HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2017. január 18., szerda

A hosszú élet titka: a chili paprika

A hosszú élet titka: a chili paprika

Legalábbis egy új amerikai tanulmány ezt mutatta ki.

Pixabay

Szeretem a csípős paprikát. Gondolom, ez a receptjeimből is kiderül. Többször támadtak is amiatt, hogy - szerintük - sok chilit használok az ételeimben. 

Az eddig is ismert volt, hogy a paprika a kapszaicin hatóanyaga révén jótékony hatással van a vérkeringésre, csökkenti a magas vérnyomást. (Én néhány éve több mint fél évig elhagytam a vérnyomáscsökkentő gyógyszereimet, s helyette paprikaolaj kapszulákat szedtem, s a vérnyomásom normalizálódott. Sajnos a a kapszulák beszerzése később nehézségbe ütközött, s vissza kellett térnem a gyógyszerekhez. Azóta össze-vissza ugrál a vérnyomásom, már sokadik gyógyszert írja fel a specialista, s nem tudta normalizálni a vérnyomásom. Mellesleg a - támogatott - gyógyszerek többe kerülnek, mint a kapszulák.) Ráadásul az egyik gyógyszerre - mint később kiderült - allergiás voltam, ötször csúnyán feldagadt az arcom, kétszer még kórházba is kerültem. Három év után, a sokadik orvos jött rá, hogy melyik gyógyszer a bűnös. Gyorsan le is cseréltük.

Miután erősen érintett vagyok, külön érdeklődéssel olvastam az alábbi hírt:

Szereted a csípős paprikát? Ha eszed is, tovább fogsz élni


Nos, én szeretem a csípős paprikát, s gyakran fogyasztom is. Remélem, tovább is fogok élni.

Anyám nem szerette a csípőset, őt már túléltem. Apám szerette, ő közel 88 évig élt. Akkor még van néhány évem. (Az egyéb nyavalyákra meg ki figyel oda!) De, ha úgy veszem, örökéletű leszek, hiszen a blogom, a facebook oldalam, s mindazon oldalak, ahova receptet töltöttem fel (ha csak meg nem szűnnek), még akkor is hozzák a bejegyzéseim, amikor én már odaát fogok főzőcskézni. :)

Nálunk se a feleségem, se a lányom nem szeretik a csípőset. Sőt! Még ami paprikát se látott, arra is azt mondják, hogy erős.

Mellesleg a mi  cseresznyepaprikánk, vagy amit mi chilinek hívunk, az igencsak hátul van a csípősségi listán. A jalapeno, vagy habanero paprikáknál kezdődik a chili. Vagy amit néhány éve termesztettem, a rare ubatuba cambuci pepper, az csípős volt.



3 megjegyzés:

  1. Valamikor régebben azt olvastam, hogy Kínában, úgy emlékszem Szecsuán tartományban a feleségek úgy mutatták ki szerelmüket a férjük felé, hogy sok csilit használtak a főzésnél. Ha az étel nem volt csípős, azt jelentette, hogy már nem szeretik annyira a férjüket. Én az előtt is csípősen főztem, mielőtt ezt elolvastam, utána meg még inkább. Sajnos egy ideje már nem tudok csípősen főzni, mert Legkisebbikem párja nem bírja és nem is meri Bogika miatt. Azért a saját ételemet meg tudom fűszerezni kedvem szerint. És közben drága Páromra gondolok.

    VálaszTörlés
  2. Hát nálunk se a feleségem, se a lányom nem szeretik a csípőset. Sőt! Még ami paprikát se látott, arra is azt mondják, hogy erős. Ráadásul a cseresznyepaprika, vagy amit mi chilinek hívunk, az igencsak hátul van a csípősségi listán. A jalapeno, vagy habanero paprikáknál kezdődik a chili.

    VálaszTörlés
  3. Drukkolok, hogy "örökéletű" legyél! :D

    VálaszTörlés