HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. május 4., szombat

Luxus éttermek, sztárszakácsok és kóstóló menük

Luxus éttermek, sztárszakácsok és kóstoló menük

Ezt a cikket az index-en találtam. Betekintést nyerhetünk a tehetősebbek által favorizált trendi és méregdrága éttermeinek világába, s az általuk kínált menükbe. Gondolom, ezt a luxust még az igen gazdagok közül is csak kevesen engedik meg maguknak, magyar csak legfeljebb akkor, ha a Top 100 milliárdos listába tartozik. Amellett, hogy mind az éttermek, mind az általuk felszolgált ételek fantasztikusak, szerintem, az ár és érték köszönőviszonyban sincs egymással. Mindenesetre, aki kíváncsi rá, hogy a gazdagok és a sznobok mivel mulatják idejüket, azoknak érdekes lesz a cikk végig olvasása. Akik beérik a "szerényebb" kínálattal, azok kattintsanak rá a Business Insider linkre, ahol a 16. - 25. helyezettek menüit láthatja. Az angolul nem tudók is élvezhetik a képeket. De már itthon is élvezkedhetnek gourmandok, jóval szerényebb árak mellett, bár sokak számára ez is elérhetetlen. A kínálat a magyar éttermekben linken tekinthető meg.

Jó szórakozást, s kellemes gyomorsavképződést kívánok. Az irigykedés nem szép, de itt és most megengedett.

"18 apró fogás, 145 ezer forint

A kóstoló vagy degusztációs menük az utóbbi hat-hét évben tűntek fel és lettek nagyon népszerűek a világ felső kategóriás éttermeinek étlapjain. Az ilyen menü lényege, hogy sok, egyenként kicsi, alig pár falatos fogással mutatják be egy ország konyháját, vagy vezetnek végig egy mesterséf specialitásain. Az utóbbi években a legmenőbb magyar éttermekben is feltűntek az ilyen menük, elég riasztó, 25-30 ezer forintos áron. És ez még mindig aprópénz a világ legdrágább luxuséttermeinek hasonló ajánlataihoz képest, ahol előfordul 100 ezer forint feletti menü is, egy személyre, ital, felszolgálási díj, borravaló és ÁFA nélkül. A Business Insider összeállítása nyomán bemutatjuk a világ 15 legdrágább éttermi kóstoló menüjét."

.

A teljes cikk itt olvasható.

3 megjegyzés:

  1. Erre szoktam én írni, hogy ki nem állhatom a nagy tányéron nagyítóval keresendő ételeket. A világ meg egyéb versenyeken még csak elmegy, hogy így tálalják a zsűrinek, de hogy a drága pénzemért olyat adjanak, hogy keresnem kell a tányéron, na nem... Egyébként pedig - mivel természetemnél fogva soha nem voltam "rongyrázós", így ha nagyon sokszorosan többszörös milliomos vagy milliárdos lennék sem mennék ilyen éttermekbe. Az ízlésem akkor sem változna, akkor sem ennék olyat amit nem szeretek, és főleg amit nem ismerek fel. Ki nem állhatom a gasztrosznobokat, a gasztrosznobságot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyetértek.
      Látványnak érdekesek ezek a kicicomázott ételek, a méretük (bár nem vagyok nagy étkű) sokszor egyenesen nevetséges.
      Szerencsére nincsenek pénzügyi gondjaim, de még ha milliárdos lennék, akkor se szórnám két kézzel a pénzt, s nem járnék ilyen éttermekbe. Ez a sznoboknak való. Pályám során gyakran megfordultam elegáns éttermekben. Érdekes volt, de jobban szerettem pl. Grinzigben, Heurigenben a hangulatos kiskocsmákat.

      Mint ahogy - bár aktív koromban megengedhettem volna magamnak - nem ötcsillagos szállodákban nyaraltam, hanem campingben, s nem ilyen puccos helyekbe mennék egy vacsorára, hanem egy hangulatos kisvendéglőbe, ahol jól főznek, s normális kaját adnak. Azt sem értem, hogy a szupergazdagok miért tartanak egy egész flotillát autókból, annyit úgysem tudnak használni.

      Törlés
    2. A lényeg a Te válaszodban is az, hogy erről egyformán gondolkodunk. Én mindenkor - ha milliárdos lennék akkor is - az ár-érték arányt nézném. Nem kéne 2 milliós karóra meg cipő stb. amikor a 15 ezer forintos is mutatja az időt.Kicsiben most is azt mondom mindig a férjemnek ha látok valamit aminek az árán felháborodok - és sok van ilyen - hogy megvehetném, de nem ér annyit. Van amikor úgy felháborodok, hogy még az eladónak is mondom, hogy teljesen hülyének nézik a vásárlókat.

      Törlés