HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. február 28., szombat

Fehérboros Székely-káposzta oldalassal, füstölt tarjával, húsgombóccal, kolbásszal és szalonnával, tejfölösen

Fehérboros Székely-káposzta oldalassal, füstölt tarjával, húsgombóccal, kolbásszal és szalonnával, tejfölösen


Már írtam több helyen is, hogy ennek az ételnek semmi köze a székelyekhez, Erdélyhez. Ezért téves a székelykáposzta elnevezés. Az étel Petőfi Sándor Székely József  könyvtáros barátjáról kapta a nevét. Egy alkalommal a költő betért barátjával egy fogadóba. Mivel már csak maradékok voltak, ami már nem tett ki két rendes adagot, József arra kérte a korcsmárost, hogy öntse össze a pörköltet a káposzta főzelékkel Ebből lett egy új étel, amit aztán a vendéglős elnevezett a könyvtárosról. Az étek annyira ízlett Petőfiéknek, hogy később is gyakran visszajártak Székely-káposztát enni, a korcsmáros pedig felvette a kínálatába. Az étel végül nagy tetszést aratott a vendégek körében. Azóta is népszerű, sőt hungaricum.

Ma már  a megtévesztő neve miatt sokan ezt székely ételnek gondolják. De nem az.  Persze lehet, hogy  mivel annyira elterjedt, az erdélyi magyarok is egy autentikus székely ételnek tartják a Székely-káposztát.

Hozzávalók:

  • 10 dkg oldalas
  • 10 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg darált hús
    (sertés-marha)
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db chili
  •  1 csésze rizs
  • 1 db tojás
  • 50 dkg savanyított káposzta
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • őrölt kömény
  • kakukkfű
  • majoránna
  • 1 db babérlevél
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejföl
  • 2 szelet füstölt szalonna
  • 1 kanál zsír
  • chiliszósz
  • 0,5 l víz

Elkészítés:

Egy fazékban a zsíron megsütöm a szalonnát, félreteszem. A hagymát aprítom, a húst kockára vágom.

Elkészítem a gombócokat a darált húsból, rizsből, tojásból, fűszerezem.

A fazékba rakok 1 sor káposztát, majd hagymát, erre húst, majd megint káposztát, erre jönnek a gombócok, a felszeletelt kolbász. Rétegenként fűszerezem. Szórok rá egy kevés lisztet, majd zárom káposztával. A tetejét megszórom paprikával, öntök rá annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön megfőzöm.

Amikor megfőtt öntök bele fehérbort és keverek bele tejfölt. Felforralom.

Tálaláskor kanalazok még rá tejfölt, teszek rá sült szalonnát, s meglocsolom chili szósszal.

Fehér kenyérrel ettem, s vörösbort ittam hozzá.



P.S. A másik - macerásabb - megoldás, hogy először egy hagyományos pörköltet készítünk, azt eresztjük fel vízzel, s adjuk hozzá a többi hozzávalót. Így talán a pörkölés miatt kicsit más lesz íze. De a füstölt tarja és a füstölt kolbász is kölcsönöz az ételnek egy kellemes aromát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése