HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. szeptember 15., vasárnap

Diszkrimináció a gasztronómiában is

Diszkrimináció a gasztronómiában is

A feleségemmel a Paprika TV-n néztünk egy műsort. Egy  - általam eddig még ismeretlen - cukrász (Eric Lanlard) készített hölgyek társaságában tortát, mely azok számára is fogyasztható, akik laktóz stb. problémákkal küzdenek. (A feleségem és a lányom is érintettek, én még szerencsére nem!)

A nejem kérte, hogy menjek fel az oldalukra. Megtettem, ahol az alábbi meglepő szöveg jelent meg:

 4Food - Channel 4

The service is not currently available in your area. ( A szolgáltatás jelenleg nem elérhető az Ön területén.)

Én még emlékszem a Cocom-listára, amikor bizonyos számítógép alkatrészek tíltólistán voltak Magyarország számára.

De, ma, 2013-ban, amikor NATO és EU-tagok vagyunk, egy nyavalyás recept nem elérhető egy volt szocialista ország lakosa számára, a rendszerváltás után 24 évvel? Ez egyenesen röhej! Nagy Britannia és Magyarország ugyanannak az EU-nak a tagjai, mi az hogy egy tortarecept nekem nem elérhető?  Ezt fel nem tudom fogni.

Nos, ez az a csatorna, s a szakácsai, akik félnek tőlem (mellesleg Jamie a kedvenceim közé tartozik):


 scrapbook

S ő a cukrász:

 Baking Mad with Eric Lanlard

Pedig nem vagyok terrorista, nincs sem atombombám, sem gránátvetőm, de még egy gázpisztolyom sem.

Én csak egy receptet szerettem volna megnézni a feleségem kérésére.

Hány évtizednek kell még eltelleni ahhoz, hogy végre befogadjanak minket Európába, s ne rekesszenek ki minket egy tortarecept kapcsán? A nejem azt mondta ne bosszankodjak, a jővő héten kimegy a lányunkhoz Grazba, onnan meg együtt átmennek a húgához Münchenbe, ott biztos meg tudják nézni a receptet. Hát ez nem szégyen és gyalázat? Még mindig csak megtűrt, de nem teljes jogú tagjai vagyunk az EU-nak?Ausztriába, vagy Németországba kell menni, hogy egy átkozott receptet elolvashassunk?

Persze, míg szabadságharcot folytatunk Európa és Bruxelles ellen, addig ne számítsunk barátságos elbánásra.

6 megjegyzés:

 1. Sajnos a bejegyzés kicsit egyoldalúra sikerült. A tartalmakhoz senki sem férhet hozzá, aki nem az Egyesült Királyásg területén tartózkodik, mert csak azok lehetnek a csatorna jelenleg vagy potenciális előfizetői. Ez a csatorna és több más vállalat üzleti elve, amivel természetesen lehet vitatkozni, ám fölösleges.

  VálaszTörlés
 2. Kedves Hobbychef!

  Egy kis segítséget szeretnék nyújtani. Eric Lanlard receptjeit a bakingmad.com oldalon is megtalálod.
  Magam is érintett vagyok a tej- és lisztérzékenységem okán, használtam már receptjét, ami jól is működött.

  Üdvözlettel: Ildikó

  VálaszTörlés
 3. Közben megnéztem azt az oldalt, amit te kerestél, nekem betöltődött, pedig Magyarországon vagyok.

  http://www.channel4.com/4food/recipes/chefs/eric-lanlard

  Próbáld meg így, hátha neked is behozza.

  VálaszTörlés
 4. Szerintem se mérgelődjél, mert biztos nem arról van szó amit itt leírtál ezzel a helyzettel kapcsolatban. Én is találkoztam már ilyennel,- már nem is tudom, hogy éppen mit néztem volna, - hogy ez a szöveg volt kiírva, "A szolgáltatás jelenleg nem elérhető..." Nem nagyon gondolkodtam azon, hogy miért, annyira nem érdekelt, de szerintem más oka lehet, nem az amit leírtál.

  VálaszTörlés
 5. http://www.channel4.com/4food/recipes/tv-show-recipes/baking-mad-with-eric-lanlard/dairy-and-egg-free-chocolate-peppermint-cake-recipe

  VálaszTörlés
 6. Köszönöm a hozzászólásokat, ma már nekem is bejött. Lehet, hogy valami technikai zavar volt az oldalnál. Ezek szerint nem előfizetéses, s nem csak a UK területén foghatják az előfizetők.

  VálaszTörlés