2015. január 2., péntek

Újévi vörösboros lencseleves csülökkel, füstölt kolbásszal, tejfölösen

Újévi vörösboros lencseleves csülökkel, füstölt kolbásszal, tejfölösen

Újévkor kötelező lencsét enni, hacsak nem akarunk szegények lenni egész évben.

Hozzávalók :
  • 1 bögre lencse
  • 1 db vörös hagyma
  • 2  gerezd fokhagyma
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szelet zeller
  • 2 db babér levél
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl tejföl
  • olíva olaj
  • zöldségleves kocka
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • citrom
  • 1 csapott ek liszt
  • 1 db füstölt csülök (1,2 kg)
  • 10 dkg füstölt parasztkolbász
Elkészítés: 

A lencsét és a csülköt előző este beáztatom.

Másnap reggel a csülköt felteszem főni.

Dél felé egy  lábasban olajon megpirítom az apróra vágott hagymákat,  hozzáadom a az ujjnyira  vágott répát, kockázott zellert, a lencsét, felöntöm vízzel. Beleteszem a babérlevelet, a leveskockát, fűszerezem (a sóval óvatosan kell bánni, hiszen a csülök, a kolbász és a leveskocka is sós!), s addig főzöm, míg meg nem puhul a lencse. Ekkor csavarok bele citromot, s öntök bele vörösbort, szórok rá lisztet, összekeverem, felforralom.

Közben a csülök is megfőtt. Kicsontozom, feldarabolom, s a főzővízével a lencséhez öntöm. Belerakom a felkarikázott kolbászt is. Még egyszer felforralom.

Tálaláskor  merek a tányérba levest, s teszek rá három kanál tejfölt.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése