HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. július 31., kedd

Hideg görögdinnye-paradicsom krémleves

Hideg görögdinnye-paradicsom krémleves


Amikor ez a leves készült, még kánikula volt, s hét ágra sütött a nap. Olyan meleg már valószínűleg nem lesz az idén, de talán az "indián nyár"-hogy senkit se sértsek meg - még megörvendeztet minket néhány kellemes nappal. Ha nem, hát jó lesz a recept jövőre.

Hozzávalók:
  • 1 szelet görögdinnye
  • 1 db paradicsom
  • 1 db chili paprika
  • 1/2 citrom
  • mentalevél
  • bazsalikomlevél
  • petrezselyemlevél
  • kakukkfű
  • őrölt fekete bors
  • chili szósz
  • citromos olívaolaj
  • rozskenyér

Elkészítés:

A lehűtött görögdinnye húsát - mag nélkül - kikaparom, s a levével együtt egy keverőtálba teszem. Hozzáadom az aprított paradicsomot,  chili paprikát,  fűszerleveleket, melyeket frissen szedtem a kertben, öntök bele chili szószt, fűszerezem. Egy botmixerrel összekeverem, egy kicsit darabosan. Visszateszem a hűtőbe, hogy jól lehűljön, s hogy az ízek összeérjenek.

Tálaláskor egy tányérba öntöm a krémlevest, középre helyezem a bazsalikom csokrot, körberakom pirított, kockára vágott kenyérrel, locsolok rá olívaolajat.



2012. július 30., hétfő

Kukoricacső baconba tekert paradicsommal és vöröshagymával, sajtosan, együtt sütve

Kukoricacső baconba tekert paradicsommal és vöröshagymával, sajtosan, együtt sütve


Mert nem csak a főtt kukorica létezik.

Hozzávalók :
  • 1 db kukorica cső
  • 2 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 szelet bacon
  • füstölt sajt
  • olíva olaj
  • őrölt fekete bors
  • fokhagyma-petrezselyem fűszerkeverék

Elkészítés:

A kukoricát sós vízben megfőzöm. Egy serpenyőbe öntök kevés olíva olajat. A kukoricát sózom, borsozom, szórok rá fokhagyma petrezselyem fűszerkeveréket, a serpenyő közepére helyezem.  A paradicsomokat és a megpucolt hagymát betekerem a bacon szalonnába, a kukorica mellé helyezem, fűszerezem, majd beteszem a 180 C fokon, légkeverésen előmelegített sütőbe. Addig sütöm míg pirulni nem kezd.(40-45 perc). Ekkor a közben lereszelt sajtot rászórom a zöldségekre. Átkapcsolok grill fokozatra (200 C fok), s még tízenöt percig sütöm.

Tálaláskor teszek a tányérra két kukorica levelet, a félbevágott kukorica csövet, egy fél hagymát és egy paradicsomot, nyomok rá chili szószt. Pirítós rozskenyérrel fogyasztom.







Mentás görögdinnye koktél, vodkával

Mentás görögdinnye koktél, vodkával


Nyári koktél meleg napokra.

Hozzávalók :
  • 1 kis szelet görögdinnye
  • citrom
  • kristály cukor
  • mentalevél. mentavirág
  • 5 db jégkocka
  • 5 cl Royal vodka

Elkészítés:

Egy hosszú pohárba teszek lehűtött dinnye darabokat,melyeket előzőleg kicsit megnyomkodtam, hogy levet eresszen,  menta levelet, egy teáskanálnyi cukrot, jégkockákat, facsarok bele citromot, beleöntöm a vodkát, majd rövid időre beteszem a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Fogyasztáskor teszek a pohárba menta levelet, virágot,  s a szélére ráültetek egy citromkarikát.


2012. július 29., vasárnap

Jéghideg paradicsomlé bazsalikommal, vodkával

Jéghideg paradicsomlé bazsalikommal, vodkával

Nagy melegben jól esik egy hűsítő ital, de mivel - aki már ismer, az tudja - szeretem az alkoholos italokat, ezuttal egy vodkás koktélt készítettem magamnak.

Hozzávalók :
  • 5 db jégkocka                                      
  • bazsalikom levél
  • kb 1 dl lehűtött paradicsomívólé
  • 5 cl Royal vodka
Elkészítés:

Egy hosszú pohárba beleteszem a jeget, a bazsalikomleveleket, felöntöm paradicsomlével. Végül óvatosan, hogy ne keveredjen (a fotó kedvéért) beleöntöm a vodkát. Díszítem egy szép bazsalikomlevéllel.

Fogyasztáskor természetesen összekeverem.

De aki akarja, egy shaker-ben is összekeverheti, s úgy önti ki a pohárba.



2012. július 28., szombat

Milyen konyhát vezessünk, mit együnk?

Milyen konyhát vezessünk, mit együnk?

Előre bocsájtom, hogy szeretem a magyar konyhát (bár ez főleg, ha valaki zsírosan főz, nem egészséges, még ha finom is). De amint a bemutatkozásban is írtam, a világ számos országában megfordultam, s így volt alkalmam a legkülönbözőbb konyhákat kipróbálni. Megtapasztaltam, hogy az eltérő kultúrák mellett rengeteg a miénktől eltérő konyhaművészet létezik, mind a felhasznált alapanyagokat, mind az elkészítési technikákat illetően.

Lehet, hogy szerencsés voltam, de nem találkoztam olyan étellel, ami nem ízlett volna. Még akkor is, ha az étel elfogyasztásakor időnként nem is tudtam, hogy mit eszem, legfeljebb utólag mondták meg. (Ez persze a nekünk inkább exotikusnak számító helyekre volt jellemző.) Számos étel a kedvencemmé vált, s megpróbálom ezt néha reprodukálni. Ezen próbálkozásaimból elvétve a blogra is teszek fel bejegyzést..

Azt érzékeltem, hogy Európában, USA-ban egyre népszerűbbek azok az éttermek, melyek elsősorban nem a hazai ízeket részesítik előnyben, hanem a nemzetközi, sőt az egyes országok helyi konyhái, s itt nem csak a francia, görög, olasz, japán, kínai, indonéz, taj földi, arab, török stb. konyhákra gondolok, remekeivel csalogatják be a vendégeket.

És akkor néhány szót a halakról. Mi magyarok eléggé a végén kullogunk a halfogyasztásban, pedig a hal nagyon egészséges (a halálozási arányunk lényegesen jobb lenne, ha gyakrabban kerülne hal az asztalunkra.). Az átlag magyar legfeljebb Karácsonykor fogyaszt halászlét, vagy rántott pontyot.  Jó. Trianon óta nincs tengerpartunk, de van tengerihal import, s vannak édesvizű halaink, mely lehetőséget nem használunk ki. Arról nem beszélve, hogy a hal nemcsak egészséges, de nagyon finom is. Én imádom a halakat, tengeri herkentyűket. Ha nem is készítek hetente több alkalommal halat, legalább konzerv formájában fogyasztom.  Miután ennek nem mindig van recept értéke, ezért nem teszem fel a blogra.

Ezen bejegyzést azért írtam, mert a bejegyzések böngészése közben ráakadtam egy megjegyzésre. Egy kedves blogtárs azt írta, hogy ő a magyar konyhát szereti, s nem kedveli  az ismeretlent, az eltérőt.

Nos, én arra buzdítok mindenkit, amellett, hogy őrizzük meg a hagyományainkat, bátran ismerkedjünk a mással, az újjal. A globalizáció nemcsak a politikában, a gazdasági életben, de a gasztronómiában is betört az életünkbe. És ez így van jól a XXI-ik században. A gasztronómiában nem a fél-ázsiai gyökerek, a nyereg alatti hús puhítása, Európával való szembenállás a jövő. (Főleg, ha Európához akarunk tartozni, márpedig 1100 éve már itt vagyunk.) Ennél kifinomultabb technikákat kell bevetni. Kóstolgassuk más népek konyhai remekeit is, ez is hozzá fog járulni ahhoz, hogy jobban elfogadjuk egymást, s békében, barátságban éljünk együtt.

Persze, nem vagyok naív, a gasztronómia egyedúl nem old meg minden gondot a politikában, de talán egy kicsit besegít, hogy a népek jobban megértsék egymást, még akkor is, ha a politikusok acsarkodnak egymásra.

Mentás görögdinnyesaláta pizzasonkával és mozarellával

Mentás görögdinnyesaláta pizzasonkával és mozarellával

Ma megint bedurrantottak. A vásárlásból visszajőve, olyan meleg volt, hogy nem volt kedvem főzni, ezért a hűtőben hűsölő görögdinnye felhasználásával készítettem el a mai ebédemet.

Hozzávalók:
  • 1 szelet jól behűtött dinnye
  • 2 szelet pizzasonka
  • 1 tasak Mozarella
  • menta
  • ptypang levél
  • citrom
  • citromolaj
  • olíva bogyó
  • áfonya
  • só őrölt fekete bors
Elkészítés:

Egy tányérra teszek pitypangleveleket, sózom, borsozom, facsarok rá citromot, locsolok rá citromos olajat,  majd keverek hozzá kockára vágott sonkát és dinnyét, valamint Mozarella golyókat., teszek rá olívabogyót és áfonyát, tépek rá menta leveleket, díszítem menta és pitypangvirággal.

Rögtön fogyasztom..



P.S. A pitypang leveleket a reggeli séta során szedtem, mert az előkert újrafűvesitése, s a hátsókert fűnyírása után a kertünkben nincs pitípang. A menta pedig a kerités elötti kertünkből származik.

2012. július 26., csütörtök

Kolbászos cukkini pörkölt

Kolbászos cukkini pörkölt


A cukkini pörköltként elkészítve is finom. Vegák elhagyhatják a kolbászt, de vele finomabb.

Hozzávalók:
  • 1  nagyobb cukkini
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika 
  • 3 db chili paprika
  • 1 db paradicsom
  • fél szál füstölt kolbász
  • Vegeta
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • 2 db pörkölt ízű kocka
  • olíva olaj 
  • vörösbor
  • tejföl
  • főzőtejszín
  • 8 db  újkrumpli
  • petrezselyem 

Elkészítés:

A krumplikat héjában felteszem főni.

A cukkinit szeletelem, majd kockára, a paprikákat (egy chilit félreteszek) karikára vágom,  a paradicsomot darabolom, a hagymákat és a petrezselymet aprítom.

Egy serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymákat, ráteszem a paprikákat, a cukkinit és a paradicsomot. Párolom, majd öntök bele egy kevés vizet, fűszerezem. Amikor majdnem megfőtt beleteszem a kolbászt, öntök bele vörösbort. A végén keverek bele tejfölt és főzőtejszínt.

Közben a főtt krumplikat  megpucoltam, s egy másik serpenyőben kevés olajon egy kicsit megpirítottam, végül meghintettem petrezselyemmel. Tálalok, rakok a tányérra 3 szem krumplit, mellé szedek pörköltet, s a tányér közepére teszek egy chili paprikát.




2012. július 25., szerda

Pizzasonkás szendvics

Pizzasonkás szendvics


Az igazság az, hogy ma nem volt kedvem főzni, pedig már minden elő van készítve, s a serpenyőben várják a sorsukat,, remélem holnapig kibírják, ráadásul a feleségem egész nap itthon volt, s most nehezen viseltem volna el a megjegyzéseit, hogy már megint büdöset csináltam. Mellesleg ő karfiolt főzött, s cukkinit sütött. Egyik sem parfüm illatú!

Végül is beértem egy hideg vacsorával, ami a hangulatomat is tükrözi:.

Nos, a szendvicsem:

Hozzávalók :
  • 1 db zsemle
  • vaj
  • 2 szelet pizzasonka
  • 1(2 paradicsom
  • 1/2 csípős hegyes zöld paprika
  • piros arany
Elkészítés::

A zsemlét félbevágom, kenyérpiríton megpirítom, közben vágok néhány szelet paradicsomot, paprikát, s két szelet pizzasonkát.  A zsemléket megvajazom, ráteszem a pizzasonkát, amit egy tányérra helyezek. Köré, fölé rakom a paprika és paradicsom szeleteket, valamint egy margaréta virágot (a virág a tönkretett kertre emlékeztet). A sonkára pedig a piros arannyal rajzolok smile-ket, amik a hangulatomat kifejezik. A virágot az előkert miatti hangulatom miatt tettem hozzá



Előkert mégegyszer és utoljára

Előkert mégegyszer és utoljára

Drága feleségem "munkálkodása" nyomán most ilyen lett az előkert (a tök nem az én múvem volt, az csak úgy nőtt, de nem volt szabad eltüntetni, nekem sem volt szívem kiszedni, most a nejem kiírtotta):




Ilyen volt, ahogy én csináltam:

Megújult, megszépült az előkertünk


No comment!

2012. július 23., hétfő

Az előkert tiszavirágzása

Az előkert tiszavirágzása

Tegnap este hazajött a feleségem, pedig még vasárnap is azt mondta, hogy csak szerdán indul el. Ahogy gondoltam előre, nem tetszett neki a kert.

Az első mondata az volt, honnan hozták ezt a sok ronda követ. Nos a sziklákat a második szomszédból talicskáztattuk át 1-2 éve, amikor ott egy dombot lebontatott az önkormányzat, s több teherautóval szállították el. Néhány darabot  kaptunk, s eddig is ott volt ahol most, csak rendezetlenül.

A kisebbeket pedig a feleségem hozta  3 éve egy építkezésről. Én megcsináltam, akkor tetszett. Most, hogy rendeztem, s újra leraktam, már nem volt nyerő. Az aprókat pedig szintén a második szomszéd elől, az úttestről hoztam, ahova az esők mosták le. Egyszer már egy utcaseprőgép feltakarította, most még volt belőle néhány vödörrel. Késő este a nejem kiment a kertbe, s elkezdte felszedni a köveket. Ugyancsak letépte a tököt, pedig mikor elment, lelkemre kötötte, hogy rendesen locsoljam minden nap. (Kérés nélkül is rendszeresen locsolok, bár elég tetemes a víz és csatorna számlánk.) Ami viszont végkép érthetetlen, letört egy szép virágú évelő növényt és kiszedett néhány virágot, meg egy kaktuszt  is.

A hátsó kertet reggel locsoltam meg jó alaposan, de az új előkertet naponta háromszor, az új vetést pedig másfél óránként. Érkezése előtt fél órával locsoltam, de szükségesnek tartotta, hogy elől, hátul locsoljon. Ráadásul a slagról leszedte a szórófejet, ami azért kellett, hogy főleg az új telepítésnél az erős vízsugár ne mossa el a magokat. Az autójával is rá akart állni a kocsi beállóra, pedig arra legalább három  hétig nem szabad, amíg a fű meg nem erősődik. A kocsi kereke nemhogy a gyenge fűvet tönkreteszi, de a magokat is kipörgeti a helyükről. Nem beszélve arról, hogy rááll, akkor nem lehet locsolni, s a nap se éri.(Azt a néhány napot, amikor a lányunk kocsiját elviszik, s ő visszaállhat a garázsba a helyére, igazán kibírhatná.)

Nos, ma korán reggel folytatta. Még több virágot szedett ki, s megszüntette a ház jobb első sarkánál lévő virágágyást, s a kocsibejáró és járda közötti résznél is kiszedte az általam beültetett virágokat, mindkettő helyét betakarta fűvel, amit az oldalsó kert  végéről szedett le, csakjogy az utóbbi V alakú, így az egyenes szőnyeg nem zár rendesen, azt szabni kellett volna.  Ráállt a kocsival a kocsibeállóra, ma egész nap ott állt. Így se locsolni nem lehet, se az épp mostszemerkélő eső nem éri, a naprüú nem is beszélve. Garantált, hogy ott nem lesz szép pázsit. Pedig sok munka van benne. Két nap alatt sikerült a gaztól és mohától megszabadítani , majd a rácsokat újrarakni, kilenc zsák (á 50 l) virágfölddel beteríteni és egy doboz fűmaggal bevetni.

A virágok közül néhányat máshova dugott el, egy része viszont ott senyved a járdán, s van amit nem is látok sehol.

Szóval, kár volt annyi pénzt (közel 80 ezer forintot) s munkát beleölnöm a felújításba, arról nem beszélve, hogy a csillagokat láttam, amikor hajolgattam és emelgettem a porckorongsérvemmel.  Tele van a hócipőm.

Ez volt az utólsó alkalom, hogy kertépítéssel foglalatoskodtam. Nagyon megbántam, hogy belefogtam, úgy kellett volna hagyni, ahogy volt, lepusztultan, kiégett fűvel, gazosan. Persze, ez mind az én hibám, az utóbbi időben semmi sem jó, amit én csinálok, már megtanulhattam volna. Csak az az igazán tuti, amit ő csinál, még akkor is, ha az a józanész ellen való.

2012. július 22., vasárnap

Nyári zöldségleves pizzasonkával, baconnal, vörösborral, sajttal

Nyári zöldségleves pizzasonkával, baconnal, vörösborral, sajttal


Tartalmas leves friss zöldségekből.

Hozzávalók :
  • 5 db sárgarépa
  • 2 db petrezselyemgyökér
  • 1/2 fej karalábé
  • 1/2 fej zellergumó levelével
  • 1/2 cukkini
  • 1 db uborka
  • 1 db paradicsom
  • 1 db csípős hegyes zöld paprika
  • 2 db chili paprika
  • 1 db lecsópaprika
  • 2 fej kisebb vöröshagyma
  • 2 szál újhagyma zöldjével
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 levél mángold
  • 5 dkg darabolt bacon
  • 5 dkg  pizzasonka
  • petrezselyem zöld
  • koriander levél
  • olíva olaj
  • 1 db marhahúsleves kocka
  • 1 db tyúkhúsleves kocka
  • Vegeta
  • fokhagyma petrezselyem fűszerkeverék
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • 1 dl vörösbor
  • 5 dkg füstölt sajt

Elkészítés:

A hagymát, fokhagymát apróra, a répát, fehérrépát, paprikákat, uborkát karikára vágom, a cukkinit szeletelem, majd négybe vágom, a mángoldot csíkokra, a petrezselymet , koriandert nagyobb darabokra vágom, a paradicsomot nyolcadolom.

Egy lábasban a  baconon, s az olajon megpirítom a hagymát, ráteszem a zöldségeket, s megdinsztelem, fűszerezem. Öntök rá egy liter vizet, s kb fél óráig főzöm. Közben felkockázom a sonkát, s lereszelem a sajtot. Amikor már majdnem puhák a zöldségek, beleteszem a sonkát, öntök bele vörösbort.

Tálaláskor a levesre szórok reszelt sajtot, s teszek rá petrezselyem levelet.



Megújult, megszépült az előkertünk

Megújult, megszépült az előkertünk

A feleségem előző hét csütörtökjén kiutazott a lányunkhoz Grazba. Onnan aztán szombaton repülővel mentek egyhetes Hurghada-i nyaralásra. Majd csak hétfőn, vagy kedden jön haza Úgyhogy kb. 10 napig nem volt itt láb alatt. Főzhettem kedvemre, nem kellett a sopánkodását hallgatnom, hogy büdöset csináltam.  (Elutazása előtti estén egy nagy fazék csirkefarhátat főzött a bácsikája kutyáinak!)

De, ha már nincs itt, akkor segítséggel felújítottam az előkertet, s a kerítés elötti részt jónéhány új növénnyel, virággal, gyepszőnyeggel, szikladarabokkal, a kocsibeálló is újra lett rakva, s fűmaggal beszórva. Egy hétig bíbelődtem vele.

Nekem tetszik, a nejemtől biztos csak kritikát kapok majd.

A képek. (A tököt nem volt szívem kiírrtani. Megkegyelmeztem neki, amíg be nem érleli a terméseit. A sok virág mellett már néhány kicsi tök is van rajta.):