szósszal, petrezselymes krumplival

Fehérspárga fehérboros, kapros szósszal, petrezselymes krumplival

Hozzávalók
  • 1/2 zacskó fehérspárga (10 síp)
  • tejfől
  • kapor
  • cukor
  • örölt fehér bors
  • citrom
  • fehér bor
  • citromos olaj
  • 1 db nagyobb krumpli
  • olíva olaj
  • petrezselyem
Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzöm, megpucolom, karikára vágom, olajon megpirítom, a végén szórok rá aprított petrezselymet.

Amíg a krumpli fő, a spárga sípokat megpucolom, fás végűket levágom, sós, cukros vízben megpárolom.
A citromból vágok egy szeletet, 2 kanál tejfölhöz keverek aprított kaprot, csavarok bele citromot, öntök bele egy kevés bort, citromos olajat, összekeverem.

Tálaláskor a tányérra helyezem a spárgákat, rálocsolom a szószt, melléhelyezem a krumplit, díszítem egy citrom karikával, s kaporral.


2012. május 28., hétfő

Túrós, tejfölös gombafejek krumpliágyon, csőben sütve

Túrós, tejfölös gombafejek krumpliágyon, csőben sütve


Egy finom töltött zöldség, vegáknak is.

Hozzávalók :

  • 5 db nagyobb csiperke gomba
  • 3 db nagyobb krumpli
  • 5 púpozott evőkanál tehéntúró
  • 5 evőkanál tejföl
  • őrölt fekete bors
  • fokhagyma petrezselyem fűszerkeverék
  • olíva olaj
  • paradicsom
  • lilahagyma
  • újhagyma

Elkészítés:

A krumplikat héjukban megfőzöm, megpucolom. Egy serpenyőbe olajat locsolok, rákarikázom a krumplit, sózok, borsozok minden réteget. A gombáknak eltávolítom a törzsét, ráhelyezem a krumplira. Mindegyik gombafejbe teszek túrót, fűszerezem, teszek rá tejfölt, megszórom a fokhagyma petrezselyem fűszerkeverékkel, s locsolok rá olajat.

A serpenyőt beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, s légkeverésen 25-30 percig sütöm. Egy kis tálkában a zöldségekre locsolok almaecetet és olíva olajat.

Tálaláskor szedek a tányérra krumplit, gombát, s zöldségeket.





2012. május 27., vasárnap

Túrós saláta olívabogyókkal

Túrós saláta olívabogyókkal


Egyszerű, finom saláta.

Hozzávalók :
  • 2 db paradicsom
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 1 fej lilahagyma
  • vöröshagyma zöld hajtása
  • 3 kanál tehéntúró
  • chilis olíva bogyó
  • fekete olíva bogyó
  • 1 citrom
  • almaecet
  • olíva olaj
  • őrölt fekete bors

Elkészítés:

A paradicsomokat négybevágom, a paprikát hosszú karikákra vágom, a lilahagymát szeletelem. A citromból vágok egy karikát.
Egy tálba elrendezem a hozzávalókat, fűszerezem, facsarok rá citromot, locsolok rá almaecetet és olajat, rámorzsolom a túrót, díszítem a citrom karikával.


Gyermeknap

Gyermeknap


Ma nem csak Pünkösd vasárnapja van, hanem Gyermek Nap is. Törökországból ered, később az ENSZ is felkarolta. A világ számos országában júnuus 1-én tartják, nálunk 1950 óta, május utolsó vasárnapján. Országszerte számos programmal várják a gyermekeket. Remélhetőleg az eső sem mossa el ezeket.

Gondolom, számos gasztroblogger sütés-főzéssel kedveskedik a gyermekeinek, unokáinak, s sok finomságot  láthatunk majd a bejegyzésekben. Előre is kíváncsian várom.


Latinovits Zoltán - Petőfi Sándor: Szülőföldemen


2012. május 25., péntek

Pünkösd 2012. május 27. és 28.

Pünkösd 2012. május 27. és 28.



A Pünkösd a keresztények egyik legnagyobb ünnepe, mint oly sok ünnep, ez is pogány, illetve zsidó ünnepre, népszokásra, aratás, első gyümölcsök szedése, telepedett rá. Nálunk hagyományos a pünkösdölés, pünkösdi király választás, kislányok, kisfiuk, faluelőljárók köszöntése, pünkösdi királynéjárás, pünkösdi lovaglás, májusi kalinkózás (csónakázás), gyerekjátékok: Búj, búj zöldág. Egyes helyeken Pünkösdkor állítják a májusfát. És ha már gasztroblogról van szó, ilyenkor eszik a pünkösdi bárányt, szárnyasokat és édes süteményeket.

Forrás: www.utisugo.hu

A Pünkösd a Húsvétot követő 50. napon kezdődik.

Idén korán jött. 1943-ban, s tavaly is,  Pünkösd hétfője pont a születésnapomra esett (június 13.) Mégis a korai meleg nyárias idő miatt a pünkösdi rózsák már rég elvirágoztak. Még szerencse, hogy amikor pompáztak, megörökítettem őket. Így most ezt teszem fel.


Kívánok minden kedves látogatómnak Kellemes Pünkösdi Ünnepeket!

Pompáznak a rózsabokrok:


Középen egy fehér virág van (lehet, hogy pünkösdi rózsa?):


2012. május 24., csütörtök

Majonézes saláta tojással, olívabogyókkal

Majonézes saláta tojással, olívabogyókkal

Vacsorának is kíváló.

Hozzávalók :

  • 1 db fejes saláta
  • 1 db tojás
  • majonéz
  • citrom
  • chilipaprikás olívabogyó
  • fekete magnélküli olíva bogyó
  • saláta olaj
  • olíva olaj
  • őrölt felkete bors
  • fokhagyma petrezselyem fűszerkeverék

Elkészítés:

A megmosott salátát leveleire szedem, s egy tányérra rakom, közben fűszerezem. Rárakom a szeletelt keményre főzött tojásokat, s a felszeletelt fél citromot, a másik felének a levét ráfacsarom, locsolok rá saláta- és olívaolajat,  Nyomok rá majonézt, s megpakolom az olívabogyokkal.


2012. május 20., vasárnap

Fehérboros, tejszínes karalábélevél leves parasztkolbásszal

Fehérboros, tejszínes karalábélevél leves parasztkolbásszal

Hozzávalók :

  • 10 db karalábé levél                           
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 levél medvehagyma
  • 1 db nagyobb krumpli
  • parasztkolbász
  • szalonnabőr
  • petrezselyem
  • főzőtejszín
  • fehérbor
  • őrölt fekete bors
  • 1 db szárnyashús-leves kocka
  • olíva olaj
Elkészítés:

A hagymát, fokhagymát, a petrezselymet aprítom, a  karalábé levelet, medvehagymát felvágom, a krumplit kockára vágom, a kolbászt karikázom.
Egy edényben olajon megdinsztelem a hagymát, a karalábé szárakat és a krumplit, fűszerezem, felengedem vízzel, belemorzsolom a húsleveskockát, beleteszem a szalonnabőrt. Főzöm. Félidőben hozzáteszem a leveleket. Amikor már majdnem kész, beleteszem a kolbászt, a petrezselymet, öntök hozzá bort, s keverek bele tejszínt. (A meleg miatt a tejszínt most csak tálaláskor kevertem hozzá.)

Tegnap a feleségem karalábélevest főzött. A lányunk pucolta meg a karalábékat, a szárat és a zöldjét otthagyta a hátsó teraszon. Ma reggel még mindig ott volt, pedig a nejem a hátsó kertben szokott komposztálni. Bár mára salátalevest terveztem bem gondoltam kár lenne ezekért a szép nagy üde, zsenge levelekért, inkább ez kerül ma az asztalomra. Darált húsom nem volt, így a tötike, szóba sem jöhetett. Nekiláttam, de óvatos duhajként csak az előkészítést végeztem el, s a hagymákat, s a szárakat kezdtem dinsztelni, majd főzni, a leveleket nem bántottam. Amikor megjött drága oldalbordám, rögtön rámförmedt, nem tudtál 10 óra óta végezni. Mondtam, direkt vártam, nem akartam, hogy szó érje a ház elejét, hátha még sem a szemétben végzik ezek a szép levelek. Leereszkedően mondta, hogy neki nem kell, azt csinálok vele, ami akarok.

Nos így lett ez a nagyon finom leves.




2012. május 18., péntek

Apák napja/Vatertag (Männertag)/Father's Day/День защи́тника Оте́чества

Apák napja/Vatertag (Männertag)/Father's Day/День защи́тника Оте́чества


Bár nálunk még nem nagyon ismert, de azért június 3. vasárnapján (vagy viccesen május 19-én - Ívó napján) van, aki megtartja az Apák napját.. Számos országban már komoly hagyományai vannak. Az időpontja országonként eltérő. Idén az USA-ban, Kanadában, az Egyesült Királyságban június 17-én, Ausztráliában és Űj Zélandon szeptember 2-án lesz.

Oroszországban február 23-án volt, eredetileg a Haza védőinek napjaként indult (1993 óta munkaszüneti nap).

Német nyelvterületen pedig tegnap tartották. A németeknél nagy bulit rendeznek, állami ünnep. (Idén egybeesett Jézus mennybemenetelével.) A németek nem csak az apákat, hanem általában a férfiakat ünneplik. Männertag, az ünneplés természetesen összefügg nagy evés-ivással.
Nálunk is jó lenne, ha jobban elterjedne  ez az ünnep. Van nők napja, anyák napja, mindkettőt tartjuk, s ünnepeljük a nőket, édesanyákat. Rólunk férfiakról viszont senki nem emlékezik meg. Bár én már nyugdíjas vagyok, s így nem érint a dolog, de gondolom sok aktív férfitársam értékelné, ha nálunk is államünnep (munkaszüneti nap) lenne legalább az apák napja. Bár, el kell ismernem, nálunk se a nők napja, se az anyák napja nem munkaszüneti nap. Pedig ennyit ők is megérdemelnének.