HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2014. február 2., vasárnap

Hamis tyúkhúsleves

Hamis tyúkhúsleves

Egy gyors, meleg levesre vágytam, de nem akartam órákig főzőcskézni, s  csirke aprólék sem volt itthon.

Hozzávalók:                               
  • 1 db sárgarépa
  • 1 db burgonya
  • 5 levél kelkáposzta
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db csiperkegomba
  • 4 db chili 
  • 1 szál zellerlevél
  • 2 szál petrezselyem
  • 2 kocka tyúkhúsleves kocka
  • 2 kanál kisorsó levestészta
  • 4 szem egész bors
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • kurkuma
  • pici gyömbér
  • 1 teáskanál vaj
  • 1 l víz
Elkészítés:

A répát és a krumplit megpucolom,  szeletelem, a kelkáposztát kisebb darabokra vágom. A hagymákat és a gyömbért aprítom, a gombát felszeletelem..

A zöldségeket kevés vajon megdinsztelem, majd feleresztem vízzel, beleteszem a húsleveskockát, s két chilit aprítva, fűszerezem. Amikor a zöldség már félig puha, beleteszem a tésztát is.Amikor kész, rászórom az aprított zeller és petrezselyemlevelet. Tálaláskor merek a tányérba a levesből, s rakok rá egy chilit.



P.S. A recept bekerült a Hírkereső mai (2014.02.04.) Gasztro Toplistá-jába:

3 megjegyzés:

  1. Én is rengeteget készítek csak így hús nélkül, tökéletesen finom leves.
    Csak az érdekesség kedvéért és, hogy mindig tanul az ember, Endre képzeld erdélyi blogon láttam, hogy ezek mellett a zöldségek mellett ők tesznek bele még egy egész tököt is meghámozva, de a húsával-magjával együtt és nagyon kis lángon, épp hogy gyöngyözve főzik 2-3 órát, majd leszűrik, ami nem kell belőle kidobják és a leveszöldségekkel együtt tökéletes húsleves látvány és íz, nagyon finom, senki meg nem mondaná, hogy nem főtt benne hús, onnan tudom, hogy az ősszel megfőztem, csak elfelejtettem képeket készíteni róla. Ezentúl nyaranként amíg kapni lehet a tököt így fogom készíteni amikor húsnélkülit akarok:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az 50-es években Rákosi pajtásnak köszönhetően eléggé visszaesett családom életszínvonala. Nagyanyám - aki a konyhát vezette - mindent megpróbált, hogy mindennap valamit varázsoljon az asztalra. Nos ő a tök magból és a beléből főzött hamis húslevest.

      Törlés
    2. Rákosi idejében mindenkinek visszaesett az életszínvonala, no meg a háború miatt is.
      Igen a nagymamák még tudták, hogy mit lehet mivel helyettesíteni, az enyém például babból készített gesztenyepüré szerűséget, csak mesélésből tudom a történetet, képzelem milyen szörnyű lehetett, bár ők azt állították, hogy pont olyan volt, mint a gesztenye:-))))

      Törlés