HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. március 31., csütörtök

Hagymás sült csirkemáj petrezselymes tócsnival

Hagymás sült csirkemáj petrezselymes tócsnival

Hozzávalók:

  • 1/2 tasak mélyhűtött csirkemáj
  • füstölt szalonna
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 db fokhagyma gerezd
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • Vegeta
  • majoranna
  • fehér bor
  • 6 db krumpli
  • liszt
  • 1 db tojás
  • petrezselyem fokhagyma fűszerkeverék
  • szerecsendió
  • chili paprika
  • olíva olaj
  • 1 db paradicsom
  • 1 db hegyes csípős szöld paprika
  • petrezselyem
  • újhagyma szára
Elkészítés:

A krumplit héjában megfőzöm, megpucolom, lereszelem. Adok hozzá tojást, sót, borsot, szerecsendiót, petrezselyem fokhagyma fűszerkeveréket, apróra vágott petrezselyem zöldet, feldarabolt chili paprikát, összekeverem, majd kis lepényeket formázok.

A hagymát karikára vágom, s szétszedem. A szalonnát kockára vágom.

A májat jó alaposan, többször is átmosom, félbevágom.

Egy serpenyőben kevés olajon a szalonnát kiolvasztom, ráteszem a hagymakarikákat, majd a fokhagymát, megdinsztelem. Ráteszem a májat, fűszerezem, öntök rá fehér bort, s készre dinsztelem.

Egy serpenyőben kevés olajon a krumpli lepényeket kisütöm.

Egy másik serpenyőben a kettévágott paradicsomot és paprikát megsütöm.

Tálaláskor teszek a tányérra 2 db tócsikot, mellé halmozom a májat, s rakok rá sült paradicsomot és paprikát. Díszítem petrezselyem zölddel és újhagyma szárával.

Tócsik: tájanként különböző neveket adnak neki. Én cicegeként ismertem, de hívják még tócsinak, lapcsánkának, ecsegének, lapótyának, matutkának, macoknak, matutkának, prószának stb.is. Egy közös bennük, eredetileg csak krumplit és lisztet tartalmaznak,  a többi már, mint az én variációm is,  szabad alkotás.Mindenki tág teret engedhet kreativitásának.

P.S.: Eredetileg az volt az elképzelésem, hogy a most divatos medvehagymával készítem, de egy kis tasak  ára mellbe vágott, s inkább lemondtam róla. Talán majd legközelebb, ha megbarátkozom vele, hogy az ingyenesen szedhető növényért van képük ennyit kérni, ( 469 Ft egy néhány dekagrammos mennyiségért!!!) Szégyen és gyalázat!!!.

"Egy jó szó" játék

"Egy jó szó" játék

Nagyon kedves díjat kaptam (küldés sorrendjében, s folyamatosan frissítve) Krisztától: Kriszta konyhája - Sütni, főzni bárki tud!, Krisztinától: Krisztina konyhája, Líviától: Lívia konyhasarka, Jutkától: Süssünk, főzzünk valamit, Anikótól: Zsanuária, Évától: Takarékos konyha, Ritától: MRita (Enni élvezet, vagy kaland csupán?), Amitól: De jó főzni!, DebiGabitól: Vegyes saláta, Bors and Peppertől: Bors&Pepper, Nellitól: Íz-Varázs-lat,Dittától: Sütés-főzés Baba-Mama Egészség, KatitólMakacska konyhája, melissina2: Piroska receptes füzetéből, BeckZsutól: á la Beck Főzés nem bonyolultan, de jóízűen, jókedvvel., Cakenitól: Kreatív torta, Latsiától: Latsiakonyhája, Mónikától: Torkos Kuckó , Anitától: Tejmentes ételek az egész családnak, Ibcsitől: Ibcsi fínomságai, Lencsilánytól: Ici pici gyönyörszömörcés álmok

A díj elindítója: Eszter, Az én szappanos világom blog írója.
Nála olvasható a játék szabálya, a játék időtartama, s a majdani nyertes ajándéka.

Én legszívesebben minden kedves látogatómnak, különösen azoknak mondanék, adnék egy jó szót, akik blogomat látogatják, feliratkoztak követőként, rendszeresen kedves megjegyzéseket írnak, s akik elhalmoztak díjakkal, oklevelekkel. Sokan vannak. A blogom 9 hónapos, s a mai nappal 98 látogató követ, s több mint 460 megjegyzést írtatok. Erre büszke vagyok. Így nagyon nehéz volt a választás.

Végül is az alábbiakra esett a döntésem (abc sorrendben), remélem nem sértődik meg, aki most kimaradt:

@ndre@
Alexa
Alexandra
Alíz
Ami
Andi-Kata
Anikó
Anita
Araniel
Autumn
BalhÉtterem (Bence, Emőke)
Beastie
BeckZsu
Belly
Bianka
Cafe Cinnamon
Cakeni
Citromhab
Csipike
DebiGabi 
Ditta
Edith
Egycsipet
Erinacea 
Eszter
Életünk és ételeink
Éva
Fahej-cafe
Farkas Vilmos
Gabojsza 
Ginko
Gizi 
Gyémánt
Helga
Ibcsi
Ildy
JD
Juci
Judika
Judit60
Jutka
Kati
Kriszta
Krisztina 
Latsia 
Lencsilány
Liza
Lívia 
Málna konyhája
Mandala
Maria
Márta
Mellissina2 
Mézesélet
Mézigörl
m.k.
V. Mónika
M. Mónika
Nelli
Niki 
Notburga 
oceancowboy
Ottis
Rita
Ritmus
Seafalcon
Sercli
Strawberry
Szaffina
Szepyke
Tálaló
Trinity
Vesta
Viki
Chef Viki 
Zsuci

És végül, de nem utolsó sorban a játék kitalálója és útnak indítója:
Eszter

Remélem örülni fognak az "Egy jó szó"-nak és szeretettel fogadják azt.


2011. március 30., szerda

Roquefortos saláta tojással

Roquefortos saláta tojással

Hozzávalók:

  • fejessaláta
  • rukkola saláta
  • 1 db kaszinó tojás
  • 1 db paradicsom
  • 1 szál újhagyma
  • lila hagyma hajtása
  • őrölt fekete bors
  • fokhagymás petrezselyem fűszerkeverék
  • citromlé
  • extra szűz olíva olaj
  • majonéz
  • Roquefort/kék sajt
  • fokhagymás petrezselymes bruschetta
Elkészítés:

A saláta leveleket (6-7 darabot) elhelyezem a tányéron, középre kerül a saláta zsenge közepe, egyben. Rászeletelem a paradicsomot, a hagyma karikákat, fűszerezem, facsarok rá citromlevelet. Ráhelyezem a kaszinó tojást, meglocsolom majonézzel és olíva olajjal, morzsolok rá roquefort-ot, díszítem hagyma szárral és néhány rukkola salátalevéllel. Beteszem a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek. Fogyasztáskor megmelegítem a bruschetta-kat, s a tányérra helyezem.

2011. március 29., kedd

Augusta/Auguszta , Martini Prosecco Augusta

Augusta/Auguszta

Ma az Auguszták ünneplik a névnapjukat. (December 23-án is volt Auguszta nap, jelen bejegyzést onnan vettem át.)

A virág stílusosan Gustavia Augusta:



Szokás szerint koktéllal és zenével köszöntöm őket.

Martini Prosecco Augusta




Hozzávalók:

  • 2 cl behűtött Martini Rosso
  • 1 cl gránátalma szaft
  • 4 cl Martini Prosecco
Elkészítés:

A martini Rosso-t és a gránátalma szaftot egy shaker-ben jéggel összekeverjük, majd átszűrjük egy behűtött pezsgőspohárba. Feltöltjük a Martini Prosecco-val, s gránátalma magokat szórunk az italba díszítésül.

Cin Cin!

1° video "serio" su augusta sr


A videoclipp megtekintéséhez click ide

2011. március 28., hétfő

Johanna , Johanna coctail

Johanna

 Ma a Johannák ünneplik a névnapjukat, őket köszöntöm.

Johanna coctail

Hozzávalók: 

  • 5 cl Orange Vodka

  • 1 csepp Lime Juice

  • Cranberry Juice (áfonya lé)


  • Elkészítés:

    Egy pohárba jeget teszünk, cseppentünk bele citromot, felöntjük az áfonyalével, s összekeverjük.

    johanna


    Crazy Loop - Johanna (shut up!)


    My favourite Gastroblog

    My favourite Gastroblog

    Ezen a héten a díjat Máriának - a SZERETEK FŐZNI (2)  Gasztronapló napról napra - régi, jól bevált ételek és új próbálkozások - blog szerzőjének adom, akivel még a Kulináris világnál ismerkedtünk meg. Az elején nagyon távolságtartó volt, de végül is összebarátkoztunk. Szeretem a receptjeit, s a lelkesedését, ahogy nemcsak a családjának főz, ha kell, mindenkinek más ételt,  de a blogját is folyamatosan csinosítja. Új meg új dolgokat fedezek fel, amikor meglátogatom. Most épp új slogent és designe-t választott. Azon kevesek közé tartozik, aki a toplistámba - Paprika&Tomato Gastroblog Toplist - is regisztrált. Kívánom, hogy a derékfájása is múljon el mihamarább.

    Remélem örül a díjamnak, s elfogadja azt, és beilleszti a blogjába..
    (A díjjal kapcsolatban lsd: My favourite Gastroblog!)


    Mediterran paradicsomleves Créme fraîche-vel és Croûtonnal

    Mediterran paradicsomleves Créme fraîche-vel és  Croûtonnal

    Hozzávalók :
    • 1 db hagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • 1/2 l paradicsomlé,
      vagy paradicsompüré
    • olíva olaj
    • cukor
    • chili por
    • chili szósz
    • őrölt fehér bors
    • 1/2 db paradicsom
    • friss/vagy szárított majoranna
    • újhagyma szára
    • hegyes zöld paprika
    • bazsalikom
    • petrezselyem
    • 2 szelet toast kenyér
    • Créme fraiche/vagy tejszín
    Elkészítés:

    A hagymát és a fokhagymát apróra, a paradicsomot nagy kockára vágom.Egy serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymákat, felöntöm a paradicsomlével, fűszerezem, 10 percig főzöm.
    Egy másik serpenyőben a kockára vágott toastot megpirítom (de lehet a kenyérpirítóban is megpirítani, s olívával a kockákat meglocsolni).
    Tálaláskor mélytányérba merem a levest, középre teszem a paradicsomokat, díszítem a majoranna, s újhagyma szárral, petrezselyem és bazsalikom levéllel. Locsolok rá tejszínt, s belehelyezem a toast kockákat.

    2011. március 27., vasárnap

    Újabb díjak, illetve oklevél

    Újabb díjak, illetve oklevél

    Újra megkaptam ezeket a kedves díjakat, illetve oklevelet, ezúttal Krisztinától, a Krisztina konyhája blog írójától, aki már többször is megtisztelt díjakkal. Nagyon hálás vagyok, s köszönöm neki.



    Mint korábban is, most is szeretném ezeket a díjakat a blogom látogatóinak felkínálni.

    Kertünk virága a szobában, vázában

    Kertünk virága a szobában, vázában


    Azt hiszem, a képek önmagukért beszélnek.


    Tyúkmony, papendekli és icce: tudjuk, hogy mennyi?

    Tyúkmony, papendekli és icce: tudjuk, hogy mennyi?

    Ki hinné, hogy a konyhában is ajánlatos volt ismerni ezeknek nemcsak a jelentését, de a mértékét is, mert különben nem készültek volna el a korabeli recipék. Ráadásul az étel bizony italt kíván – de vajon mennyi is egy icce bor?






    Nekem tanulságos volt, remélem Ti is élvezitek majd.
    A teljes cikk --> Tyukmony, ...

    Sült kolbász vele sült baconos krumplival, mellé csalamádéval

    Sült kolbász vele sült baconos krumplival, mellé csalamádéval

    Hozzávalók :
    • 3 db sütnivaló kolbász
    • 8 db krumpli
    • libazsír
    • bacon szalonna
    • bors
    • petrezselymes fokhagyma fűszerkeverék
    • csalamádé
    Elkészítés:

    A héjában félig megfőzött krumplit megpucolom.A bacont kockára vágom.

    Egy nagy nyél nélküli serpenyőbe teszek kevés libazsírt, elhelyezem benne körbe a kolbászokat, villával megszurkálom, teszek rá egy kevés libazsírt. Középre szeletelem a krumplit, teszek rá egy kevés libazsírt, s a bacon kockákat. A krumplit sózom, borsozom, megszórom petrezselymes fokhagyma fűszerkeverékkel.
    (Miután a serpenyőbe kevés krumpli fért, s nem akartam vastag réteget, tettem egy második serpenyőbe is krumplit.)

    Előmelegített sütőben 180 fokon szép pirosra sütöttem (kb 30 percig oldalanként.), a végén rövid ideig grillezve.

    Tálaláskor a kolbász és a krumpli mellé csalamádét raktam.




    Tavaszi óraátállítás

    Tavaszi óraátállítás



    Ezt a bejegyzést azért írtam, mivel hátha járt más is úgy, ahogy én. Este szoktam az órákat átállítani, tegnap végül is elfeledkeztem róla. Ma reggel, 9 órakor hiába vártam a Tv-ben a 8 órás híreket. Csak amikor elindultunk sétálni, akkor jöttem rá, hogy egy órával előrébb jár az idő.

    Regelenként szoktam találkozni egy másik kutyással. Ma is szembe jöttek velem. Ő is megfeledkezett az előreállításról.

    Az oroszok idén már nem állítgatják az órát, mivel több galibát okozott, mint amennyi hasznot hozott.
    Mi is abbahagyhatnánk már ezt a hülyeséget. Egyre többen mondják, hogy a mai korszerű égők, televíziók, elektromos készülékek korábban már nem jelent a nyári időszámítás komoly kimutatható megtakarítást, viszont gondot okoz a közlekedéstől kezdve az élet számos területén. Ráadásul nem minden országban követik ezt a gyakorlatot.


    2011. március 26., szombat

    Már nyílnak a hegyen a kerti virágok...

    Már nyílnak a hegyen a kerti virágok

    És látod amott az ébredő világot...

    Elnézést kérek Petőfitől, hogy plagizáltam, és átírtam a versét, de amikor kimentem a kertbe, s megláttam, hogy a szikrázó tavaszi napsütés már több virágot is előcsalogatott, ez jutott az eszembe. (Bár, ez talán kisebb bűn, mint az, hogy nemrég egy ünnepségen megcsonkítva adták elő egyik versét.)

    Előző kutyánk - Rocky, egy doberman - a kert végében van eltemetve, több mint15 évig volt hűséges társ és barát.




    Az ő sírján nyílnak ki legelőször a virágok.







    Vegyes gyümölcssaláta kehely, vodkával

    Vegyes gyümölcssaláta kehely, vodkával

    Hozzávalók :
    • 1 db narancs
    • 1/2 db banán
    • 6 db kiwi
    • vodka 







    Elkészítés:

     A gyümölcsöket meghámozom, a narancsokat gerezdekre szedem, a banánt és a kiwit szeletelem, s beleteszem egy kehelybe, felöntöm vodkával. Beteszem a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.


      2011. március 25., péntek

      Paradicsomos, olívabogyós Mozzarella saláta

      Paradicsomos, olívabogyós Mozzarella saláta

      Hozzávalók :
      • 2 db paradicsom
      • 1 zacskó mini Mozzarella
      • magnélküli olívabogyó
      • chili paprikával töltött olívabogyó
      • mandulával töltött olíva bogyó
      • őrölt fekete bors
      • fokhagymás petrezselymes fűszerkeverék
      • oregano
      • citrom
      • Rosmarino (rozmaringos extra szűz olívaolaj)
      • chili szósz
      • bazsalikom
      Elkészítés: 

      A hozzávalókat egy tányérra rendezem, facsarok rá  citromlevet, locsolok rá olíva olajat, egy kevés chili szószt,  megszórom a fűszerekkel, díszítem bazsalikom levéllel.


          Sajtos paradicsom krémleves Mozzarellával

          Sajtos paradicsom krémleves Mozzarellával

          Hozzávalók :
          • 1/2 l paradicsomlé
          • erőleves kocka
          • vaj
          • liszt
          • reszelt trapista
          • reszelt füstölt sajt
          • reszelt Parmezan
          • mini Mozarella
          • cukor
          • őrölt fehér bors
          • őrölt piros paprika
          • oregano
          • fokhagymás petrezselyem fűszerkeverék 
          • chili szósz
          • chili paprika
          • bazsalikom
          • petrezselyem
          • toast
          • fokhagyma
          • Rosmarino (extra szűz rozmaringos olíva olaj)
          Elkészítés:

          Vajon világosra pirítom a lisztet, ráöntöm a paradicsomlevet, fűszerezem, beleteszem az erőleves kockát, a reszelt sajtokat és az apróra vágott petrezselymet és bazsalikom levelet. Közben megpirítom a toastot, bedörzsölöm fokhagymával, öntök rá olívaolajat.
          Tálaláskor a levest tányérba merem, teszek bele Mozzarella golyókat, a tányér szélére teszem a kettévágott toastot, díszítem bazsalikom levéllel és chili paprikával, s szórok rá Parmezan-t.


          Vendégkönyvi bejegyzés

          Vendégkönyvi bejegyzés

          Ennek a bejegyzésemnek annyi köze van a gasztronómiához, hogy az alábbi lap a hegyeshalmi Paprika csárda vendégkönyvéből való. Ha kíváncsi vagy a történetre, klikkelj az index-re.

          sch
          No comment!!!
          Aki esetleg nem látná jól:
          Elsö álamföi látogatásom elsö álomásán. Kőszőnetel.  (Hat szóban 9 hiba. Ez azért nem semmi! Különösen akkor, ha a bejegyzés írója a magyar nyelv védelmét és művelését tekinti egyik legfontosabb feladatának, s doktori címe van Sicc!)

          A csárdában még a hírességek falára is  kitették (végtére is van miért büszkélkedni vele!):


          Bravó! Még szerencse, hogy az arra tévedő külföldiek zöme nem tud magyarul.