HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2011. október 30., vasárnap

Igazi frankfurti leves - egytál

Igazi frankfurti leves (Frankfurter Grüne Suppe) - egytál étel

Mi, magyarok a frankfurti leves alatt egy kelkáposztából főzött leves értünk, virslivel. Megvallom, én is kedvelem ezt a levest sok borssal, paprikával, köménymaggal, s frankfurti virslivel. Nos, a németek a Frankfurter Suppe-ként nem igazán ezt értik. Náluk ez a leves igazándiból nem is létezik. (Létezik ugyan kelkáposzta leves, amibe akár virsli is kerülhet, de ez nem azonos a mi Frankfurti levesünkkel.) A Frankfurter Suppe, vagy Frankfurter Gemüsesuppe, Frankfurter Grüne Suppe, Frankfurter Kräutersuppe tulajdonképpen egy gazdag zöldségleves, különféle zöldségekkel: (Gemüsegrün) petrezselyem, zellerlevél, snidling, turbolya, sóska, kapor, borágo, zsázsa, tárkony, citromfű, kisvérfű, melyhez jöhet még  répa, zellergyökér, krumpli,  hagyma,  poréhagyma, fokhagyma stb. Előfordul, hogy tesznek bele kelkáposztát, karfiolt. De készítik ezt a levest más zöldségből is, például lencséből. Fűszerként a bors mellett időnként, a sokaknak bizarrnak tűnő szerecsendiót, citromlevet is használnak.
Betétként felhasználnak frankfurti, vagy bécsi virslit, de készítik ezt a levest húsgombóccal, hússzelettel (disznó, pulyka stb.) is.

Az elmúlt kb. 45 év alatt számtalanszor voltam Németországban (Frankfurtban is) nem csak üzleti úton, de rokonlátogatáson is,  de a mi "frankfurti leves"-ünkkel még sohasem találkoztam.

Nos, én most a virslis változatát főztem meg a Frankfurter Grüne Suppe-nek, melyből azért- bár én szeretem a legkülönbözőbb zöldségeket,  fűszereket - néhányat kihagytam (részben azért, mert nem volt itthon).

Hozzávalók :
  •  3 db sárgarépa
  • 1 fehér répa
  • 1 db kisebb zellergyökér
  • 1 db nagy krumpli
  • 1/4 kelkáposzta
  • 1/2 karalábé
  • 1 rózsa brokkoli
  • 3 db csiperke gomba
  • karalábé levél
  • zeller levél
  • petrezselyem levél
  • brokkoli levél
  • kapor
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 szál újhagyma zöldjével 
  • snidling
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 db chili paprika
  • olaj
  • füstölt szalonna 
  • 1 db tyúkhúsleves kocka
  • fokhagyma petrezselyem fűszerkeverék
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • köménymag
  • citrom
  • liszt 
  • fehérbor (muskotály)
  • 5 szál frankfurti virsli
  • tejföl
Elkészítés: 

A leveles zöldségeket, hagymákat  apróra, a többit kockára vágom, illetve szeletelem. Egy serpenyőben olajon megsütöm a feldarabolt szalonnát. Ebben megdinsztelem a hagymát, majd ráteszem a zöldségeket /a szalonna héját), fűszerezem, szórok rá lisztet, feleresztem vízzel, beleteszem a tyúkhúsleves kockát, s megfőzöm. A végén öntök hozzá fehérbort, s beleteszem a karikára vágott virsliket. Tálaláskor teszek rá tejfölt. Lehet díszíteni petrezselyem és/vagy zeller levéllel.



4 megjegyzés:

  1. Hű, ez a leves nagyon finom lehetett! Úgy látom, neked kedvenced a fehérboros levesek. Minap meg akartam főzni a fehérboros hagymalevesedet, de nem sikerült felbontanom a bort (Tokaji Szamorodnit).
    Anélkül lett, de úgyis jó volt.

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy nem igazi a mi frankfurti levesünk, de én így is szeretem:-)
    De a Te frankfurti levesed, az nagyon jól néz ki:)))))

    VálaszTörlés
  3. Szuper ez a leves. Eddig is szerettem a magyar frankfurtit, de ez jobb :))

    VálaszTörlés