HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. július 1., hétfő

Receptjeim bosszantó "reinkarnációja"

Receptjeim bosszantó "reinkarnációja"

A femcafe.hu most már rendszert csinál abból, hogy ha a Mindmegette.hu-nál  megjelenik egy receptem, s azt a Hírkereső felveszi a napi Gasztro Toplistá-jába, max. 2-3 nappal később a sajátjaként - írta: Hunyadi-Zoltán Emese - megjelenteti. Nem tudom, hogy nevezett újságírónő miért nem a saját kútfőjéből meríti írásaihoz a receptet, vagy miért nem receptkönyveket búj? Vagy attól tart, hogy akkor págium miatt beperelik?

Pénteken két receptemet is viszontláttam:

16.
- Spagetti rukkolával és rákkal recept (FemCafé - r)
Egy igazi nyári fogáshoz elengedhetetlen a tészta és a tengerből származó finomságok. Ebben az esetben a spagetti fel lett turbózva ínycsiklandó rákkal, és a még különlegesebb íz érdekében a rukkola is kihagyhatatlan alapanyag.
17.
- Zöldspárga sonkaköntösben sajtszósszal recept (FemCafé - r)
Általában azok az ételek, amik köntösbe bújnak, kifogástalan íz harmóniával rendelkeznek. Ez most sincs másképp, hiszen a spárga gyengéd íze és a sonka tökéletesen kiegészítik egymást, ráadásul mindezt megkoronázza a sajtszósz

A receptek elnevezése teljesen megegyezik a Mindmegette által használttal, a hozzávalók gyakorlatilag azonosak, még a sorrend is, az elkészítés leírásán minimális változtatást eszközölt, a különbség leginkább az, hogy én egyes szám első személyben írok, ő meg többesszámot használ.

Nálam így jelent meg:

Spaghetti con ruccola e langoustini/ Spagetti rukkolával és rákkal

Zöldspárga sonka- és baconköntösben petrezselymes újkrumplival együttsütve fehérboros kaprigyümölcsös sajtszósszal


Nagyon bosszant a dolog. ha én tenném ezt, a lap jogásza biztos perrel fenyegetne meg plagizálás miatt.

Nem értem persze a Hírkereső Gasztro Toplistá-ja szerkesztőjét sem. Nem tűnik fel neki, hogy ugyanaz a recept  két nap különbséggel újra megjelenik??? A Hírkereső egyébként nem a gasztró blogokból mazsolázza a recepteket, hanem nagyobb on-line lapokból veszi, mint például Mindmegette, NoSalty, Femina, femcafe, s a link is odairányít.

Így - megítélésem szerint - bár a recept az enyém, de miután a blogom mellett a Mindmegetté-nél is megjelent, s a femcafe onnan emelte ki, ők  is érintettek, s teljesen etikátlan egy másik médiától lenyúlni.  Miután az eredeti fotót nem használják, nehéz a plagizálást bizonyítani, még ha a szöveg és a megjelenés időpontok miatt egyértelmű is.

Én egyelőre csak bosszankodóm, s mivel nekem nincs jogász csapatom,  legfeljebb megkérhetem a femcafe szerkesztőjét, ha ez továbbra is megy, hogy fejezzék be ezt a tevékenységet, vagy legalább is jelöljék meg a forrást.

7 megjegyzés:

  1. Ne bosszankodj, az árt az egészségnek!
    Magasról tegyél rájuk, és ne küldj nekik több receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A femcafe-nak nem küldtem receptet, ők lenyúlták a mindmegetté-től.

      Törlés
  2. Folyamatosan ezek miatt bosszankodsz, pedig csak sejted, hogy a Te recepted, mert fotót nem is vettek el hozzá. Egy ügyvéd azt mondta, hogy ami felkerül az internetre az közös, ha nem jogvédett. Tehát levédetted a receptjeid, fotóid? Biztos, hogy nem. A világban rengeteg recept kering, interneten, könyv formában, rengeteg magazin van gasztro, semmit nem lehet az ellen tenni, ha plagizálnak, ha nem levédett dologról van szó. Minden gasztroblogger beteszi azt a szöveget, hogy ilyen meg olyan következménye lesz ha lopnak tőle, de semmi nem lesz, mert el sem vállalja egy ügyvéd sem ha nem levédett képről, szövegről van szó.

    Mit szólnál ahhoz ha azt csinálná Veled valaki amit velem csináltak. Ebben a hónapban fedeztem fel és be is tettem a blogomba a figyelmeztetést a szemét honlap felé, meg a szemét honlap címét is, és a bejelentés linket is a Google felé és én is jelentettem, sőt két blogger is jelentette, meg a családom egyik tagja is, és a Google még sem távolítja el a szemét honlapot, pedig az én esetemben azt kéne tennie, nem pedig forrást megjelölni amit legkevesebb, hogy elvár az akivel szemben azt csinálják mint Veled. De nálam nem forrás megjelölés hiánya van. Ellopta valaki az egész gasztro blogo m fotóanyagát közel 300 fotót, ez ugye nem semmi, és csinált egy hamis honlapot belőle mintha az enyém lenne, a fotóim alá pedig elrejtett pornó, videó és különböző reklám anyagokat, és bárhová kattint az oda látogató olvasó még a legkisebb szövegre is pl. forrás, kapcsolat stb. akkor is ott marad azon az oldalon és bejön a reklám ami ezeknek a szemeteknek pénzt generál a kattintgatással. Félrevezetik az olvasókat a felhasználók és a biztonságos böngészés lehetőségét veszélyeztetik. De a Google még eddig nem tett ellenük semmit hiába jelentettük. Tiltást tettem a fotóim ellopása ellen és addig egy bejegyzést sem írok amíg a Google le nem veszi az internetről ezt a szemét oldalt, mert nem használom az időm, energiám, és a tudásom azért, hogy másnak legyen haszna belőle és ilyen szemét módon. Akkor Te ne nagyon várj megoldást azzal a kis háborgással, mert az ilyen emberek pofátlanok és nem érdekli őket az ha olvassák a szemétségüket még sok százan vagy millióan - mert én pl. a Facebookra is feltettem ezeket a szemeteket, hogy senki ne kattintson a képeimre, mert nem az oldalamra jutnak.

    Egyébként jó ha tudod, hogy már nagyon sok-sok blogger gasztro képe így a Tiéd is ott van ezen a hamis honlapon, mert újabban azt csinálja az a szemét honlapos, hogy a gasztroblogok.hu oldal képeit is átvette és keveri az enyémmel, majd egy idő után megint teljesen az én 300 fotóm van ott. Tehát mivel ott vagy a gasztro.hu gyűjtőoldalon, így a Te fotóid is benne vannak ebben az oldalban. Na mit szól ehhez?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem csak sejtem, elég egyértelműen megírtam, hogy a receptjeim 2-3 napon belül, hogy megjelennek a Mindmegette oldalán, s a Hírkereső felteszi a napi Gasztro Toplistájába, újra toplistások lesznek, de már a femcafe "jóvoltából". A receptek hozzávalói összetételükben, mennyiségben, sorrendiségben teljesen megegyeznek az én receptemmel. Az elkészítés leírásában minimális különbség van, főleg abban, hogy én egyes szám elsőszemélyben írok, ök pedig többes számban. A femcafe abban "okos", hogy a fotóimat nem használja fel. Ha a recept az övéké, miért nem az én bejegyzésem előtt jelennek meg, s miért mindig utána?

      Gondolom, Te sem örülnél, ha rendszeresen lenyúlnák a receptjeidet. A receptjeimet elküldöm több helyre is, de ők minden esetben feltüntetik a forrást, s az én fotóimat használják. Ez így tisztességes. Már több helyen is saját oldalt nyitottak nekem, ahol fent van a nevem mellett a fotóm, s a bemutatkozásom.

      Törlés
    2. Én értem amit írsz, és azt is megértem, hogy emiatt mérgelődsz. De a Te gondod semmi az enyémhez képest ezt elhiheted. Nekem 300 fotómat lopták el és egy önálló honlapot csináltak belőle és szemét célra használják úgy mintha az enyém lenne, a nevem alatt. Kapcsolatot nem lehet velük felvenni. Ha beírja valaki a Google keresőbe, hogy crazygalley.info bejön a találati oldaluk, és ott is megjelentem az ő hamis honlapjuk címével amit az én nevemből alkottak. Ha valaki aztán erre kattint akkor megláthatja ezt a hamis, szemét oldalt a nevem alatt. Ezen kell háborogni, mert ez a vérforraló, és ha megnézed a találati oldalukat a Google keresőben számtalan honlappal csinálták ezt mint velem, és ahogy írtam ellopják gyűjtőoldalak tartalmát is, ahol sok-sok blogger fotóival keverik a
      fotóim ahol ott vagy Te is, aztán megint visszaállnak rám. Ezen nem háborogsz? Itt is az a helyzet, hogy lenyúlják más dolgait és még szemét célra is használják, mert a fotók alá pornót, reklámot, videót dugtak. Ezt össze sem lehet hasonlítani a Te problémáddal. De még ha úgy fogod fel, hogy mindenkinek a maga gondja a legnagyobb, akkor is, lehet reálisan gondolkodni. Azzal az óriási szemétséggel amit velem csináltak én már ott tartok, hogy befejezem a blogolást, és leírtam már az előző levelemben, hogy miért, mert folyamatosan vennék el a fotóimat, amíg nem fedeztem fel őket, addig is ezt csinálták a fotóimmal, és én így nem csinálom a blogírást. Tettem be tiltást, a honlapomról már nem tudnak lopni, de nem is írok új dolgokat. Ha a Google nem távolítja el ezt a szemét honlapot én biztos, hogy befejeztem.

      Törlés
    3. Teljesen megértem és osztom a háborgásod. De, s ez biztos nem fog tetszeni, még annak kell örülnöd, hogy "csak" a fotóid lopták el, s használták fel pornó oldalakhoz, s nem a Te blogodat hackelték meg, s csináltak belőle egy pornó oldalt. (Sajna, ma már ez is lehetséges!) Végül is, a Te oldalad nem sérült. S ennek kell örülni.

      Szerintem e nyilvánvaló szemétség miatt ne fejezd be a blogolást. Gondolom nem csak én, hanem sokan kedveljük a blogodat, s nagyon fájlalnánk, ha nélkülözni kényszerülnénk. Also, Toi, Toi, Toi!

      Törlés
    4. Igen felfogható így is, Te így gondolod. De én nem, mert hogyan is gondolhatod azt, hogy annak tudatában blogoljak tovább, hogy minden következő képem is náluk kötne ki, azon a szemét, hamis honlapon, és tudva, hogy mire használják, én pedig hagyjam ezt és rá se hederítsek. Nekem ez nem megy. Nagyon sokan ismerik magyarok és külföldiek a honlapom és ha azt olvassák, - rátalálva erre a szemét oldalra - hogy www.crazygallery.info/liviakonyhasarka.blogspot.com.html és meglátják, hogy mit tartalmaz mit gondolsz mire gondolnak. Létrehoztak a nevemmel egy honlapot.
      Köszönöm, hogy sajnálnád ha befejezném a blogolást, de én nem szoktam a levegőbe beszélni. Amit leírtam az úgy lesz, ha nem távolítja el a Google ezt a szemét honlapot.

      Törlés