HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2014. január 31., péntek

Termék tesztelése - feleségem reakciója

Termék tesztelése - feleségem reakciója

Egy neves magyar cég megkért, hogy legújabb terméküket teszteljem, s írjam meg nekik véleményemet - még a termék magyarországi bevezetése előtt - de legnagyobb sajnálatomra   a blogomon nem írhatok erről.


Ezt azért is sajnálom, hiszen egy gasztroblog írójaként szívesen beszámoltam volna erről a termékről, annál is inkább, mivel az eredeti terméket már évtizedek óta ismerem és kedvelem.

Így csak a semleges csomagolást tudom megmutatni. A csomag tartalmát majd nagy élvezettel fogom elfogyasztani.

A dolog árnyékoldala, hogy drága feleségem nem hagyta ki, hogy ismételten - immár sokadszor - ne gúnyolódjon gasztrobloggoló tevékenységem felett, megjegyezvén gúnyosan, fröcskölve, hogy én nem vagyok chef (soha nem is állítottam, hogy az vagyok, csupán a Hobbychef  nicknevet használom), s amit én kotyvasztok az sz@r, s már a bűze is halálos. Ezt demonstrálandó, amikor melegítettem a mai ebédemet, el kezdett rikácsolni, hogy fúj, s kinyitotta az összes ablakot.

Amikor leesett a cseresznyefáról, s eltörte több bordáját, sírva kérte, hogy ne hagyjam a kórházban. Én akkor saját felelősségemre hazahoztam, egy hónapig ápoltam  Akkor semmi gond nem volt a főztömmel, minden kritika nélkül megevett mindent.

Én soha nem tettem szóvá, amikor késő este fokhagymás ételeket főzött, vagy odaégetett valamit (ami elég sűrűn előfordult, már több edényt dobott ki), ő meg örökösen b@sztat. Egyszerűen nem tudom megérteni a lelkivilágát. Nemhogy örülne, hogy rám nem kell  főznie, fizetem a ház teljes rezsijét (ami eszméletlenül sok pénz!), még a telefonszámláját is, 36 éve nem kellett dolgoznia, amióta együtt vagyunk tejben.vajban fürösztöttem, mindent megadtam neki, anyagi jólétben élt, s elvittem magammal számos országba.

S most azt hányja a szememre, amikor ezer nyavalyától szenvedek, lassan már járni is alig tudok, hogy nem végzek fizikai munkát a ház körül.

Lassan már minden örömöm az, hogy ezt a blogot írhatom.

Az eszem megáll. Hogy lehet valakiben ennyi gyűlölet, s miért?

Mindig is racionálisan gondolkodó ember voltam. Szerettem tudni mindennek az okát. De most tanácstalan vagyok, az is bosszant, hogy gyűlölködik, de még inkább, hogy nem értem az okát. Miért fáj a feleségemnek, hogy  időnként kapok a blogom miatt kisebb-nagyobb díjakat, nyereményeket?

Az persze meg sem fordul a fejében, hogy nem csak azért főzök, mert élvezem, hanem azért is, mert valamit kell ennem, ő vezette be a külön konyhát. Én persze korábban is főztem, de akkor az egész családnak. Már írtam, hogy számos ételt csak én főztem, akkor jó volt. Most pedig gúnyolódik. Lehet persze, hogy egyeseknek túl csípős a főztöm - hiába én így szeretem, ez apai örökség - de, hogy sz@r? Aki eddig evett az ételemből, az mind jó ízűen fogyasztotta el, s dicsérte. Talán az sem véletlen, hogy már számos díjat, ajándékot nyertem, a gasztro oldalakon is népszerűek a receptjeim, s a NoSalty-nál pl. eddig - 7 hónap alatt - több mint 285 ezren tekintették meg a receptjeimet, s közel 2500-an  mentették el őket.

Jó, tudom, nem kellet volna ezt a bejegyzést megírni. De, szétvet a düh és a tehetetlenség, muszáj volt kiadni magamból, különben megbolondultam volna.

Nagyon kérem a kedves látogatókat, hogy a szánakozó, vagy elítélő kommentektől kíméljenek meg. Ezeket amúgy is ki fogom moderálni.

A Receptváros újabb ajándéka

A Receptváros újabb ajándéka


A Recept város-tól újabb ajándék érkezett. Ezúttal egy tortaforma. Meglepett, mert nem kaptam előzetes értesítést, s a csomagban sem volt levél.


Mindenesetre, köszönet az ajándékért.


Receptjeim (295 db) a Receptvárosnál:

Szakács: HobbyChef


2014. január 30., csütörtök

Hurka-kolbász

Hurka-kolbász

Január van, ez a disznóvágások ideje. A Mindmegette közölt egy cikket

Hurka kolbásszal

címen, melyben van is egy 34. receptből álló ajánlat, ebben az 5., 11., és a 13. recept tőlem van:


Hurka rozmaringos krumplival és fehérboros savanyú káposztával

    Gombás-sonkás pizza

    Gombás-sonkás pizza

    Gyors, mégis finom étel, ha nincs kedvünk órákat a konyhában tölteni

     Hozzávalók:
    • 1 db 22 cm-s (18 dkg) pizzalap
    • 1 ek paradicsom szósz
    • 1 ek chili szósz
    • 2 szelet pizza sonka
    • 1 db csiperkegomba
    • 1/2 paradicsom
    • 12 db fekete olíva bogyó
    • 3 dkg trapista sajt
    • 3 dkg reszelt mozzarella
    • 1/2 chili
    • őrölt fekete bors
    • kakukkfű
    • oregano
    • 4 db bazsalikom levél
    Elkészítés:

    A paradicsomot és a gombát szeletelem, az olívabogyókat félbevágom.

    A pizzalapot berakom egy serpenyőbe, vízzel bespriccelem, megkenem a szószokkal, rárakom a hozzávalókat, fűszerezem, ráreszelem a trapistasajtot, rászórom a mozzarellát, rávágom a chilit A pizzát berakom a 180 C fokra előmelegített sütőbe, s 30 percig sütöm.

    Tálaláskor rárakom a bazsalikom leveleket.

    P.S. A Hírkereső mai (2014.02.03.) Gasztro Top Listá-ja:

    2014. január 29., szerda

    Az első hó

    Az első hó

    Most már tényleg itt a tél. Ma reggel elkezdett havazni, fehérbe borult a kertünk, az utcánk. Szerencsére nem kellett kimozdulnom itthonról, így nem próbáltam ki, milyen  az autómmal szánkóként csúszkálni a meredek úton.  Hókotró még nem járt mifelénk, s a gépjármű forgalom is erősen megcsappant, az út meglehetősen síkosnak látszik. A elmúlt negyed órában - míg néztem az utcánkat  - egyetlen autó sem ment se le, se fel. S bár csaknem új téli gumim van, biztos megszenvednék a hazajövetelkor.

    Szégyen szemre két komolyabb autómmal is voltak már problémáim, 525-ös BMW és 2900 cm3-s Ford Scorpio sem tudott többször is feljönni egészen a házunkig. (Most egy 1600 cm3-s Mitsubishivel közlekedem, ez azért nem igazán titán.) Ide egy 4-kerék meghajtású autó lenne az ideális.

    Bár, emlékszem, annak idején az 1200 cm3-s Zsigulinkkal - spéci téli gumi nélkül. - rendszeresen megjártuk Lengyelország a magyarok által akkor még kevésbé látogatott  síterepét - Szczyrk-et, (Bielsko- Biala mellett, ahol a kis Polskii gyártották ) - minden probléma nélkül..

    Jelenleg is folyamatosan havazik. Nem tudom mi lesz holnap, amikor kénytelen leszek kimozdulni, kezelteti a rosszalkodó derekamat.

    Nos, most így nézünk ki:





    A Google ajándéka:

    Kínai újév – Receptem a Mindmegette kínálatában: Kínai zöldséges csirke tojásos rizzsel

    Kínai újév – Receptem a Mindmegette kínálatában: Kínai zöldséges csirke tojásos rizzsel

    A kínai újévet - január 31. -a világ lakosságának egy negyede ünnepli, a Ló évének beköszönte alkalmából a Mindmegette egy cikket közöl:

    Kínai újév – kínai ízekkel

    címen. Ebben van egy  kínai étel ajánlat.60 recepttel. A listában a 2, helyen látható az én receptem.



    2014. január 28., kedd

    Gombás-zöldséges tejszínes, fehérboros tagliatelle

    Gombás-zöldséges tejszínes, fehérboros tagliatelle

    Imádom az olaszos ízeket, ezzel a tésztával hódolok az olasz konyhának.

    Hozzávalók:
    • 25dkg tagliatelle tészta
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 10 dkg csiperkegomba
    • 1/2 db kaliforniai paprika
    • 1 db chili
    • olívaolaj
    • 1 dl főzőtejszín
    • 1 dl fehérbor
    • 12 levél bazsalikom
    • 1 bazsalikom csúcs
    • 5 szál petrezselyem
    • 1 szál zellerlevél
    • 1 marék madársaláta 
    • 10 szem száras caprigyümölcs
    • őrölt fekete bors
    • kakukkfű 
    • oregano
    • 5 dkg parmezán

    Elkészítés:

    A hagymákat aprítom, egy serpenyőben olajon dinsztelem,  majd hozzáadom a paprikákat, paradicsomot,  gombát, capőrigyümölcsöt is. Fűszerezem

    Közben a tésztát al dente megfőzöm  sós vízben, A bazsalikomot, petrezselyem és zellerlevelet, madársalátát aprítom. A parmezánt forgácsokká reszelem

    Amikor már a zöldségek megpuhultak, hozzáöntöm a tejszínt és a bort, az aprított zöld leveleket,  felrottyantom. Hozzákeverem a leszűrt tésztát.

    Tálaláskor szórok rá a  a parmezánból, s díszítem egy bazsalikom csúccsal.



    2014. január 24., péntek

    Még egyszer fokhagyma pucolás mikróban

    Még egyszer fokhagyma pucolás mikróban

    Írtam egy bejegyzést, melyben csodálkozásomnak adtam kifejezést, hogy miért örvend az ezzel kapcsolatos egy évvel ezelőtti bejegyzésem ekkora látogatottságnak. Nos, a bejegyzés toronymagasan továbbra is töretlenül vezeti a látogatottsági listát,  előttem teljesen érthetetlen módon. (Vajon mi késztet embereket arra, hogy - látszólag egymástól függetlenül - ugyanazt a témát kezdjék keresi ugyanabban az időben, ráadásul kitartóan, napokon, akár heteken keresztül?).


    Ami miatt újra írtam egy bejegyzést, az egy látogatói komment:

    "A fokhagyma 10 mp utàn felrobbant az új mikróban, kösz a tippet idi..a!": Fokhagyma pucolás mikrohullámú sütővel"

    Nos. Szeretném leszögezni, hogy ez nem az én, hanem a YouTube ajánlása volt, mint ahogy azt a  bejegyzésben is megjegyeztem. Mellesleg a bejegyzés írásakor a módszert kipróbáltam, a kritikus komment után megismételtem. Nálam semmi nem robbant fel.

    Az eredmény az volt, amit a YouTube video igért.

    Tehát a reklamáló, vagy egy peches ember, vagy egy kétbalkezes, vagy csak egy provokátor.

    Érdekes módon a név mögött nem gasztroblog, hanem egy on-line casino (poker) van. Lehet, hogy csak ingyen reklámot akart az oldalának?

    2014. január 23., csütörtök

    Tarhonyás lecsó mangalica szalonnával, csabai parasztkolbásszal, vörösborral

    Tarhonyás lecsó mangalica szalonnával, csabai parasztkolbásszal, vörösborral

    Manapság már egész évben lehet paprikát és paradicsomot kapni az importnak köszönhetően. Én most még se friss zöldségből készítettem el ezt az ételt, hanem a nyáron eltett lecsóból. Nyáron nem csak olcsóbb a paprika és a paradicsom, de ízesebb is.A jó lecsó ráadásul disznózsírral készül, ami nálam nincs készleten, a befőzéskor használok csak, s bogyiszlói paprikából, ami most nem kapható. Az sem egy utolsó szempont, hogy így kevesebb munkával, gyorsabban elkészült az étel, igaz a befőzéskor volt vele bőven munka.

    Hozzávalók:

    • 25 dkg lecsó 
    • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
    • 2 db chili
    • 5 bazsalikomlevél
    • 20 dkg tarhonya
    • 8 dl víz
    • 5 dkg mangalica szalonna
    • 20 dkg csabai parasztkolbász
    • 7 dkg sűrített paradicsom
    • olaj
    • őrölt fekete bors
    • csípős pirospaprika
    • chili szósz
    • 1 dl vörösbor
    Elkészítés:

    A szalonnát kockára vágom, a kolbászt, a paprikát és a chilit szeletelem, a bazsalikomot aprítom.

    Egy mély serpenyőben kevés olajon megpirítom a szalonnát, a kolbászt, félreteszem.

    A zsiradékon kicsit megpörkölöm a tarhonyát, felöntöm vízzel, fűszerezem, hozzáadom a paradicsom sűrítményt, a chilit és a zöldpaprikát. Időnként megkavargatva, hogy ne kozmáljon oda, 20 percig főzöm

    Majd hozzáadom a lecsót,  beleöntöm a bort, egy kevés chili szószt. Belekeverem a sült szalonnát és kolbászt. Tálalok. Barna kenyérrel, vörösborral fogyasztom.



    P.S. A recept a Hírkereső Gasztro Toplistá-jában (2014.01.30.):

    2014. január 21., kedd

    Rejtély - Fűre lépni szabad - Kovács Erzsi

    Rejtély - Fűre lépni szabad - Kovács Erzsi


    Egyszer már írtam valahol, hogy - legalább is nekem - rejtély, hogy bizonyos bejegyzéseim iránt miért ugrik meg az érdeklődés a legváratlanabb időben..Nos most ilyen a

    Fokhagyma pucolás mikrohullámú sütővel



    Ez a bejegyzés - melyet pont egy éve írtam egy YouTube videó láttán - már napok óta tartja "izgalomban" a látogatókat. Ráadásul a top-on van,.olyannyira, hogy messze az első a látogatottságot tekintve.

    Úgy látszik, soha nem fogom megérteni, mi kelti fel időnként a látogatók érdeklődését.

    De, ha már feltettem a Rejtély sláger kottáját, mely fiatalkorom egyik kedvelt filmjéből, a "Fűre lépni szabad" -ból való,  akkor úgy illik, hogy a betétdalt is megmutassam. A korombeliek talán emlékeznek rá, s jól esik egy kicsit nosztalgiázni, de esetleg a fiatalabbak is szívesen megnézik, meghallgatják.

    Fűre lépni szabad trailer(1960)



    És a dal Kovács Erzsi előadásában (még további akkori sláger kiséretében):

    Kovács Erzsi: Rejtély - Veled is megtörténhet egyszer -Tűzpiros virág - Jó az álmodozás


    Disznósajtos lakoma

    Disznósajtos lakoma

    A szokásos bevásárlásomon voltam ma a hipermarketben.Már a bejáratnál volt egy nagy kínálat - többek között - mangalica árukból. Itt kellette magát a disznósajt. Ellentétben az átlagos disznósajtokkal ez nem volt tele mindenféle szőrös-bőrös, nekem nem túl izgató, vonzó töltelékkel, hanem gusztán húsos volt, s piros a paprikától. Haza érve rögtön meg is kóstoltam. Nem csalódtam benne. Nem voltak benne rágós mócsingok, s kellemesen csípős, pikáns volt.
    Újhagyma, paprika és paradicsom, no és házikenyér  kíséretében jól belakmároztam belőle.


    Sonkás, sajtos melegszendvics

    Sonkás, sajtos melegszendvics

    Már régen készítettem melegszendvicset. Mivel a feleségem se a házat, se a konyhát nem hagyja el már napok óta, rákényszerültem, hogy készítsek egyet, hiába várja legalább egy  tucat finomság a hűtőben, mélyhűtőben, hogy megfőzzem, vagy  megsüssem,  ( receptből több tucat is várakozik már!) kénytelen voltam ezzel az egyszerű étekkel beérni.

    Azoknak is ajánlható, akiknek nincs kedvük órákat a konyhában eltölteni, mégis valami finomat szeretnének enni.

     Hozzávalók:
    • 2 szelet kenyér
    • 2 szelet sonka
    • 5 dkg trapista sajt
    • 1 szál újhagyma zöldjével
    • 1/4 csípős hegyes zöld paprika
    • 1 szelet piros kaliforniai paprika
    • 1 db paradicsom
    • őrölt fekete bors
    Elkészítés:

    A sajtot lereszelem, a paprikákat levágom. A kenyérre helyezem a sonkaszeleteket, rászórom a sajtot, a mikróban megmelegítem, majd a tányérra helyezem, köré a zöldségeket, fűszerezem.


    2014. január 19., vasárnap

    Füstölt sajtba, baconbe tekert virsli krumpli-gombaágyon, csőben sütve

    Füstölt sajtba, baconbe tekert virsli krumpli-gombaágyon, csőben sütve


    Mert a virsli nem csak tormával és mustárral fogyasztható.

    Hozzávalók:
    • 20 dkg Wiesbauer bécsi virsli
    • 10 dkg bacon
    • 10 dkg Karaván szeletelt füstölt sajt
    • 4 db burgonya
    • 4 db csiperke gomba
    • 1 db újhagyma zöldjével
    • petrezselyem
    • olíva olaj
    • őrölt fekete bors
    Elkészítés:

    A krumplikat héjában félig megfőzöm, majd megpucolom, s felszeletelem, a gombát és az újhagymát úgyszintén.

    A virsliket bevagdosom, majd betekerem a sajtba és a baconbe. Egy serpenyőbe kevés olajat öntök, ráteszem, a krumplit, a gombát és a hagymát, majd erre a virsliket. Fűszerezem, majd beteszem a sütőbe, szép pirosra sütöm.

    Tálaláskor szórok a krumplira aprított petrezselymet és újhagymazöldet.




    P..S. A recept a Hírkereső mai (2014.01.20.) Gasztro Toplistá-jában:
    - Sajtos-baconös göngyölt virsli gombás krumpliágyon
    P..S. 1. A recept a Hírkereső Heti Gasztro Toplistá-jába is bekerült:
    10. - Sajtos-baconös göngyölt virsli gombás krumpliágyon