HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. október 27., csütörtök

Mit fogunk enni a következő évtizedekben?

Mit fogunk enni a következő évtizedekben?

Az alábbi cikket az Origo.hu oldalon találtam:

Egyre többen isznak különleges gyümölcsitalokat, a cukrot kiszorítják a kisebb energiatartalmú édesítőszerek, és sokan térnek át vegetáriánius-vegán étrendre: a szakemberek szerint ezek lesznek az elkövetkező évtizedek meghatározó étkezési trendjei. A távolabbi jövő a nanorészecskéket tartalmazó élelmiszereké, a génműködést befolyásoló táplálkozásé és a Kürti Miklós magyar fizikus által elindított molekuláris gasztronómiáé lehet.

Forrás: AFP

A teljes cikk itt olvasható --> [origo] egészség

Nos, lehet, hogy ez a táplálkozás nagyon egészséges lesz, de én nagyon nem szeretnék egy étteremben egy ilyen rendelést leadni: "kérek 13,2 százalék zsírt, 2,7 gramm nátriumot, 3,6 gramm kalciumot egy kis mandula- és banánízesítéssel, 47 szezámmaggal a zsemlén". Ha ez aj ővő, akkor én köszönöm szépen, de nem kérek belőle. Ennél még a ma űrhajósai is élvezetesebb ételeket kapnak.

Mondják rám, hogy konzervatív vagyok, de én maradok a hagyományos ételeknél. Szerintem is fontos az egészséges táplálkozás, de számomra az is legalább ennyire   fontos, hogy az étel gusztán legyen tálalva, hogy a szemem örömöt leljen benne, s hogy az ízlelő bimbóim elaléljanak, miközben fogyasztom az ételt. Végtére is az ember nem csak azért eszik, hogy csillapítsa az éhségét, s bevigye a szervezetébe a kellő mennyiségű tápanyagokat, vitaminokat és nyomelemeket. A gasztronómia - szerintem - művészet, s a kulináris élvezetekről szól elsősorban, s nem a kémiáról, biológiáról.

A jövő nemzedéke érdekében remélem, hogy a vázolt jövőkép csak egy rémlátomás, s nem fog megvalósulni. Ehhez a táplálkozáshoz már csak azt hiányzik, hogy a szerelmet is kiiktassák, mivel a szeretkezés egészségtelen, s az utódokról majd technikusok, mérnökök gondoskodnak az embergyárakban, ahol ráadásul a születendő gyermek nemét, képességeit is meg lehet előre határozni..


4 megjegyzés:

  1. Igazad van, a főzés művészet. A jövőben még inkább az lesz! Oktatni a Képzőművészeti Egyetemen fogják, és úgy lehet megélni majd belőle, mint egy mai művésznek... :)

    VálaszTörlés
  2. Jajj minő borzalmas jövőkép. El fogunk bújdokolni a föld alá barlangokban és ott fogunk titkos konyháinkban főzni illegálisan. Na jó ez csak valami fantazmagória, de tény nekem sem fűlik a fogam a jövő előre látható étkeihez. Valószínű le fogok akkor fogyni. :D

    VálaszTörlés
  3. Én maradok a jó töltöttkáposztánál

    VálaszTörlés
  4. Egyetértek veled is kedves Endre és az előttem szólókkal is teljes mértékben. Nem tudom értékelni a már most is létező molekuláris gasztronómiát, amit pedig felvázolnak jövő képként ahhoz meg egy olyan nemzedék kellene, aki nem ismerte a normális alapanyagokat, ételeket. Bár az élet minden területén mindig voltak és lesznek emberek akiknek tetszenek dolgok.

    VálaszTörlés