HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. december 31., csütörtök

Kolbászhúsos ragúval töltött  sertés előcsülök savanyúkáposzta ágyon, zöldpesztós burgonyával, paradicsommal bacon köntösben, paprikával együttsütve, pezsgővel locsolva


Egy töltött finomság, szilveszterre egy kiváló fogás.

Hozzávalók:

A csülök főzéséhez:
  • 1 db füstölt sertés előcsülök 75 dkg) csonttal együtt)
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk egész bors
  • 1 tk egész kömény
A töltelékhez:
  • 15 dkg kolbászhús (fűszerezett sertés darálthús)
  • 2 szál újhagyma zöldjével
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db csiperke gomba
  • 0,5 csípős hegyes paprika
  • 1 db chili
  • 1 db paradicsom
  • 1 db tojás
  • 1 kk őrölt fekete bors
  • 1 tk őrölt csípős piros paprika
  • 1 tk kakukkfű
A körítéshez:
  • 20 dkg vecsési savanyított káposzta
  • 4 db nagyobb burgonya
  • 2 ek zöld pesto
  • 2 db paradicsom
  • 5 szelet bacon
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 2 db chili
  • őrölt fekete bors
  • őrölt kömény
  • 1 dl száraz pezsgő

A sütéshez:
  • 2 ek zsír
  • 4 szál rozmaring
  • 6 szál kakukkfű

Elkészítés:

A csülköt alaposan megsikálom, beteszem egy fazékba, felöntöm vízzel, beleteszem a hozzávalókat, s egy éjszakát hagyom benne.

Másnap kb. másfél órát főzöm. Amikor már kellően puha (a villa könnyedén beleszalad), kiveszem a csontot.

Amíg a csülök fő, elkészítem a tölteléket, s előfőzöm a krumplikat.

A hagymákat, csiperkegombát, paprikát, paradicsomot aprítom, ráütöm a tojást, fűszerezem. Alaposan összekeverem.

A krumplikat hosszában bevágom, megtöltöm a pestoval, betekerem a baconba. A paradicsomok szintén kapnak bacon köntöst.

A csülköt megtöltöm a töltelékkel. Egy nagy serpenyőbe belerakom a káposztát, sózom, borsozom, megszórom köménymaggal, ráhelyezem a csülköt, meglocsolom pezsgővel, melléhelyezem a krumplikat, paradicsomokat és a paprikát. Sózom, borsozom. Letakarom egy alufóliával, s beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, s légkeverésen 50 percig sütöm. Közben időnként a csülköt meglocsolom a lével.

Majd leveszem a fóliát, a csülökre ráteszem a chiliket s még 10 percig grillezem 200 C fokon.

Tálaláskor szelek egy szeletet a csülökből, mellérakok káposztát, egy krumplit, egy fél paradicsomot és chilit, s egy negyed hegyespaprikát.







BUÉK 2016!

BUÉK 2016!


Minden kedves barátomnak, ismerősömnek, látogatómnak 
Boldog Új Évet
kívánok

Receptem a NoSalty ajánlásával: Tejfölös lencsefőzelék sertésoldalassal

Receptem a NoSalty ajánlásával: Tejfölös lencsefőzelék sertésoldalassal


Tejfölös lencsefőzelék sertésoldalassal

A NoSalty receptemet kiemelte, s a tegnapi cikkében ajánlotta. Az én ételem a 8.:

12 szerencsét hozó lencsefőzelék-recept


2015. december 30., szerda

2015 Karácsony

2015 Karácsony


Bár a Karácsony már elmúlt, de a díszei még maradtak. Néhány, amiket eddig még nem mutattam meg:










2015. december 26., szombat

Vörösboros pontyhalászlé tésztával, tejföllel

Vörösboros pontyhalászlé tésztával, tejföllel


Azért nem neveztem bajai halászlének az ételt, mert a bajai gyufatésztával készül. Én pedig cérnametélttel készítettem a halászlevemet, mert sehol nem találtam gyufatésztát, s egy kis adagért nem volt kedvem tésztát gyúrni, pláne Karácsonykor, amikor itthon van a lányunk, s a feleségem egész nap a konyhában tüsténkedik. Ráadásul nem főztem alaplevet, hanem halászlésűrítmény és leveskocka felhasználásával készült az étel. De azért, így is finom volt. Még egy csavar volt a halászlében, s ezen a halászléfőzés mesterei biztos felháborodnak, léként az előző nap főzött csülök főzőlevét használtam fel. Nekem ízlett.

Hozzávalók:

  • 1 ek disznózsír
  • 1 db hagyma
  • 1 db paradicsom
  • 0,5 db csípős zöld paprika
  • 2 db chilipaprika
  • 1 db burgonya
  • őrölt csípős piros paprika
  • őrölt fekete bors
  • 4 db ponty szelet (patkó) - 60 dkg 
  • 1,1 l csülök lé, benne
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 db babérlevél
  • 1 tk egész bors
  • 1 tk egész kömény
  • 1 doboz (20 dkg) halászlé sűrítmény
  • 1 db halászlé kocka
  • 1 dl vörösbor
  • 10 dkg gyufatészta
  • 1 dl tejföl
  • 4 db chili a tálaláshoz

Elkészítés:

A megpucolt krumplit a csülökkel előfőztem.

A hagymát, paprikákat és paradicsomot felvágom, zsíron megdinsztelem, fűszerezem, hozzáadom a darabolt krumplit, hozzáöntöm a csülök főzőlevét, a halászlé sűrítményt, botmixerrel összekeverem.

Felrottyantom, beleteszem a halászlékockát, a patkókat és a tésztát, beleöntöm a vörösbort.

Tálaláskor szedek a levesből tésztával, 1 db patkót rakok bele, rá egy kanál tejfölt és egy chilit.





P.S. Próbáltam a receptet a NoSalty-ra feltölteni, de nem jött össze, hol összeomlott a rendszer, hol azt mondta, nem vagyok regisztrált szakács (több mint 600 recepttel!!!). Végül a negyedik próbálkozás után meguntam, s e-mailben elküldtem a receptem. Kíváncsi vagyok, hogy mi történik most. P.S.1. Megjelent.!

2015. december 24., csütörtök

Receptjeim a Mindmegette ajánlásával: Vörösboros-gombás szarvasragu zsemlegombóccal, Vadasmarha zsemlegombóccal és Sült kacsacomb párolt káposztával

Receptjeim a Mindmegette ajánlásával: Vörösboros-gombás szarvasragu zsemlegombóccal, Vadasmarha zsemlegombóccal és Sült kacsacomb párolt káposztával




A Mindmegette válogatásban három receptem szerepel:


Készüljünk a karácsonyra: a legjobb ünnepi főételek - válogatás
  






2015 Karácsony este

2015 Karácsony este











A fát a lányommal, aki már 23-án hazajött Grazból,  közösen díszítettük, addig a feleségem a konyhában tüsténkedett, bár már előre is sok mindent elkészített. Az italokat a nők választották, de én biztosítottam. Az ételekről és a vacsoráról meg sem kíséreltem fotókat készíteni, mivel azt előttem rejtélyes okok miatt a lányok nem kedvelik, s legalább Karácsonykor nem akartam vitába keveredni.

Ebéd: Portwein,  Sült karaj pancettával, bacönnel, sült krumplival és zöldségekkel, vegyes salátával, vörösbor, kávé
Vacsora: St. Rémy, Harcsa halászlé, Rántott harcsa rozmaringos bundában, majonézes tárkonyos krumplisaláta, ecetes lilahagymasaláta, pezsgő, bájgli

Csak annyit tudok mondani, vagy elhiszitek, vagy nem, finom volt minden. (Bár nem én főztem! :)

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket

Minden kedves barátomnak, ismerősömnek,  látogatómnak
Kellemes Karácsonyi Ünnepeket
kívánok.