HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2014. március 15., szombat

Március idusa - március 15.

Március idusa - március 15.

Az idus a római naptárban minden hónapnak a közepe volt. Eredetileg a holdtöltével esett össze.

Ezen a napon i.e. 44-ben (nem a Gergely, hanem a Julianis naptár szerint) megölik Julius Cezart, nevelt fia is részt vett benne a szenátusban.  „Vigyázz március idusára!” figyelmeztette Caesart néhány nappal korábban a jós Spurinna., Caesar nem törődött vele. Ez volt a veszte, még a testőreit is elküldte, annyira megbízott a szenátorokban. Állítólag a haldokló Cezar így fordult Brutushoz: "Et tu mi fili Brute?" (Te is fiam Brutus?).
Erre a napra esik egyik legnagyobb ünnepünk is, az 1848-as forradalom.

 A márciusi ifjak:Ágai Adolf (12), Bozzai Pál (19), Bulyovszky Gyula (21), Degré Alajos (28), Emődy Dániel (29), Farkas Lujza (Szathmáryné) (30), Gaal Ernő (?), Hamary Dániel (22), Hatala Péter (16), Hermann Rosenfeld (?), Irányi Dániel (26), Irinyi József (26) Jókai Mór (23), Kléh István (23), Koplánszki Károly (18), Korányi Frigyes (19), Lehotzky Pál (27), Nyáry Albert (20), Oroszhegyi (Szabó) Józsa (26), Pálffi Albert (28), Petőfi Sándor (25), Sebő Antal (18), Sükei Károly (24), Szathmáry Pál (?), Szegfi Mór (23), Szikra Ferenc (?), Telepy Károly (19), Vajda János (21), Vasvári Pál (22), Vidats János (22)

Ezek az ifjak tényleg nagyon fiatalok voltak ahhoz képest, hogy milyen csodát műveltek,. ami a megdöbbentő, hogy - ha az adat helyes - még egy 12 éves volt köztük.

És ezen a napon nyílt ki és pompázik a tavaszias időnek köszönhetően néhány kedves virág és gyümölcsfa:Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése