HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. október 31., szombat

Mindmegette: Chili con carne - az eredeti recept!

Mindmegette: Chili con carne - az eredeti recept!

A Mindmegetté- nél 14 recept közül az én  receptem az első helyen:


Találatok a chili con carne Kifejezésre

Chili con carne - az eredeti recept!






Mindmegette: Chili - csak csípősen!

Mindmegette: Chili - csak csípősen!


A Mindmegetté-nél a Találatok a Kifejezésre címszó alatt 522 recept található. Az első az enyém:

Rántott hús csalamádéval






Nosztalgiázás egy korábbi receptem kapcsán a Mindmegette facebook oldalán: Hideg tejszínes eperkrémleves

Nosztalgiázás egy korábbi receptem kapcsán a Mindmegette  facebook oldalán: Hideg tejszínes eperkrémleves


Bár ma szép napsütéses idő volt, de mégis csak ősz van. A fűtést időnként bekapcsolom, s  a kocsimra már felszereltettem a téli gumiabroncsokat. Elég drága mulatság volt, újakat kellett vennem.

Most, hogy böngésztem Mindmegette facebook-os oldalát, egy nyári finomságra bukkantam, az eperre. Igaz, epret most is lehet kapni, de aranyárban mérik. Az albumban az első recept az enyém:
Mindmegette.hu 5 új képet töltött fel Eperkrémleves című albumába.
Kihagyhatatlan az eperkrémleves, mi a főzés nélkülit kedveljük leginkább, de van likőrös, boros, pudingos recept is, azért ezeket is megkóstolnánk... smile hangulatjel

„Főzés nélkül készül, pikk-pakk Hobbychef receptje: http://www.mindmegette.hu/hideg-tejszines-eperkremleves.recept”

Egy korábbi receptem a Mindmegette facebook oldalán: Tepsis csülök vörösboros gombapaprikással

Egy korábbi receptem a Mindmegette  facebook oldalán: Tepsis csülök vörösboros gombapaprikással



Receptem a Mindmegette ajánlásával a facebookon: Csőben sült bolognai spagetti vörösborral

Receptem a Mindmegette ajánlásával a facebookon: Csőben sült bolognai spagetti vörösborral

Ma fedeztem fel, hogy a Mindmegette a facebook-on is közzétett a receptjeimből. Ezentúl majd ide is benézek.
Ha késői, gyors vacsorára vágynátok! wink hangulatjel

Receptem a Mindmegette ajánlásával a facebookon: Milánói spagetti olívabogyóval

Receptem a Mindmegette ajánlásával a facebookon: Milánói spagetti olívabogyóval

A tészta azért jó választás vacsorára, mert nem nehezíti el a gyomrot. Az olívabogyó pedig csak hab a tortán! Jó étvágyat!

Rakott krumpli kolbászhúsos gombás zöldséges ragúval, tojással, tejföllel, kétféle sajttal

Rakott krumpli kolbászhúsos gombás zöldséges ragúval, tojással, tejföllel, kétféle sajttal


Bár nagyon szeretem a klasszikus kolbászos, tojásos rakott krumplit, ezúttal valami másra vágytam. Így született meg ez az étel.

Hozzávalók:

A ragúhoz:
  • 10 dkg darabolt bacon
  • 20 dkg fűszeres kolbászhús (darált sertés hús)
  • 0,5 db csípős hegyes paprika
  • 1 db chili
  • 1 db újhagyma zöldjével
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 szál petrezselyem
  • 3 dkg füstölt sajt
  • 2 db nagy csiperkegomba
  • 1 db paradicsom 
  • 1 szál rozmaring
  • 1 szál kakukkfű
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős piros paprika
  • 1 db tojás
  • olívaolaj
Az ételhez:
  • 3 db nagyobb krumpli
  • 2 db tojás
  • 3 dl tejföl
  • 1 db paradicsom
  • 1 db friss chili
  • 3 dkg füstölt sajt
  • 3 dkg gouda sajt
  • 6 szál kakukkfű
  • őrölt fekete bors

Elkészítés:

A krumplikat megmosom, majd a tojásokkal együtt felteszem főni.

Hozzálátok a ragú elkészítéséhez. A hozzávalókat darabolom, szeletelem. Egy tálba rakom, beleütöm a tojást, összekeverem.

Egy serpenyőben kevés olajon a bacont megpirítom, hozzáadom előbb a kolbászhúst, majd a fehéredés után a többi  hozzávalót. Amikor megpárolódott, félreteszem.

Egy nagy serpenyőbe locsolok kevés olajat, s rákarikázom a krumplik felét. Sózom, borsozom. Rákanalazom a ragut, s a szeletelt főtt tojásokat. Kanalazok rá tejfölt. Majd jön a krumplik másik fele. Sózom, borsozom. Ismét kanalazok rá tejfölt. Rászeletelem a paradicsomot, s teszek rá egy chilit.

Berakom a 180 C fokra előmelegített sütőbe és 180 C fokon hőlégkeverésen 40 percig sütöm.

Közben lereszelem a sajtokat.

A sajtokat rárakom az ételre és tovább sütöm 10 percig, majd átkapcsolok grill fokozatra (200 C fok), s további 10 percig sütöm.

Amikor már kellőképpen megsült minden tálalok.









2015. október 30., péntek

2015. október 28., szerda

Kolbászhússal, gombával, sajttal töltött paprika bacon köntösben, velesült pestos, vajas krumplival

Kolbászhússal, gombával, sajttal töltött paprika bacon köntösben, velesült pestos, vajas krumplival


Nem a szokásos paradicsomszószos töltött paprika.

Hozzávalók:

  • 3 db TV-paprika
  • 15 dkg fűszeres kolbászhús (darált sertés hús)
  • 0,5 db csípős hegyes paprika
  • 1 db chili 
  • 1 db nagy újhagyma zöldjével
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 szál petrezselyem
  • 3 szál kakukkfű
  • 1 ek főtt rizs
  • 3 dkg füstölt sajt 
  • 1 db nagy csiperke gomba
  • 1 db tojás
  • 6 szelet bacon
  • 3 db nagy krumpli
  • 1 ek zöld pesto
  • 1 ek vaj
  • 3 szál rozmaring
  • 4 db paradicsom
  • őrölt fekete bors
  • 1 ek olívaolaj

Elkészítés:

A krumplit előfőzöm.

Közben a paprikákat megskalpolom, a leeső rész aprítom, s egy tálba teszem.  Az újhagymát felkarikázom, a hegyes paprikát, a chilit, a gobát és a sajtot darabolom, a fokhagymát, petrezselymet  aprítom, a tálba rakom. Hozzáadom a darát húst, a rizst, a kakukkfüvet, beleütöm a tojást. Fűszerezem, összekeverem.

A paprikákat megtöltöm a masszával, betekerem 2-2 baconszalonnával, s berakom őket egy nagy serpenyőbe.

A krumplikat megpucolom. Bevagdosom, a vágásokba váltakozva pestot és vajat kanalazok, s megtűzdelem rozmaringgal. Beteszem a serpenyőbe, melléjük rakom a paradicsomokat, sózom, borsozom, locsolok az egészre olajat.

A serpenyőt letakarom alufóliával, s  a 180 C fokra előmelegített sütőbe rakom. Hőlégkeverésen 30 percig sütöm, majd a fóliát levéve 15 percig tovább sütöm. Végül átkapcsolok grill fokozatra, s 200 C fokon még 15 percig grillezem.








2015. október 26., hétfő

Egyszerű gyors zöldséges omlett

Egyszerű gyors zöldséges omlett


Szűk 15 perc alatt összedobható étel. A fotók sajnos eltűntek a masináról, ami egyedüliként megmaradt, az is homályos, életlen.

Hozzávalók:

  • 1 db nagy újhagyma zöldjével
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 1 db friss chili paprika
  • 1 db paradicsom
  • 3 rózsa karfiol
  • 10 dkg aprított bacon
  • 5 dkg kolbász
  • 1 ek olívaolaj
  • 2 db tojás
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős piros paprika
  • oregano

Elkészítés:

A karfiolt blansírozom, a többi zöldséget felvágom, a kolbászt szeletelem. A hagyma zöldjét félreteszem.

Egy serpenyőben olajon a bacont és kolbászt megpirítom, hozzáadom a hagymát, majd  a zöldségeket. Fűszerezem.

Hozzáöntöm a tojást. Amikor megsült, megszórom piros paprikával és a a hagyma zöldjével.

Hagyom a serpenyőben, azonnal fogyasztom kenyérrel és vörösborral.

Receptem a NoSalty ajánlásával a facebookon: Fehérboros-tejfölös székelykáposzta oldalassal és húsgombóccal

Receptem a NoSalty ajánlásával a facebookon: Fehérboros-tejfölös székelykáposzta oldalassal és húsgombóccal

Eljött a székelykáposzta ideje! Ezúttal sokféle hússal turbózva. Jól jön ez a recept, mentsd el!


Ma már a megtévesztő neve miatt sokan ezt székely ételnek gondolják. De nem az. Persze lehet, hogy mivel annyira elterjedt, az erdélyi magyarok is egy autentikus…

2015. október 21., szerda

Receptem a NoSalty ajánlásával: Fehérboros-tejfölös-borsos resztelt gomba

Receptem a NoSalty ajánlásával: Fehérboros-tejfölös-borsos resztelt gomba


Fehérboros-tejfölös-borsos resztelt gomba

Receptemet a NoSalty kiemelte, s a mai cikkében ajánlotta, az én gombás ételem a 17.:

19 szaftos gombapörkölt-variáció


Feleségem új konyhai robotgépe - Gyömbéres zöldalma-zellerlé

Feleségem új konyhai robotgépe, Gyömbéres zöldalma-zellerlé


Még a nyáron mondta a feleségem, hogy már minden gépe öreg. Bár szerintem tökéletesen működnek, de egy könnyelmű percemben azt mondtam neki, amikor már sokadszor hozakodott vele elő, hogy rendben, megkapja névnapjára.

Ezt követően nekiláttam keresni a neten, átböngésztem különböző márkák oldalát, de egyik gép sem felelt meg.

A névnapjára végül is virág, desszert, és Metaxa lett az ajándék. Erről írtam is egy bejegyzést.

Feleségem Ilona napi ajándéka


A keresést azonban nem adtam fel, több hónap után találtam végre egy gépet - Philips HR 7778  - egy on-line kereskedőnél, amire a feleségem rábólintott. Biztonság kedvéért többször is rákérdeztem - mivel nehéz drága nejemnek kedvében járni - hogy ez már tényleg megfelelő-e, mert akkor megrendelem, s ezt nem lehet majd visszacsinálni.

Nos a szót tett követte, s ma meghozta a futár a masinát egy elég tekintélyes dobozban (a padlólapok 40x40 cm-esek).


A feleségemnek tetszett, mondta ezt nézte ki magának az Auchanban potom 90 ezerért.

Ki is próbálta a gépet, szeletelt magának zöldségeket, én csak megkóstoltam.

A gyümölcsszaftosítóval készített bombaitalból - gyömbéres zöldalma-zellerlé - viszont én is ittam.


2015. október 20., kedd

Baconös gombás lecsó tükörtojással

Baconös gombás lecsó tükörtojással


Nagy kedvencem, a megunhatatlan  lecsó sokadik változata.

Hozzávalók:

  • 50 dkg lecsópaprika (színes)
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 2 db chili
  • 1 kanál olívaolaj
  • 10 dkg darabolt bacon
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 db nagy újhagyma zöldjével
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg paradicsom
  • őrölt csípős paprika
  • őrölt fekete bors
  • kakukkfű
  • 2 db tojás

Elkészítés:

A paprikákat felkarikázom.

A hagymákat felszeletelem, az újhagyma zöldjét félreteszem.

Egy serpenyőben olajon megpirítom a bacont, majd a hagymákat dinsztelem, ráteszem a paprikát.

Közben a gombát szeletelem, a paradicsomot négybevágom. Mennek ezek is a serpenyőbe. Fűszerezem.

Amikor a zöldségek már csak nem megpuhultak, a kanállal mélyítek két gödröt, ebbe ütöm a tojásokat. A sütőt előmelegítem 200 C fokra, grillfokozaton.

A lecsót megszórom az újhagyma zöldjével, s a serpenyőt 10 percre átteszem a sütőbe.

Tálaláskor a lecsó felét tányérra szedem, kenyérrel fogyasztom, vörösbort iszom hozzá.






P.S. A heti tombola hozta a Hírkereső Recept - napi top-ját, melyben ez a receptem  is szerepel:
5. Baconös-gombás lecsó tükörtojással 
P.S.1. Előrelépés: 
2. Baconös-gombás lecsó tükörtojással