Hagymás sült csirkemáj petrezselymes tócsnival
Hozzávalók:
- 1/2 tasak mélyhűtött csirkemáj
- füstölt szalonna
- 1 db vöröshagyma
- 3 db fokhagyma gerezd
- őrölt fekete bors
- őrölt piros paprika
- Vegeta
- majoranna
- fehér bor
- 6 db krumpli
- liszt
- 1 db tojás
- só
- petrezselyem fokhagyma fűszerkeverék
- szerecsendió
- chili paprika
- olíva olaj
- 1 db paradicsom
- 1 db hegyes csípős szöld paprika
- petrezselyem
- újhagyma szára
A krumplit héjában megfőzöm, megpucolom, lereszelem. Adok hozzá tojást, sót, borsot, szerecsendiót, petrezselyem fokhagyma fűszerkeveréket, apróra vágott petrezselyem zöldet, feldarabolt chili paprikát, összekeverem, majd kis lepényeket formázok.
A hagymát karikára vágom, s szétszedem. A szalonnát kockára vágom.
A májat jó alaposan, többször is átmosom, félbevágom.
Egy serpenyőben kevés olajon a szalonnát kiolvasztom, ráteszem a hagymakarikákat, majd a fokhagymát, megdinsztelem. Ráteszem a májat, fűszerezem, öntök rá fehér bort, s készre dinsztelem.
Egy serpenyőben kevés olajon a krumpli lepényeket kisütöm.
Egy másik serpenyőben a kettévágott paradicsomot és paprikát megsütöm.
Tálaláskor teszek a tányérra 2 db tócsikot, mellé halmozom a májat, s rakok rá sült paradicsomot és paprikát. Díszítem petrezselyem zölddel és újhagyma szárával.
Tócsik: tájanként különböző neveket adnak neki. Én cicegeként ismertem, de hívják még tócsinak, lapcsánkának, ecsegének, lapótyának, matutkának, macoknak, matutkának, prószának stb.is. Egy közös bennük, eredetileg csak krumplit és lisztet tartalmaznak, a többi már, mint az én variációm is, szabad alkotás.Mindenki tág teret engedhet kreativitásának.
P.S.: Eredetileg az volt az elképzelésem, hogy a most divatos medvehagymával készítem, de egy kis tasak ára mellbe vágott, s inkább lemondtam róla. Talán majd legközelebb, ha megbarátkozom vele, hogy az ingyenesen szedhető növényért van képük ennyit kérni, ( 469 Ft egy néhány dekagrammos mennyiségért!!!) Szégyen és gyalázat!!!.