HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. szeptember 22., szerda

Egzotikus thai ízek Magyarországon

Thaiföld (korábban Sziám) a dél-ázsiai félszigeten fekszik, Burmával, Kambodzsával, Laosszal és Malajziával határos, déli része a Sziámi-öbölre nyílik. Az ország északi részét trópusi őserdők borítják, az hegyes vidék, de az ország legnagyobb része folyók öntözte síkság. A fővárost, Bankokot a Kelet Velencéjének is nevezik.


Thaiföld egyre vonzóbb turisztikai célpont

Thaiföld az utóbbi évek egyik legvonzóbb úti célja lett. A thai konyha napjainkban egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és nemcsak az egzotikus ízeknek köszönhetően - az is vonzóvá teszi, hogy egyesíti a jót az egészségessel. A sok friss zöldség, a hal, a szárnyasok és a fűszerek mind kiváló alapanyagai a thai konyhának.

A konyha alapanyaga a Sziámi-öbölből származó hal- és rákfélék, valamint a rizs, amit gőzön főznek, és csaknem minden fogáshoz ízesítetlenül szolgálnak fel. Az ízek igazi, addig nem tapasztalt harmóniáját fedezhetjük fel a fogásokban, amikben a halolaj, a bambuszrügy, a darált mogyoró, és a chili is fontos szerepet játszik. Az édes és a sós összecsengésén túl a a savanyú, a keserű és a csípős falatok is helyet kapnak a tányéron. Az erős fűszerek ízét kókusztejjel tompítják. A citromfű a másik népszerű ízesítőszerük.

A Thai Nagykövetség és a Sofitel Budapest Chain Bridge a tavalyi nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezi a Thai Gasztronómiai és Kultúrális Hetet 2010. szeptember 29-e és október 5-e között. A Sofitel thaiföldi testvérszállodáiból érkező séfek hétköznap esténként főzőkurzusok alkalmával tanítják meg a vállalkozó kedvűeket konyhájuk alapfogásaira. A hét folyamán thai divattervezők is bemutatkoznak aktuális kollekcióikkal.

A Sunday Brunch október 3-án a Thai Gasztronómiai Hét programjait színesíti. A svédasztalos ebéden Thaiföldről érkező séfek kínálnak különböző fogásokat, tenger gyümölcseivel, illetve zöldségekkel-gyümölcsökkel gazdagított tészta- és rizsételeket, sertés-, marha- és szárnyas ételeket.



Autentikus thai kínálat

Thaiföld sohasem volt gyarmat, a konyhájában mégis számos kultúra hatását érezhetjük. Az indiai, kínai és indonéz konyha hatásai az ország kereskedelmi kapcsolatainak köszönhetően. Egy jellegzetes thai étkezés levesből, párolt vagy sült halból, szárnyasból, fűszerekkel ízesített salátából és zöldségekből áll, mindezek mellé rizst szolgálnak fel, a fogásokhoz passzoló mártásokkal.

Néhány receptet ajánlunk, amivel akár otthonunkba is varázsolhatjuk a Távol-Kelet ízeit.

Fűszeres garnélarákleves citromfűvel (Tom Yam Goong)

Hozzávalók:

750 ml csirkehúsleves
3 kaffir limelevél
5 cm nagyságú galangal vagy gyömbér
3 thai citromfű, összezúzva
5-6 közepes vagy nagy garnélarák
150 g szalmagomba
5 zöld és piros chilipaprika
4 evőkanál lime juice
fél evőkanál halszósz
maroknyi friss korianderlevél

Thai Gasztronómiai Hét
Garnélarákleves, csirkecurry és Vörös rubin

A csirkehúslevest felforraljuk, hozzáadjuk a citromfüvet, a galangalt és a kaffir lime-leveleket, majd beletesszük a megtisztított garnélarákokat és a gombát is. 3-4 percig pároljuk, ameddig a garnéla megfő, majd hozzáadjuk a chilipaprikát, és felöntjük a lime dzsússzal és a halszósszal. Ez utóbbi két hozzávalót ki-ki ízlése szerint adagolja, ennek megfelelően lehet az étel fanyarabb vagy éppen sósabb. Friss koriander-levelekkel meghintve tálaljuk. Figyelem, ne főzzük túl a rákokat és a legjobb ízhatás elérése érdekében pedig használjunk házilag készített csirkealaplevet.

Zöld csirkecurry (Gaeng Kheow Wan Gai)

Hozzávalók:

125 ml kókuszkrém
3 evőkanál zöld currypaszta
400 g csirkemell, csíkokra vágva
500 ml kókusztej
2 kaffir limelevél
másfél evőkanál halszósz
1 teáskanál pálmacukor, aprítva
150 g padlizsán, apró kockákra vágva
negyed csésze apróra vágott friss thai bazsalikomlevél
2-3 piros chilipaprika, hosszában csíkokra vágva

A kókuszkrémet addig melegítjük, amíg szinte olajosan csillogni kezd. Hozzáadjuk a currypasztát és a csirkekockákat. Addig főzzük, amíg megváltozik a hús színe. Felöntjük a kókusztejjel és a halszósszal, hozzáadjuk a kaffir lime-leveleket és a cukrot. Forralni kezdjük, majd hozzáadjuk a padlizsánkockákat. Addig pároljuk, amíg a csirke teljesen puha lesz, utolsó pillanatban frissen vágott chilicsíkokkal és thai bazsalikomlevéllel bolondítjuk. Melegen főtt rizzsel kínáljuk.

Vörös rubin (Tab Tim Grob)

Hozzávalók:

250 g finomra vágott vízi gesztenye
piros ételszínezék
125 g maniókaliszt
125 g cukor
190 ml víz
190 ml kókusztej
szilánkos jég

Öntsük le a vízi gesztenyét az ételszínezékkel és keverjük össze, amíg világos vörös színe nem lesz. Tegyük a lisztet egy műanyag zacskóba, tegyük mellé a gesztenyét, és rázzuk addig, amíg a gesztenyedarabkák jó lisztesek nem lesznek. Ezután tegyük a gesztenyét egy szitába vagy szűrőbe, hogy azon keresztül leperegjen róla a felesleges liszt.

Forraljunk egy lábos vizet, adjuk hozzá a vízi gesztenyét és három percig főzzük lassú tűzön. Szűrjük le és úsztassuk őket hideg vízben, hogy kihűljenek. Tegyük egy konyharuhára száradni a kis piros "kövecskéket".

Főzzük a vizet és a cukrot sziruppá, hűtsük le, öntsük hozzá a kókusztejet. Tálaláskor a rubinokat tegyük kis tálakba, öntsük rá a szirupot és a jégkristályokat. Egzotikus gyümölccsel dekorálhatjuk.

A friss vízi gesztenye valamivel erősebb aromájú, így ez tekinthető ajánlottnak, de kiváló alapanyagnak bizonyult a nálunk konzervként árult változat is.

A cikk a DELUXE oldalon jelent meg.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése