tag:blogger.com,1999:blog-9184234277126746113.post7951971510993423608..comments2023-09-24T06:16:08.008+02:00Comments on Hobbychef: gasztroblog <br> Cogito et coquo, ergo sum!: Tom Yum Goong/Csípős garnéla leves Hobbychefhttp://www.blogger.com/profile/06157398594272920611noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-9184234277126746113.post-9354368950836656952012-10-07T19:58:00.996+02:002012-10-07T19:58:00.996+02:00A Tom Yum Goon laoszi és thai leves, magam is ette...A Tom Yum Goon laoszi és thai leves, magam is ettem Bangkokban, méghozzá tésztával, azért bátorkodtam beletenni. Mellesleg kedvelt Malysiaban, Singapoorban és Indonéziában is. Utóbbiban is ettem Bali szigetén tésztával és répával. Halszószt tesznek bele, de nem mindig. Szake tényleg nincs benne, mivel az japán rizspálinka. A szakét csupán azért említettem meg, mível az ázsiai konyhák is használnak alkoholt az ételeiknél.<br />A galanga magyarul gyömbér, s az van a levesemben natur és por formájában is. Friss chili is szerepel a receptemben.<br />Tamarind paszta nem hiszem, hogy idehaza beszerezhető. Egyébként egyetlen receptben sem találtam (kritikus megjegyzésedet követően több receptet is megnéztem, egyik sem említi, még a ThaiTable.com sem.) Szokás viszont beletenni citromlevelet, sajnos azt sem találtam. Sorry.<br />Az ázsiai konyhákban igen erős az enymásra való hatás, s nem kevés az európai hódítok befolyása is a volt gyarmatokon. Én tehát nem keverem össze ezeket a konyhákat, keverik ők saját maguk. Iránban, ahol több mint egy tucatszor megfordultam, s négy és fél évet éltem, szintén fellelhetők a különböző hatások. Noch dazu, a sah idejében (de már az ókorban is) még alkoholt is használtak a konyhákban. (Titokban, othon még ma is, számos családnál, üzleti partnernél, nem csak örményeknél és zsidóknál, de muszlimoknál is megfordultam ottlétem alatt, így tapasztalhattam.)<br /><br />Abban egyébként, azt hiszem, egyetérthetünk, hogy a nálunk exotikusnak számító ételekhez elég nehéz, ha sokszor nem lehetetlen az autentikus, igazi hozzávalókat beszerezni, mivel azok nálunk nem fellelhetőek. Még a nálam sokkal nagyobb, híresebb sztárséfek is gyakran kényszerülnek arra, hogy egyes alkotókat helyettesítsenek. (Miután gyakran nézek főzöműsorokat, ezt nem egyszer láttam.)<br /><br />Egyébként szerintem inkább a saját blogok fejlesztésére kellene az energiádat fordítani, s nem mások kritizálására. A gasztroblogba három év alatt nem sok bejegyzés került, a másik blognál az első és máig egyetlen bejegyzés, miszerint a blog fejlesztés alatt van, rövidesen kezdünk, még 2010 júniusából való! Azóta nem sikerült elkezdeni. Sok sikert a saját blogok írásához! Mellesleg azt kell mondanom, hogy igényes a gasztroblogod, be is iratkoztam, kár hogy nem forditasz rá több időt.<br />P.S. Miután nagy valószínűséggel én vagyok az idősebb, már sajna alaposan bennejárok a 70. életévemben, bátorkodtam letegezni téged. Egyébként is a gasztroblogereknél korra és nemre való tekintet nélkül a tegeződés a szokásos.<br />All the best! Do'nt worry, be happy!Hobbychefhttps://www.blogger.com/profile/06157398594272920611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9184234277126746113.post-78502952936688433212012-10-07T16:18:31.432+02:002012-10-07T16:18:31.432+02:00Köszönöm válaszát. Némi kiegészítés az előző hozzá...Köszönöm válaszát. Némi kiegészítés az előző hozzászólásomhoz.<br />A Tom Yum goong thai leves. Egész ázsiában előfordulnak átfedések a "hús"levesek között. De ne keverjük össze az indiai, thai, japán és egyéb konyhákat. Mindegyik nagyon jó a maga nemében, de ez thai leves.<br />Nincs benne sem szake féleség, fehérbor meg pláne. Valamint sárgarépa sincs benne.<br />Van benne viszont galanga, tamarind paszta, friss chili és chili paszta, halszósz. A zellert elnéztem zeller szárat írt, ami szerintem szintén nem bele való. A hegyes paprikánál tényleg nincs megemlítve, hogy magyar, de mire gondolhattam volna, mikor külön említi a chilit?<br />Mégegy észrevétel: többször sikerült megfordulnom Thaiföld számos részén, de nem emlékszem, hogy bárhol tésztával tálalták volna. <br />ÜdvözlettelIkkyu-sanhttps://www.blogger.com/profile/17835704562844560505noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9184234277126746113.post-82742557643136281792012-10-07T15:18:09.167+02:002012-10-07T15:18:09.167+02:00Ez biztos nagyon finom lehet! Kérek belőle:)Ez biztos nagyon finom lehet! Kérek belőle:)Györgyihttps://www.blogger.com/profile/02486776867024153343noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9184234277126746113.post-34870865185248813652012-10-07T11:45:35.508+02:002012-10-07T11:45:35.508+02:00A szárgyas leveskockát azért használtam, mert egys...A szárgyas leveskockát azért használtam, mert egyszemélyes konyhámhoz nem szándékoztam még külön tyúkhúslevest is főzni. Nem zellerlevél van a levesben, hanem korianderlevél. Nem magyar hegyespaprika van benne, hanem chili paprika. <br />Én voltam Kínában, Koreában, Thaiföldön, Indiában, Indonéziában, mindegyik országban használnak rizsből, de szőlőből készült bort is. Japánban sajnos nem voltam csak tranzitban, de számos országban ettem japán étteremben. A japán konyha előszeretettel készít számos ételt szake-vel.Hobbychefhttps://www.blogger.com/profile/06157398594272920611noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9184234277126746113.post-85555635112121146342012-10-07T10:54:51.471+02:002012-10-07T10:54:51.471+02:00Fehérbor, leveskocka, zellerlevél, magyar hegyespa...Fehérbor, leveskocka, zellerlevél, magyar hegyespaprika stb. Ezt nem gondolja komolyan??????Ikkyu-sanhttps://www.blogger.com/profile/17835704562844560505noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-9184234277126746113.post-57599165028462917212012-10-06T16:55:11.286+02:002012-10-06T16:55:11.286+02:00Ez szebb, mint kint!:)Jöttem nézni a csípőseket!Ez szebb, mint kint!:)Jöttem nézni a csípőseket!Erikahttps://www.blogger.com/profile/17483894032600088532noreply@blogger.com