HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2014. október 24., péntek

Chilis vörösboros sólet parasztkolbásszal, tojással

Chilis vörösboros sólet parasztkolbásszal, tojással

Lehet, hogy a kóser konyha hívei ezt szentségtörésnek tartják, de én szeretem a csípős parasztkolbászt. Mivel csülök nem volt itthon, hát ezzel készítettem. Legközelebb majd liba kerül bele.

Hozzávalók :
  • 40 dkg tarkabab (konzervben) 
  • 5 dkg füstölt szalonna 
  • 1 dl vörösbor
  • 10 dkg füstölt parasztkolbász
  • 2 db tojás
  • 1 ek paradicsomlé
  • 1 ek chiliszósz
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 1 ek libazsír
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • majoránna
  • 0,5 csípős hegyes paprika
  • 0,5 paradicsom
  • 2 szál újhagyma zöldje
  • 2 db chilipaprika
Elkészítés:

A hagymákat aprítom, a zsíron megdinsztelem. Hozzáadom a babot a levével, a babérlevelet, a paradicsomlevet és a chiliszószt. Fűszerezem

Megfőzöm a tojást. Felszeletelem a kolbászt, a paprikát és a paradicsomot.

A babhoz hozzáöntöm a bort, majd tálalok.

A tányérra szedek a babból, ráteszek egy félbevágott tojást, egy chili paprikát, szeletelt paprikát és paradicsomot, s vágok rá az újhagyma zöldjéből.




 

5 megjegyzés:

  1. Endre szívem, ez nem sólet, hanem csak babfőzelék, vagy bableves, persze finom, tele van minden jóval, csak nem sólet.
    Ha igazi sóletra vágysz egyszer akkor nézz be nálam erre a linkre:
    http://zsanuaria.blogspot.hu/2010/02/solet-12kg-aproszemu-feherbab-1-nagy.html
    és ezt készítsd el.
    Legfeljebb mindennek felezd el a mennyiségét, ha csak magadnak készíted, de ezután meg fogod nyalni mind a tíz ujjadat, annyira finom.
    Ez a legautentikusabb igazi zsidó sólet, egy barátnőmtől kaptam a receptet vagy 100 éve, azóta csak így csinálom, az egész család, de a barátaink is megőrülnek érte, annyira szeretik.
    Szívből ajánlom neked is kipróbálásra:-)))))

    VálaszTörlés
  2. A tied tényleg autentikus zsidó sólet, bár Izraelben csicseriborsóval főzik és kerülhet még bele répa és krumpli. Nagyon lassú tűzön (legalább 8 óráig) főzik. Ha az interneten körülnézel, sokféle sóletet találsz, még vegán indiait és csülökkel is. (Főleg az utóbbi "szentségtörés"-nek számít.)
    Én utaltam is rá, hogy az enyém nem igazi sólet. Többek között már csak azért is, mert szalonnával és kolbásszal készült. De került bele paradicsomlé és chili is. Nincs benne viszont árpagyöngy. A sólet jellegét mégis az adja, hogy a babfőzeléknél (pláne levesnél) sokkal sűrűbb, és főtt tojás van rajta. ( Igaz vízben főztem, s nem a babbal együtt héjában.)
    Jó, nevezzük akkor ezt a verziót Hamis sólet-nak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja, a vörösbort nem is említettem. Az sem igazán autentikus.

      Törlés
  3. Ja és az én sóletomat nem kell csak 2-2,5 óráig főzni.
    Tudom, hogy utaltál a tiéd nem igazi jellegére, csak megakartam írni, hogy egyszer próbáld ki az enyémet, mert nagyon finom és egyszerű.
    Nyilván Izraelben is ahány ház... annyiféle, de ez az enyém az egyszerű, puritán zsidó sólet:-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Anikó! A sóletben nyilván a zsidó sólet az igazi, már számtalanszor főztem.nekem nagyon ízlett!

      Törlés