HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2016. január 17., vasárnap

Fehérboros bab-lencse-savanyított káposzta főzelék füstölt szalonnával, kolbásszal

Fehérboros bab-lencse-savanyított káposzta főzelék füstölt szalonnával, kolbásszal


Eredetileg Újév tájékán akartam elkészíteni ezt az ételt.  Ez kombinációja a lencse főzeléknek, a bab-lencse gulyásnak, és a korhelylevesnek. állagát tekintve inkább főzelék. Amikor elkezdtem főzni, még nem tudtam, hogy leves, vagy főzelék lesz-e belőle, hogy natúr hagyom, vagy berántom, esetleg tejföllel habarom, hogy öntök-e hozzá fehér, vagy vörös bort. Mindez az utolsó percben, a végén dőlt el.

Hozzávalók:

  • 15 dkg tarkabab
  • 15 dkg lencse
  • 15 dkg savanyított káposzta  
  • 2 db sárgarépa 
  • 1 db nagy burgonya
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 3 ek étolaj
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 3 db babérlevél
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős paprika
  • őrölt kömény
  • 3 db chili
  • 1 db marhahúsleves kocka
  • 6 dl víz
  • 0,5 dl csemege uborkalé
  • 1 dl fehérbor
  • 1 ek mustár
Elkészítés:

A lencsét és a babot beáztatom.

A szalonnát felkockázom,  egy fazékban olajon megpirítom. Felkarikázom a hagymát, aprítom a fokhagymákat, a szalonnához adom. A kolbász héját leszedem, felszeletelem, a fazékba teszem. Amikor megpirult, egy keveset félreteszek. A répát megpucolom, felkarikázom, a fazékba teszem.

A krumplit apró kockákra vágom.

Dinsztelés után felöntöm a vízzel, belemorzsolom a leveskockát, fűszerezem, beleteszem a babot és a lencsét,  a káposztát, a babérlevelet és a chilit.  Egy óra 45 perces  főzés után a bab - áztatás ellenére - még mindig kemény volt, valószínűleg már öreg volt a bab, pedig a tasak szerint a  kínai tarkabab 2017. 01.16. -ig  jó. Beleteszem a krumplit, a mustárt, s beleöntöm az uborkalevet, a bort, s tovább főzöm még 45 percig .

Tálaláskor szedek a tányérba a főzelékből, s teszek rá a egy chilit, s a félretett sült szalonnából, kolbászból és hagymából.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése