Rakott kel tejfölösen és reszelt sajttal
Hozzávalók :- 1 kisebb fej kelkáposzta
- 30 dkg darált hús
- 15 dkg rizs
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- ételízesítő
- petrezselyem
- hegyes csípős zöld paprika
- paradicsom
- chili paprika
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős pirospaprika
- köménymag
- kakukk fű
- szerecsendió
- olívaolaj
- vaj
- chili szósz
- tejföl
- reszelt sajt (Trapista)
A megmosott káposztaleveleket 2-3 darabra vágom, s néhány percre lobogó forró vízbe dobom, melybe ételízesítőt és köménymagot szórtam.
Egy serpenyőben az apróra vágott hagymát olívaolajon üvegesre pirítom, a végén rádobom a fokhagymát, chili paprikát és a darát húst. Kevergetem, míg a hús kifehéredik. Beleteszem egy keverőtálba. A rizst egy kicsit megpirítom, majd felengedem vízzel, s előfőzöm. Hozzáadom a keverőtálban lévő masszához, ráütöm a tojást, s beleteszem az összevágott petrezselymet, megszórom a fűszerekkel: ételízesítő, bors, paprika, kakukkfű, kevés szerecsendió. Jól összekeverem. Egy tepsit kivajazok, ráfektetem a kelkáposzta levelek felét, beborítom a töltelékkel, teszek bele darabolt paprikát és paradicsomot, majd jön a kelkáposztalevelek második fele. Végül meglocsolom tejföllel, s reszelek rá sajtot.
Előmelegített sütőben, 180 C fokon kb. fél óra alatt, fóliával letakarva megsütöm. A végén fólia nélkül aranybarnára grillezem.
Tálaláskor meglocsolom chili szósszal, és teszek rá még tejfölt.
Nagyon finom lehet!
VálaszTörlés