HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. március 19., csütörtök

Csontleves húsos csontból és velőscsontból, sok zöldséggel

Csontleves húsos csontból és velőscsontból, sok zöldséggel


Az egyik húslevesem kapcsán kaptam egy kritikát a facebookon keresztül barátomtól, gimnáziumi osztálytársamtól, W. Petitől, hogy ez csak velős csonttal az igazi. Nos legyen itt a velős csontból főtt leves.

Hozzávalók:

  • 1 db (kb 50 dkg) nagy
    marha velős csont
  • 20 dkg húsos csont
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db nagy sárgarépa
  • 1 db petrezselyem-
    gyökér
  • 1 db karalábé levelestül
  • 0,5 db zeller levelestül
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 1 db nagy friss chili
  • 5 db chili
  • 1 db paradicsom
  • 4 db nagy csiperkegomba
  • 1 db krumpli
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 csokor medvehagyma
  • 1 tk szemes bors
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • 1,5 l víz

Elkészítés:

A csontokat megmosom, majd 1,5 liter vízben felteszem főni. Megsózom.

Elkezdem felvágni a zöldségeket. A répát és a fehérrépát hosszában felcsíkozom, a zellert, karalábét négybe, a krumplit kockára vágom, a hagymát megmosom, a kelkáposzta torzsáját kivágom, a paprikát, a chilit és a gombát felszeletelem. A zeller leveleiből 3 szárat és a petrezselymet egészben hagyom.

Amikor a leves felforrt, a habot leszedem, a tűzhely hőfokát közepesre veszem, fűszerezem, s gyöngyöző főzéssel 45 percig főzöm. Kiveszem a csontokat, beleteszem a felvágott zöldségeket, a hagymákat héjával, a kelt egészben.

A velős csontból kiszedem a velőt, pirítós kenyérre teszem, sózom, borsozom, s hagymával, chilivel, medvehagymával elfogyasztom.

A csontról leszedem a húst, visszateszem a levesbe.

Kb. 40 perces főzés után, amikor a zöldségek megpuhultak, tálalok. Merek egy tányérba levest, teszek rá chilit. Aki akarja gazdagíthatja még főtt metélttésztával.







És a velő, mit velő, VELŐ!!!



Végül egy klip egy nagy klasszikussal, egy kiváló színésszel, a velő kiváló ismerőjével:

Latinovits Zoltán Szindbád - Az ebéd




P.S. Egyébként zavarban vagyok. Ahogy az Interneten utána néztem, találkoztam velős csonttal és velőscsonttal is. Na már most, melyik a helyes? Shakespeare után: Velőscsont, or velős csont? That is the question!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése