Pangasius (cápaharcsa)
Praktikák sok gyerekhez blogjában olvastam egy bejegyzést:
A hal, ami nem hal címen, melyben igyekszik elvenni a kedvünket e haltól, a tenyésztési körülmények miatt.
Nos, én szeretem a halakat, s egyéb tengeri herkentyűket. Így kedvelem a Pangasiust (mely számos hiedelemmel ellentétben nem tengeri hal) is. Nem azért mert olcsó, hanem mert szálkátlan. Kellően fűszerezve finom étel készíthető belőle. Már több receptet is töltöttem fel. Pl.:
Mellesleg a pangasius nem is nagyon olcsó, mélyfagyasztva csaknem azonos árban van a hekk-kel (900 Ft körül), egyébként 1700 Ft-ba kerül akciósan, tehát drágább mint az ugyancsak akciós afrikai harcsa, busa, vagy ponty.
Szerintem a konkurrens cégek lejárató kampánya áll a dolog hátterében. A pangasiust Vietnámban, Kínában nagyüzemű módszerekkel, olcsó munkaerővel tenyésztik, s így komoly konkurrenciát jelent számos cégnek.
Csatlakozom Hozzád, nekem sincs rossz tapasztalatom a pangasiussal, pedig az én családom elég sok frissen fogott magyar halat is megeszik hála Legnagyobbikomnak, de néha, ha éppen nincs friss, pangasius is kerül az asztalunkra. Szerintem sem olcsó, de ha beleszámítjuk, hogy ez a hal már konyhakészen kerül a konyhákba, akkor nem vészes. Csak sürgetni nem szabad a felengedtetésnél. Ki kell teríteni a filéket egy nagy tálcára és hagyni a konyhapulton szép lassan kiolvadni, akkor nem puhul el a húsa. Halászlét is készítettem már belőle, és az íze teljesen a magyar szürke harcsáéra hasonlított.
VálaszTörlésAzzal én is egyetértek Veled, hogy minden állatot - legyen az hal és tenyésztett, vagy sertés, baromfi, marha stb - ki tudja mivel etetnek. Szerencsére mi csak normális emnnyiségben vagyunk húsevők és így talán annyira nem károsít benünket az a sok táp, adalékanyag, antibiotikum stb. amiket kapnak. Jó volt amikor a férjem még nagy ho-ho-horgász-kodott, mert fogta a folyóvízi halakat. Ma már nem jár, mert a folyóink is igen szennyezettek.
VálaszTörlésEgyik bejegyzésedre írt megjegyzésemben már írtam, hogy mi nem szeretjük a tengeri halakat, a pangasius-ról meg most olvastam talán másodszor - valakinél már láttam - de nem néztem utána. Szóval ez a cápaharcsa, na nekem ennyi elég is ismeretnek, maradok a süllőnél, magyar harcsánál, pisztrángnál, pikkelyes nyurga - nem elhízott, löttyedt - pontynál.
Lívia: az általad említett édesvizű, nálunk is előforduló halak nagyon finomak, én is szeretem őket, bár olcsónak nem mondhatóak. Még a ponty a leginkább elérhető az árát tekintve. Viszont amennyire tudom, omega 3-ban, ami az egészségünkhöz (koleszterin) szükségeltetik, nem bővelkednek, ill. nincs is bennük. A leggazdagabbak e téren a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia. (Az omega 3 zsírsavat nem a halak termelik, hanem az algákból, planktonokból nyerik.)
VálaszTörlésIgen, tudom én is. Szoktam is enni ritkán tengeri halat, de csak azt tudom mondani, hogy megeszem, de nem szeretem. Az egyetlen tengeri halacska a szardinia, amit olajos, fűszeres, konzervként vásárolok, az mindig van itthon, de ezt sem sűrűn eszem.
VálaszTörlésElfelejtettem tegnap reagálni a 4 mancs (vagy tappancs?) alapítvánnyal kapcsolatban, hogy én, ha rajtam múlna már elvenném tőlük az engedélyt, hogy ne működjenek. Micsoda szemét társaság, hogy a saját hazájuk ellen ügyködnek más országok, Franciaország, Németország stb. javára. Éppen ma hallottam erről a rádióban, hogy már kormányszinten is az illetékesek tettek feljelentést ellenük. Én nevetségesnek tartom egyébként is az állatvédelemnek ezt a változatát, mert nem védenek ők se libát, se csirkét, pénzért vádik másnak az érdekeit ellenünk. Egyébként a haszonállatok védelme ellentmondásos, mert bárhogyan is tartják, jó vagy rossz körülmények között, a cél a levágás.
megnéztem a pangasius videót már régen,előtte ettem cápaharcsát,azóta már nem ! azért gyanús,hogy a halárak mennek felfelé,a pangasius mindig akciós minden hiperben? inkább eszek hekket,vagy blue whiteingot,esetleg alaszkai tőkehalat
VálaszTörlés