HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. május 13., hétfő

Spaghetti Puttanesca- - Egy recept reinkarnációja

Spaghetti Puttanesca - Egy recept reinkarnációja

Találtam még egy receptet, ami kisértetiesen hasonlít az enyémre, mely  2012.08.24-én jelent meg.. Az én bejegyzésem címe:

Spaghetti Puttanesca con vino rosso


átvette a Mindmegette - mint már közel 280 receptemet -  a pontos dátumot nem tudtam megállapítani,, de később volt valamivel, mint az én bejegyzésem:

Spaghetti Puttanesca II.

címen

a femcafe.hu-nál közzétett cikk címe

Szardellás Puttanesca - Az olasz kurtizánok titka

Kiss Adrienn Éva tollából, dátum: 3013.02.07, vagyis jóval az én bejegyzésem után.

A hozzávalók nálam ...:

·  1 doboz (5 db) anchovy/szardinella paradicsomszószban
·  1 fej vöröshagyma
·  5 gerezd fokhagyma
·  1 db csípős hegyes zöldpaprika
·  2 db chili paprika
·  4 db Lucullus paradicsom
·  15 szem fekete olívabogyó
·  10 szem chilivel töltött zöld olívabogyó
·  2 púpozott teáskanál capribogyó
·  petrezselyem
·  bazsalikom
· 
·  őrölt fekete bors
·  oregano
·  extraszűz olívaolaj 
·  extraszűz rozmaringos olívaolaj
·  füstölt sajt
·  reszelt Parmesan ( Parmigiano-Reggiano)
·  vörösbor (opcionális)

... és a femcafe.hu-nál:
  • 1 doboz paradicsomos szardellafilé
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 db chilllipaprika
  • 1 db hegyes zöldpaprika
  • 4 db paradicsom
  • 15-20 szem fekete olívabogyó
  • 10-15 szem zöld olívabogyó
  • bors
  • oregánó
  • bazsalikom
  • petrezselyem
  • olívaolaj (extra szűz)
  • füstölt sajt
  • 1 dl vörösbor (ízlés szerint)
  • 30 dkg spagetti
Tehát, a különbség csupán annyi, hogy a femcafe.hu-nál megjelent receptből kimaradt a capribogyó és a reszelt Parmesan.  Az elkészítés leírása ennél a receptnél már jobban hasonlít az eredetire. Mint a medvehagymalevesnél, itt is új fotó készült.

Nálam:

A hagymákat apróra vágom, a paprikákat, petrezselymet, bazsalikomot darabolom, a paradicsomokat negyedelem, a füstölt sajtot lereszelem

Sós vízben al dente megfőzöm a spagettit.

Egy serpenyőben megdinsztelem a hagymát a darabolt hallal, majd hozzáadom a többi összetevőt is, fűszerezem, öntök hozzá vörösbort. Kis idő elteltével hozzászedem a tésztát, összekeverem, locsolok rá egy kevés rozmaringos olívaolajat.

Tányérra szedem az ételt, szórok rá füstölt sajtot és Pamezánt, díszítem bazsalikom csokorral. Vörösbort iszom hozzá.

femcafe.hu-nál:

A megtisztított vörös- és fokhagymákat apróra vágjuk. A paprikákat és a bazsalikomot, valamint a petrezselymet pedig felaprítjuk. A paradicsomokat negyedekbe vágjuk. A füstölt sajtot lereszeljük. Sós, és néhány csepp olajos vízben a spagettit megfőzzük. A hagymát és a feldarabolt halat megdinszteljük, majd szépen sorban minden összetevőt hozzáadunk. Fűszerezzük, és felöntjük a vörösborral. Ha jól összedolgoztuk, melléöntjük a tésztát és összekeverjük.
Frissen elkészülve tálaljuk

Nos, ki-ki vonja le a következtetéseket. 

Mellesleg, ebben az esetben sem orrolnék különösebben, ha feltüntetik, hogy tőlem van a recept. A gasztroblogereknél elég gyakran előfordul, hogy valakinek megtetszik egy recept, s kipróbálja ő is, esetleg továbbgondolja, s változtat rajta, esetleg az eredetileg pl. disznóhúsból készült ételt pulykából készíti el, de általában megadja, hogy kinél látta a receptet.


A különbség a Mindmegette és a femcafe.hu között  - többek között - abban van, hogy az előzőhöz én küldöm be a receptet, hozzájárulok a közléshez, s ők az én fotómmal jelentetik meg a receptet, s a végéhez odaírják:
Megjegyzés:
A receptet és a fotót Hobbychef küldte. Köszönjük!

2 megjegyzés:

  1. Gondoltál-e már arra, mert ha nem, akkor ajánlom, hogy hozzám meg másokhoz hasonlóan Te is írd rá a fotódra a blogod nevét. Persze ettől még a recepted leírását is ellophatják, és másik fotóval beteszik, mint ahogy meg is történt. De azért valami védelem ez is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nem vagyok híve annak, hogy a fotót elcsúfítsuk szöveggel, erről egyébként blogbejegyzést is írtam. Sokaknál ráadásul uralkodik a blog neve. Egyébként, ahogy Te is helyesen írtad, ez nem véd meg attól, hogy a receptemet ne sajátjukként tüntessék fel, csak egy másik fotót kell hozzá mellékelni, mint ahogy ez meg is történt az általam jelzett esetekben is.

      Törlés