HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2015. február 28., szombat

Receptem a RECEPTTÁR-ban: Darált hússal töltött, sajtos gombafejek paradicsomszószban

Receptem a RECEPTTÁR-ban: Darált hússal töltött, sajtos gombafejek paradicsomszószban


A Kiskegyed RECEPTTÁR márciusi számában jelent meg ez a receptem. (Közel 2 évvel ezelőtt küldtem be a Mindmegetté-nek. Valamiért most találták aktuálisnak.)



Aki kíváncsi rá, nálam megtekintheti a receptet olvasható állapotban, a fotókkal:


Darált hússal töltött, sajtos gombafejek paradicsomszószban


Fehérboros Székely-káposzta oldalassal, füstölt tarjával, húsgombóccal, kolbásszal és szalonnával, tejfölösen

Fehérboros Székely-káposzta oldalassal, füstölt tarjával, húsgombóccal, kolbásszal és szalonnával, tejfölösen


Már írtam több helyen is, hogy ennek az ételnek semmi köze a székelyekhez, Erdélyhez. Ezért téves a székelykáposzta elnevezés. Az étel Petőfi Sándor Székely József  könyvtáros barátjáról kapta a nevét. Egy alkalommal a költő betért barátjával egy fogadóba. Mivel már csak maradékok voltak, ami már nem tett ki két rendes adagot, József arra kérte a korcsmárost, hogy öntse össze a pörköltet a káposzta főzelékkel Ebből lett egy új étel, amit aztán a vendéglős elnevezett a könyvtárosról. Az étek annyira ízlett Petőfiéknek, hogy később is gyakran visszajártak Székely-káposztát enni, a korcsmáros pedig felvette a kínálatába. Az étel végül nagy tetszést aratott a vendégek körében. Azóta is népszerű, sőt hungaricum.

Ma már  a megtévesztő neve miatt sokan ezt székely ételnek gondolják. De nem az.  Persze lehet, hogy  mivel annyira elterjedt, az erdélyi magyarok is egy autentikus székely ételnek tartják a Székely-káposztát.

Hozzávalók:

  • 10 dkg oldalas
  • 10 dkg füstölt tarja
  • 10 dkg darált hús
    (sertés-marha)
  • 10 dkg füstölt kolbász
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db chili
  •  1 csésze rizs
  • 1 db tojás
  • 50 dkg savanyított káposzta
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • őrölt kömény
  • kakukkfű
  • majoránna
  • 1 db babérlevél
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejföl
  • 2 szelet füstölt szalonna
  • 1 kanál zsír
  • chiliszósz
  • 0,5 l víz

Elkészítés:

Egy fazékban a zsíron megsütöm a szalonnát, félreteszem. A hagymát aprítom, a húst kockára vágom.

Elkészítem a gombócokat a darált húsból, rizsből, tojásból, fűszerezem.

A fazékba rakok 1 sor káposztát, majd hagymát, erre húst, majd megint káposztát, erre jönnek a gombócok, a felszeletelt kolbász. Rétegenként fűszerezem. Szórok rá egy kevés lisztet, majd zárom káposztával. A tetejét megszórom paprikával, öntök rá annyi vizet, hogy ellepje. Lassú tűzön megfőzöm.

Amikor megfőtt öntök bele fehérbort és keverek bele tejfölt. Felforralom.

Tálaláskor kanalazok még rá tejfölt, teszek rá sült szalonnát, s meglocsolom chili szósszal.

Fehér kenyérrel ettem, s vörösbort ittam hozzá.



P.S. A másik - macerásabb - megoldás, hogy először egy hagyományos pörköltet készítünk, azt eresztjük fel vízzel, s adjuk hozzá a többi hozzávalót. Így talán a pörkölés miatt kicsit más lesz íze. De a füstölt tarja és a füstölt kolbász is kölcsönöz az ételnek egy kellemes aromát.

2015. február 26., csütörtök

Receptem a NoSalty ajánlásával: Csirkecomb pörkölt lecsóval és rizzsel

Receptem a NoSalty ajánlásával: Csirkecomb pörkölt lecsóval és rizzsel

 

Csirkecomb pörkölt lecsóval és rizzsel

A NoSalty mai cikkében:

27 tunkolnivaló pörköltvariáció

megjelentette egy receptemet, az én ételem a 9. a listában. Próbáljátok ki. Remélem ízleni fog.

2015. február 25., szerda

Fehérboros erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal és tejföllel

Fehérboros erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal és tejföllel

Ahogy a bejegyzésben írtam, aki akarja, tehet rá tejfölt. Nos, én kipróbáltam. Nagyon finom és guszta.


2015. február 22., vasárnap

Fehérboros erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal

Fehérboros erdélyi csorba csirkemájas húsgombóccal


Nemrég egy kedves blogtárs - Jánossy Aliz - írt egy blogbejegyzést a csorbáról. Bár apám Erdélyben született, jómagam csak átutazóban voltam Erdélyben, amikor a bolgár tengerpartra mentünk nyaralni, így nem nagyon ismerem az erdélyi konyhát. Ez a bejegyzés azonban felkeltette az érdeklődésemet. Köztudott rólam, hogy előszeretettel használok bort az ételekben. Érdeklődtem, de nem találtam ilyen receptet. Még egy csavart vittem az ételbe, csirkemájat is tettem a húsgombócba. Az erdélyi változatot választottam, s savanyított káposztával és citromlével  készült az étel. No, és rengeteg zöldséggel és zöldfűszerrel. Miután nem tudtam friss lestyánt sehol sem beszerezni, a szárított változatot használtam. De tettem bele kaprot és petrezselyemzöldet is. Fantasztikus élmény volt. Remélem ízleni fog nektek is, ha kipróbáljátok. Annyira tartalmas, hogy akár egytálnak is megteszi.

Hozzávalók:


A leveshez:
  • 70 dkg marha húsos csont
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 szál újhagyma zöldjével
  • 0,5 csokor medvehagyma 
  • 6 szál snidling
  • 1 db nagyobb répa
  • 1 db petrezselyem-
    gyökér
  • 1 db kicsi zeller-
    gyökér levelestül
  • 1 db karalábé levelestül
  • 5 db kelbimbó
  • 6 db kelkáposzta levél
  • 5 db csiperkegomba
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 1 db paprika
  • 1 db csípős hegyes zöld paprika
  • 2 db chili
  • 1 db paradicsom
  • 1 csokor kapor
  • egész fekete bors
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős paprika
  • szárított lestyán
  • 15 dkg savanyított káposzta
  • 1 dl káposzta lé
  • 0,5 citrom
  • 1 dl fehérbor 
A gombóchoz:
  • 10 dkg csirkemáj 
  • 1 bögrényi főtt hús
  • 1 púpozott evőkanál rizs
  • 2 db tojás
  • 1 szál újhagyma zöldjével
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 1 evőkanál liszt
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős paprika

Elkészítés:


A húsos csontot bő 1 liter vízben felteszem főni. Sózom, borsozom. Közben megpucolom, s felvágom a zöldségeket. A csontokat kb. 90 percig gyöngyözően főzöm. A habot eltávolítom. (Bár szerintem, pont a habban van a húslé ereje.) A csontokat kiveszem, a húst lefarigcsálom róla, aprítom, egy keverő tálba teszem. A csontokat eldobom.  Majd beleteszem a zöldségeket, a káposztát a levesbe,  fűszerezem, tovább főzöm.

Közben elkészítettem a gombócokat a főtt húsból, a csirkemájból,  az újhagymából, petrezselyemből,  a rizsből, a tojásból, s a lisztből,  a leves tetejére teszem.

Amikor már puhák a zöldségek, s a gombócok is megfőttek, hozzáadom  a káposzta levet, a bort,  facsarok bele citromot, s szórok rá még lestyánt.

Lehet tálalni. Aki akar,  kanalazhat rá még  tejfölt.





2015. február 20., péntek

III. Budapesti Halfesztivál

III. Budapesti Halfesztivál



A Recept Város meghívott a halfesztiválra, melynek ők a fő média védnökei, s egy halászlét ajánlott fel február 21-ére, délután 2 órára nekem, valamint a családomnak 5 főig, aminek én nagyon örültem. Bár rögtön jeleztem a részvételi szándékomat a kérdőív kitöltésével, a visszaigazolás eddig még nem érkezett meg.

No de, sebaj. Tegnap a nyitás napján kimentem a Vajdahunyadvárhoz, s megtekintettem a fesztiválon résztvevők kínálatát. A szokásos kirakodó vásár mellett jónéhány bódé, sátor kínált mindenféle gasztronómiai finomságot. Volt ott rétes, kürtős kalács, cukorka, forralt bor, pálinka, bor, kézműves sör, fűszer, tea, kávé, s természetesen halételek. Halászlé, sült keszeg, busa, ponty, harcsa, süllő, hekk, pangasius, harcsapaprikás, kagyló, homár, szusi, stb. Biztos kihagytam még egy pár ételt.

Az árak elég borsósak voltak, bár mintegy 30 helyen - Torkos Csütörtök lévén - 50 %-os engedményt adtak egyes ételekre. Egy halászlé (kis adag, kevés hallal, belsőség nélkül) kb. 1.950 Ft, süllő  1190 Ft/10 dkg. Egy átlagos süllő 60-70 dkg-os volt, s csak egész halat adtak. Így egy hal 7.000-8500 Ft. A  kenyérért, s a süllő esetében a körítésért, savanyúságért még külön kellett fizetni. Egy szelet  kenyérért 200-300 Ft is felszámítanak, ami azért már rablás (Az Auchenben 1 kg kenyeret 123 Ft-ért adnak, egy zsemle 12 Ft.). Egy jobb étteremben, kellemes környezetben, asztal mellett (nem papírtálcán, műanyag edényben) olcsóbban is elfogyaszthatom ezt az ételt. A Siposban pl. 95 Ft/dkg áron szervírozzák a süllőt. Kétszemélyes Sipos haltál vegyes körettel és tartármártással (Rántott ponty, Fokhagymás harcsaszelet roston, Harcsa diós bundában, Fogas Orly módra) 5690 Ft. A kenyérért nem kell külön fizetni. S mindez zene mellett.

A halászlé 1950 Ft, egy merőkanál lé, egy kis darab hallal 1.950 Ft, kenyér nélkül. A Siposban Pontyhalászlé csészében 1190 Ft, Sipos Halászlé 0,5 l 1.590 Ft.

Én végül is egy halas lepényt (harcsa, tejföl, zöldségek) ettem.  A teljes ár 2.000 Ft. Mivel Torkos csütörtök volt, s ezt az ételt -50 % mellett akciózták, a netről letöltött kuponnal csak 1.000 Ft-t kellett fizetni érte.  Bár ennél én jobbat tudok készíteni, ráadásul jóval olcsóbban, de ezzel letudtam a mai ebédemet, s nem csak nézelődtem, hanem ettem is valamit..

Fotókat sajnos nem tudtam készíteni, mert a fényképezőgépem, mióta a feleségem kezelésbe vette, nem mobilképes (az elemek rögzítő fedele eltörött, ezért fényképezéskor kézzel kell fogni), kénytelen leszek új kamerát venni. A telefonommal akartam néhány felvételt készíteni, de gondatlan voltam, azt hittem feltöltött állapotban van, s útközben jelezte, hogy rövidesen lemerül.

Szóval, ez a fesztivállátogatás nem volt teljesen sikeres. De ez is ki lett pipálva. Ha egyszer már gasztroblogger vagyok, megnéztem.

Azért nem tudtam megállni, s küldtem egy e-mailt a Recept város-nak. Kíváncsi vagyok, mit válaszolnak.

P.S. Nagyon gyorsan reagáltak, s közölték, hogy még ma küldik az igazolást. De azért megorroltam. Ezért a két szóért:

" Mi holnap (szombaton) leszünk kint, ahol egy finom halászlére szeretnénk meghívni.
Reméljük eltetszik jönni és személyesen is megismerhetem Endre Bácsit! :-)"  Meg is írtam nekik, hogy köszönöm a meghívót, de azért megorroltam. Természetesen kimegyek, szép időben egy kellemes séta jól fog esni, s remélem a halászlé is finom lesz.

Receptem a NoSalty ajánlásával: Avokádós-mozzarellás saláta

Receptem a NoSalty ajánlásával: Avokádós-mozzarellás saláta

 

Avokádós-mozzarellás saláta

A NoSalty a mai cikkében:

Szuperegészséges saláták avokádóból

közzétette egyik avokádós salátámat. Az én receptem a 4. a listán.

2015. február 19., csütörtök

2015. február 18., szerda

Receptjeim a NoSalty ajánlásával: Fehérboros hurka és kolbász káposztaágyon, Kolbász hurka tarjával céklával és krumplival

Receptjeim a NoSalty ajánlásával: Fehérboros hurka és kolbász káposztaágyon,
Kolbász hurka tarjával céklával és krumplival


Fehérboros hurka és kolbász káposztaágyon

Receptjeimet a NoSalty a mai cikkében

23 nagyon magyar disznóság - recepttel!

kiemelte. Az én ételem a harmadik, s a huszonharmadik:



Kolbász hurka tarjával céklával és krumplival

Recept város ajándéka: banánszeletelő

Recept város ajándéka: banánszeletelő

A Recept város egy újabb jelképes ajándékkal tisztelt meg, egy banánszeletelővel.

Bár nagyüzemileg nem fogok a jövőben sem banánt szeletelni, s az egy darab banánt - ha nagy ritkán kellett - eddig is fel tudtam egy kés segítségével szeletelni, a figyelmesség akkor is jól esett.



NoSalty ajándéka: mozijegy - Liza, a Rókatündér

NoSalty ajándéka: mozijegy - Liza, a Rókatündér

 


A NoSalty megajándékozott 1 db páros mozijeggyel a Liza, a Rókatündér premier előtti előadására a Lurdy-ba szerda este 8 órára. Sajnos az időpont nem volt megfelelő, ezért le kellett mondanom.

A film előzetese:


2015. február 15., vasárnap

Mediterrán omlett gazdagon

Mediterrán omlett gazdagon

Sokkal gazdagabb, s finomabb, mint egy sima rántotta.Nagyétkű embernek egytál, de két személy is jóllakik vele vacsorára, egy szelet kenyérrel.

Hozzávalók

  • 3 db tojás  
  • 1 szelet bacon
  • 3 szelet pizzasonka
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 szál újhagyma zöldjével
  • 1 db paprika
  • 1 db hegyes csípős paprika
  • 3 db chilipaprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db nagy csiperkegomba
  • 10 db chililivel töltött zöld olívabogyó
  • 10 db magnélküli fekete olívabogyó
  • 1 szelet sajt
  • olívaolaj
  • csípős pirospaprika
  • őrölt fekete bors
  • oregánó
  • 2 ek tej
  • 1 ek liszt

Elkészítés:

A bacont kockára vágom, a hagymát félbevágom felkarikázom, a fokhagymát aprítom, az újhagymát, a gombát felszeletelem, a paprikákat felkarikázom, a paradicsomot nyolcadolom, majd félbevágom. A pizzasonkát kockára vágom.

Egy kevés olajon a bacont megpirítom, hozzáadom a pizzasonkát, a hagymákat (az újhagyma zöldje nélkül), majd a paprikákat, később a paradicsomot, a gombát és az olajbogyókat.Fűszerezem.

Közben a tojásokat a tejjel és a liszttel felverem, a zöldségekhez öntöm. Ráreszelem a sajtot. Megszórom az újhagyma zöldjével.


2015. február 6., péntek

Zöldséges tojásos lecsó

Zöldséges tojásos lecsó

Az étel a

Gombás, répás, sütőtökös lecsó, lecsókolbásszal

felhasználásával készült.

A lecsóhoz még adtam 1 felszeletelt gombát, 3 db tojást, megszórtam őrölt paprikával és borssal, s megsütöttem. Fehérkenyérrel, vörösborral fogyasztottam.



 



Zöldséges lecsó tükörtojással

Zöldséges lecsó tükörtojással


Az étel a

Gombás, répás, sütőtökös lecsó, lecsókolbásszal


felhasználásával készült. A tányérra szedtem a lecsóból, a közepébe egy mélyedésbe beleütöttem egy tojást, s a mikróban 6 percig sütöttem. Így teljesen zsír (olaj) mentesen készült el a tojás.



Fehérboros, tejfölös krumpli leves zöldségesen, lecsókolbásszal

Fehérboros, tejfölös krumpli leves zöldségesen, lecsókolbásszal


Egy finom levesre vágytam, amiben van egy kis extra. Nos, úgy érzem, sikerült egy kedvemre valót főzni.

Hozzávalók

  • 1 szelet bacon
  • 1 ek étolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 80 dkg krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • 5 db kelbimbó
  • 1 db nagy csiperkegomba
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
  • 1 db chili
  • 1 db paradicsom 
  • 1 db babérlevél
  • őrölt piros paprika
  • őrölt fekete bors
  • szárított petrezselyem
  • kakukkfű
  • 1 l víz
  • 1 dl fehérbor
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg lecsókolbász
  • 10 szál snidling

Elkészítés:

A hagymákat aprítom, a répát, a gombát, s a paprikát szeletelem, a krumplikat felkockázom, a paradicsomot nyolcadolom, majd félbevágom, a kelbimbókat felezem.

A kockára vágott bacont olajon megpirítom,  ráteszem a hagymát, majd a krumplit és a répát, Kis idő után leveszem a tűzhelyről, sózom, borsozom, megszórom pirospaprikával és liszttel, feleresztem vízzel.

Beleteszem a többi zöldséget, a babérlevelet, s közepes lángon főzöm

Amíg a leves fő, felszeletelem a kolbászt, felvágom a snidlinget..

Kb. 50 perc elteltével  beleöntöm a bort és a tejfölt (hőkiegyenlítéssel), beleteszem a kolbászt.

Amikor a kolbász is megfőtt, tálalok. Egy tányérba merek levest, s szórok rá a snidlingből.




2015. február 5., csütörtök

Csőben sült, tejfölös, sajtos, baconös karfiol

Csőben sült, tejfölös, sajtos, baconös karfiol


Erre a finomságra már nagyon vágytam, most végre elkészítettem.

Hozzávalók

  • 1 db kisebb karfiol (kb 40 dkg)
  • ételízesítő (Vegeta)
  • őrölt fekete bors
  • 1 dl tejföl
  • 3 dkg trapista
  • 3 dkg füstölt sajt
  • 2 dkg roquefort
  • 3 szelet bacon
  • 2 tk olívaolaj
  • snidling
  • chili

Elkészítés:

A karfiol torzsáját levágom, s beteszem egy lábasba, felöntöm vízzel. Sózom, borsozom, szórok bele Vegetát, s megfőzöm.

Közben lereszelem a sajtokat, s felvágom a bacont.

Egy serpenyőbe locsolok kevés olajat, beleteszem a karfiolt. Bekenem tejföllel, rászórom a sajtokat és a bacont.

Beteszem a 180 C fokra előmelegített sütőbe, s hőlégkeverésen 25  percig sütöm. Majd átkapcsolok grill fokozatra- "00 C fok - és még 10 percig pirítom.

Amikor kész, szedek a tányérra, díszítem 3 szál snidlinggel, s egy chilivel.




P.S. A recept a Kapu, ill. Hírőzön 2015.02.24. Toplistájában: