HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2010. szeptember 3., péntek

Der Wiener Naschmarkt

Egy tipikus stand a Naschmarkt-on (Forrás: Wikipédia)

A feleségem és a lányom kiutaztak Bécsbe, elsődlegesen azzal a céllal, hogy meglátogassák a legnagyobb bécsi bolhapiacot, Flohmarkt am Naschmarkt-ot, de ha már ott vannak körül néznek a szomszédos Naschmarkt-on is.

A Naschmarkt Bécs belvárosában van, a Friedrich Strasse közelében. Volt cégemnek, melynek 7 évig voltam a magyarországi igazgatója, az Österreichische Alpine Montangeselschat-nak volt ott a központja, így volt alkalmam többször is meglátogatni. A Mariahilfer Strassetól - ami talán ismerősebben cseng a magyar füleknek, hiszen 70-es, 80-as években sok magyar szerezte be a környékén a kor kincseit (orkánkabát, twist pulóver, Cornavin óra, szappanok stb.) - sincs messze.

A piac már több mint 125 éves, s ötvözi a hagyományos bécsi kínálatot az exotikus, vagy keleti termékekkel (pl. iráni gránátalma). A zöldségek, gyümölcsök mellett mindenféle húsárú, s hal, valamint tengeri herkentyű megtalálható itt. Érdekessége, hogy nemcsak élelmiszerek széles választékát lehet megvenni, de a megéhezett látogató kedvére nassolhat is a különböző ételekből nemcsak az árusoknál, de a számos étteremben is. 2000 után sok árusítóhelyet alakítottak át étteremmé, ill. épültek újak is a volt parkoló területén.

A Naschmarkt és a Flohmarkt ma a bécsiek kedvenc kiruccanóhelye, de sok külföldi is látogatja.

Naschmarkt 1900 körül (Forrás: Wikipédia)

Wiener Naschmarkt (Forrás: www.wien-vienna.at) és ... ... a Flohmarkt (bolhapiac) napjainkban. (Forrás: Wikipédia)
És néhány videó a Naschmarkt és a Flohmarkt forgatagából, melyeket a YouTube -on találtam:









A lányok csalódottan tértek vissza Bécsből, jóval korábban, mint ahogy azt tervezték. A Flohmarkt nagyon gyenge volt, a kínálat igénytelen volt, több volt a török, román, cigány, mint az osztrák, mind az árusok, mind a nézelődök között. A Naschmarkt-on is többségben voltak az árusok között a külföldiek, s az árak is jóval magasabbak voltak, mint Németországban. Az éttermeket nem látogatták meg, mert a szemerkélő eső miatt már korábban eljöttek. (Lehet, hogy az eső miatt volt a mai piac gyengébb a szokásosnál.)

Úgyhogy legnagyobb sajnálatomra nem tudok saját - mármint a lányom által készített - fotókat feltölteni, pedig ez volt az eredeti terv.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése