HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. december 7., szombat

Fehérboros francia hagymaleves, brandyvel és sajtos croissanttal

Fehérboros francia hagymaleves, brandyvel és sajtos croissanttal

A hagyma leves ( Soupe a L’Oignon) a franciák nagy kedvence, világszerte híressé vált..Elkészítése egyszerű, olcsó, mégis fenséges. A hagyma édeskés ízét kiválóan ellensúlyozza a bor savassága. Én azon a véleményen vagyok, hogy kár a leves karakteres ízét tejszínnel elrontani.

Hozzávalók
  • 2 db nagy vöröshagyma 
  • 1 db póréhagyma
  • 3 db fokhagyma
  • néhány  csepp olívaolaj
  • 2 ek vaj
  • 1 csapott ek cukor
  • 1 db babérlevél
  • 1 marék snidling
  • őrölt fehér bors
  • kakukkfű
  • őrölt kömény
  • provence fűszerkeverék
  • 1 ek liszt
  • 1 dl fehér bor
  • 1 db szárnyas leveskocka 
  • 5 cl brandy (elhagyható)
  • 6 dl víz
  • 4 szelet croissant
  • 1 tk olívaolaj
  • 5 dkg füstölt sajt
Elkészítés:

A hagymákat felvágom. A  serpenyőbe öntök néhány csepp olajat, s vajban megdinsztelem a hagymát, majd sózom, szórok rá cukrot,  időnként megkavarom, hogy ne égjen oda. Amikor a hagyma már kellőképp karamellizálódott (kb20 perc), fűszerezem,  megszórom liszttel.  Majd belemorzsolom a leveskockát, feleresztem vízzel.s  lassú tűzön puhára főzöm (30 perc). Beleöntöm a fehérbort és a brandyt..

Közben  croissant szeleteket beteszem egy serpenyőbe, mindkét oldalukat bekenem olívaolajjal, megsütöm az egyik oldalát, majd megfordítom,  bőségesen megszórom  reszelt sajttal, s megsütöm, amíg a sajt megolvad, s szép aranybarna lesz.

Tálaláskor merek  a levesből,  vágok rá snidlinget, s teszek  rá két croissantot, s vágok rá snidlinget.

A sajtos kenyeret a levessel együtt is süthetjük. Ez esetben kb. 20 percre tegyük be a sütőbe.
Bon appétit!







A recept a Hírkereső Gasztro Top-ján: 45.- Fehérboros francia hagymaleves sajtos croissant-nal (Mindmegette)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése