HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. július 31., kedd

Hideg görögdinnye-paradicsom krémleves

Hideg görögdinnye-paradicsom krémleves


Amikor ez a leves készült, még kánikula volt, s hét ágra sütött a nap. Olyan meleg már valószínűleg nem lesz az idén, de talán az "indián nyár"-hogy senkit se sértsek meg - még megörvendeztet minket néhány kellemes nappal. Ha nem, hát jó lesz a recept jövőre.

Hozzávalók:
  • 1 szelet görögdinnye
  • 1 db paradicsom
  • 1 db chili paprika
  • 1/2 citrom
  • mentalevél
  • bazsalikomlevél
  • petrezselyemlevél
  • kakukkfű
  • őrölt fekete bors
  • chili szósz
  • citromos olívaolaj
  • rozskenyér

Elkészítés:

A lehűtött görögdinnye húsát - mag nélkül - kikaparom, s a levével együtt egy keverőtálba teszem. Hozzáadom az aprított paradicsomot,  chili paprikát,  fűszerleveleket, melyeket frissen szedtem a kertben, öntök bele chili szószt, fűszerezem. Egy botmixerrel összekeverem, egy kicsit darabosan. Visszateszem a hűtőbe, hogy jól lehűljön, s hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor egy tányérba öntöm a krémlevest, középre helyezem a bazsalikom csokrot, körberakom pirított, kockára vágott kenyérrel, locsolok rá olívaolajat.



6 megjegyzés:

  1. Jó leveske:) Én is készítettem chilli nélkül, mandulával. Gondolom így még finomabb lehet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Finom volt, de mandulával sem lehetett rossz.
      Megnéztem a Te verzíódat. Nagyon gazdag volt, feta, olívabogyó!

      Törlés
  2. Hát nem túl gusztusos, én meg nem enném ezt a...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Természetesen nem kötelező megenni, de a sapanyolok porugálok most vérig lennének sértődve, akiknek a Gazpacho/Gaspacho és a Salmorejo nemzeti eledelük, különösen kánikula idején. Te akkor a krémleveseket, melyeket sok magyar, de Európa nyugati fele különösen (többek között a műveletlen, s gasztronómiában alulképzett franciák, svájciak), kedvel (én is), s a gasztronómia remekei, is gusztustalannak tartod? Akkor maradj a húslevesnél, s gulyáslevesnél (tévedés ne essék, én is kedvelem ezeket), s kizárólag olyan blogokat látogass, ahol csak ez a kínálat.
      Mellesleg, egy ilyen bejegyzést írni - pláne névtelenül - nem az intellegencia csúcsa!

      Nem tudom, minek köszönhetem az egyre szaporodó névtelen megjegyzéseket, melyek szapulják a bejegyzéseimet. Egyetlen más blognál sem tapasztalom ezt. Én soha senkit nem bántottam meg. Olcsó, s primítiv játék ez. Ez legyen a legnagyobb örömötök.
      Ha tovább folytatódik ez a játék, véget vetek neki, s bevezetem a moderálást, pedig eddig elleneztem. Keressetek másik játszóteret, ott játszátok primitív, kisded játékaitokat, ott éljétek ki alantas ösztöneiteket.

      Törlés
  3. Ez a leves annyira "undorító", hogy még itt is megjelent:
    http://www.tombola.hu/user/prizepage?code=FTJhu0Ce8dux4B1rwoSMgDQi

    VálaszTörlés
  4. Ma kaptam meg a Kiskegyed RECEPTTÁR-ának 2013. augusztusi számát, melyben közlik a receptet. Sajnos a nyomdatechnikájuk nem a legjobb, a képen nem túl mutatós az étel.

    VálaszTörlés