HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. november 27., szerda

Túróval töltött kaliforniai paprika velesült baconös, petrezselymes krumplival, paradicsommal és sütőtökkel

Túróval töltött kaliforniai paprika velesült baconös, petrezselymes krumplival, paradicsommal és sütőtökkel

Hozzávalók:

A hypermarketben - ahol vásárolni szoktam - most nagyon kedvező áron - 500 Ft alatt - volt kaliforniai paprika kapható.Vettem 4 nagyjából egyforma darabot. Ezt fogom most elkészíteni.

Hozzávalók:

  • 4 db piros kaliforniai paprika
  • 425 gr tehéntúró
  • 400 gr tejföl
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 4 db paradicsom
  • sütőtök
  • kis marék snidling
  • 1 szál rozmaring
  • 6 szál petrezselyem
  • 6 szál kakukkfű
  • 10 db bazsalikom levél
  • madárbegysaláta
  • citrom
  • almaecet
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős piros paprika
  • 8 db közepes újkrumpli
  • 1 kanálnyi aprított bacon
  • olívaolaj 
  • 2 szál petrezselyem

  • Elkészítés:

    A krumplikat héjában felteszem főni, paprikákat megskalpolom, a magházat kidobom. A túrót a hozzávalókkal összekeverem, megtöltöm a paprikákat.

    Egy serpenyőben lerakom középre a paprikákat, körbe a megpucolt krumplikat, melyekre bacont rakok, rakok még hozzá 4 db paradicsomot, s kockára vágott sütőtököt,  az egészet sózom, borsozom,  meglocsolom olíva olajjal. A serpenyőt berakom a sütőbe 180 C fokon 30 percre, légkeverésen.Hadd süljön!  Majd átkapcsolok grill fokozatra 200 C fokra. Amikor már kész, a krumplira szórok aprított petrezselymet.A salátát sózom, borsozom, facsarok rá citromot, s locsolok rá almaecetet.

    Jó étvágyat!





    2013. november 26., kedd

    Feleségem, a rádió és TVfüggő, a tapintatos

    Feleségem, a rádió és TVfüggő, a tapintatos


    Délután fél kettő van. Már megebédeltem. Ülök a dolgozószobában a komputer előtt, próbálok egy értelmes mondatot kifacsarni magamból. A konyhából folyamatosan jön egy monoton hang a rádióból. Kinézek. A feleségem a nappaliban, a kanapén alszik.

    Kimegyek a konyhába.  Egy nő a rádióban pont arról beszél, hogy 37 évesen cukorbetegségben veszítette el a látását, s meg kellett tanulnia, hogyan takarítsa el az eltörött pohárt a konyhában anélkül, hogy elvágná a kezét. Minden részvétem a nőé. Én nem tudnám tudomásul venni, hogy nem látom az engem körülvevő világ szépségét, s elvesznék vakon a sötétségben, a legalapvetőbb dolgokat sem tudnám elvégezni. Mégis elzárom a rádiót, s visszamegyek a számítógéphez.

    Nem telik bele egy perc, s a rádió újra szól. Megint kinézek. A feleségem a kanapén alszik.

    Na ja. A rádiónak - ha már egyszer van - szólnia kell, akkor is, ha az asszony alszik, s nem hall semmit, a tudatáig egy fikarcnyi sem jut el, én meg le vagyok sz@rva.(Mellesleg a villanyszámla szintén le van sz@rva, hiszen minden rezsit én fizetek.) Na ja, a TV "természetesen" szintén megy. Nagyképernyős plazmaTV, kurva nagy fogyasztással. Hadd menjen. (A Club rádió szlogenjével "Hadd szóljon!")

    2013. november 25., hétfő

    Sardellen Filets in Öl mit Chili

    Miután a lányom tudja, hogy szeretem a csípős ételeket,  ezzel a finomsággal lepett meg, amikor hazajött.

    Megmutatom, mert én még nem láttam ilyet itthon.

    Szardella filé olajban, chilivel:


    A chili - ahogy azt gyakori látogatóim már bizonyára tudják - amúgy is nagy kedvenc.

    Rendszeresen kapok kritikát azért, hogy túl csípősen főzök (nem csak itt, hanem a NoSaltynál is volt egy ilyen beszóló). Nem értem ezeket az embereket. A csípős ételeket  nem kötelező szeretni, a csípős fűszerek mennyiségét lehet csökkenteni, vagy akár el is hagyni. De a kritikusaim hagyják meg annak lehetőségét, hogy a saját blogomban hadd írjam meg a receptjeimhez azt a mennyiséget amit én használtam fel, s úgy főzzek, ahogy én szeretem.

    Köszönöm.

    Brandys gesztenyepüré

    Brandys gesztenye püré

    A gesztenye püré az ősz kedvelt desszertje. Nagyapám - aki cukrász volt - nagyon finomakat készített. Én is szeretem, de én nem a hagyományosat készítettem, hanem egy kicsit feltúrbóztam..

    Aki ismer, az tudja már, hogy hogyan. Bár a címből  ítélve ez már nem volt túl nehéz..

    Hozzávalók:
    • 10 dkg gesztenye massza
    • tejszín hab
    • 5 cl brandy
    Elkészítés::

    A pohár aljára kerül kevés tejszín, rá a gesztenye püré, erre locsolom a brandyt,. Majd  csúcsként egy újabb tejszín hab.
    Fogyasszátok egészséggel! Nagyon finom.

    Lehet a tetejére még csokoládét reszelni.

    2013. november 24., vasárnap

    Spagetti a la carbonara

    Spagetti a la carbonara (Pasta carbonara), avagy a szénégetők tésztája

    Az egyik legkedveltebb olasz tésztaétel, nálam is nagy kedvenc. Körülnéztem a neten, hogy ki hogyan csinálja.



    Így készíti egy olasz szakács...:

    Spaghetti a la Carbonara by Pedro Acosta

     ... és így egy angol:

    spaghetti alla carbonara recipeby Stev Dolby


    Meglepetésemre azt kell mondanom, hogy az angolé tekinthető inkább autentikusnak. Az olasz séfé gyakorlatilag rántottás tészta volt, míg az angolé krémes, selymes, amit azzal ért el, hogy adott a tésztához a főzővízből, s a tojást csak a végén adta hozzá, s nem sütötte  meg.

    Sok magyar még azzal is "vét" a carbonara ellen, hogy tejszínt, vagy pláne! tejfölt ad hozzá.

    És most végül nézzünk meg  egy nálunk is ismert sztárséf: -  Nigella (aki nálam nagy kedvenc)  -  verzióját, amiben nekem az volt a szimpatikus, hogy öntött hozzá fehérbort. Mielőtt az antialkoholisták nekem támadnának, főzés közben az alkohol elpárolog, csak az íz marad meg..

    Nigella Lawson - Comfort Foods Spaghetti alla Carbonara


    Végül hallgassunk meg egy dalt a carbonara-ról: Spliff - Carbonara


    Korhelyleves füstölt főtt tarjával, vörösborral

    Korhelyleves füstölt főtt tarjával, vörösborral

    Bár nem korhelyeskedtem, azért ebben a késő őszi időben jól esik egy forró, tartalmas leves.A jövő hétre már lehűlést és havazást jósolnak, ami már a telet idézi.
     
    Hozzávalók:
    • 25 dkg savanyított káposzta
    • 5 dkg füstölt szalonna
    • 10 dkg füstölt főtt tarja
    • 1 db vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma 
    • 1 db sárgarépa
    • 2 db babérlevél
    • 3 db chilipaprika
    • 1 db füstölt sonkás leveskocka
    • őrölt fekete bors
    • őrölt csípős pirospaprika
    • köménymag
    • 1 ek liszt
    • olívaolaj
    • 1 dl vörösbor
    • 1 dl tejföl
    • olívaolaj
    Elkészítés:

    A tarját és a szalonnát kockára, a répát karikára vágom, a hagymákat aprítom.

    Egy lábasban olajon megdinsztelem a hagymákat, ráteszem a répát, majd a káposztát. Öntök rá 6 dl vizet. Beleteszem a babérlevelet, belemorzsolom a leveskockát, fűszerezem.Amikor már megpuhult a hús, beleöntöm a vörösbort, s beleszórom a lisztet. Felrottyantom.

    Tálaláskor teszek rá egy kanál tejfölt és chilit.


    2013. november 23., szombat

    Peperonata levesesen gombás tortellinivel, parmezannal

    Peperonata levesesen gombás tortellinivel, parmezannal

    Szeretem az olasz konyhát. A különféle pasta-félék nagy kedvencek. A tortelliniket sokféleképp variálom.

     Hozzávalók:
    • 25 dkg gombás tortellini
    • 2 db újhagyma
    • 1 nagy gerezd fokhagyma
    • 1 db hegyes zöldpaprika
    • 3 db chili
    • 3 db paradicsom
    • 10 db chilivel töltött olívabogyó
    • 12 levél bazsalikom
    • 2 db bazsalikom csúcs
    • őrölt fekete bors
    • őrölt csípős pirospaprika 
    • oregano
    • ketchup
    • chiliszósz
    • olívaolaj
    • parmezan

    Elkészítés:

    Az újhagymát, paprikát karikára vágom, a fokhagymát aprítom, a paradicsomokat nyolcadolom, az olívabogyókat félbevágom.

    Egy lábasban olajon megdinsztelem a hagymákat, ráteszem a paprikát, majd a paradicsomokat, fúszerezem, beleöntöm a szószokat..Öntök rá fél liter vizet, amikor már forró, beleteszem a tésztát, megfőzöm.

    Tálaláskor reszelek rá sajtot, díszítem bazsalikommal és chilivel..



    2013. november 22., péntek

    Lecsós sertéstarja zöldborsópürével, dinsztelt sárgarépával

    Lecsós sertéstarja zöldborsópürével, dinsztelt sárgarépával

    Egy magyaros étel egy kicsit átértelmezve.

     Hozzávalók:
    • 25 dkg sertéstarja
    • 1 db vöröshagyma
    • 1 gerezd fokhagyma
    • 1 db paprika
    • 1 db paradicsom
    • olívaolaj
    • 1 bögre zöldborsó
    • 1 db sárgarépa
    • 2 db kicsi paradicsom
    • 2 szelet avokádó
    • 2 db friss chili
    • őrölt fekete bors
    • őrölt csípős pirospaprika
    Elkészítés.

    A  hagymákat szeletelem, a paprikát és a paradicsomot darabolom, a sárgarépát vastagabb csíkokra vágom..

    A zöldborsót kevés vízzel felteszem főni, sózom, borsozom..

    Egy másik edényben párolom a répát, sózom borsozom.

    Egy serpenyőbe beteszem a tarja szeleteket, a hagymát, paprikát, paradicsomot, locsolok rá egy kevés olívaolajat, fűszerezem, s fedő alatt párolom.

    A borsót botmixerrel összekeverem.

    Tálaláskor teszek a tányérra a tarja szeleteket, formázott borsópürét, rá egy chilit, mellé egy paradicsomot, répagúlát, s egy szelet avokádót.



    2013. november 21., csütörtök

    Mennyiségek egy receptben és csípősség

     

    Már többször felbosszantott ez a kérdés, hogy miből mennyi kell, s hogy adjam meg a receptben a pontos mennyiséget. (Ma a lányom is ezzel gyötörte a feleségem.)

    Nekem az az álláspontom, hogy megadom azt, hogy szerintem mi kell egy ételhez. De lehet, hogy más szakács ezt másképp gondolja, s ő mást tesz bele. Az meg aztán végképp egyéni, hogy miből mennyi kerül bele. Már írtam valahol, hogy egy TV műsorban az egyik résztvevő szerint az étel túl sós volt, amíg a másik sószórót kért, mert szerinte ehetetlenül sótlan volt az étel.

    Nos, az igények nagyon különbözőek, így szinte lehetetlen egy mindenki igényét kielégítő receptet prezentálni.

    Én már nem is törekszem erre. Köztudott, hogy szeretem a csípős ételeket, ezért nem is törödöm azokkal, akik azzal támadnak, hogy túl sok fűszert használok. Az ételeket én a saját számíze szerint készítem. DE! Ezt nem kötelező követni, vagy kritizálni. Ha valakinek tetszik a recept, a fűszerek mennyiségét állítsa be a saját igénye szerint.

    A blogomat én elsősorban magamnak írom. Persze örülök neki, ha ezt mások is olvassák. Akik szeretik - hozzám hasonlóan - a csípős ételeket, azok kövessék a receptjeimet. Akik nem, azok pedig a  saját ízlésük szerint változtassanak a fűszerek mennyiségén. A dolog ilyen egyszerű.

    Sült tengeri sügér sütőtökkel és fejes salátával

    Sült tengeri sügér sütőtökkel és fejessalátával

    A hal csodálatos étek, számos módon variálható. Ez most sütőben sült, de grillezve az igazi.

     Hozzávalók:
    • 1 db konyhakész tengeri sügér (kb 50 dkg) 
    • 3 gerezd fokhagyma
    • rozmaring
    • kakukkfű
    • olívaolaj
    • citrom
    • őrölt fekete bors
    • petrezselyem
    • 1 kicsi sütőtök fele
    • 1/2 fejessaláta
    • 1/4 vöröshagyma
    Elkészítés:

    A halat meglocsolom olajjal, kívül-belül sózom, borsozom, facsarok rá citromot, a belsejébe teszek rozmaringot, kakukkfüvet és citromot.

    A tököt megpucolom, kockára vágom.

    Egy serpenyőbe teszem a halat, mellé a tököt, sózom, borsozom, szórok rá piros paprikát, s  beteszem a sütőbe.

    Amíg a hal sül a salátaleveleket felvágom, a hagymát karikára szelem, vágok citromszeleteket. A salátát sózom, borsozom, facsarok rá citromot. Készítek egy olívaolaj, fokhagyma, petrezselyem keveréket.

    Amikor már csaknem megsült a hal, átkapcsolok grill fokozatra.

    Tálaláskor a halból lefejtek két szeletet, s a tányérra helyezem. Mellépakolom a sült tököt és a salátát, rárakok néhány hagymakarikát, s egy szelet citromot. A halat meglocsolom az olajos, fokhagymás szósszal, egy keveset a saláta is kap.Rozét iszom hozzá. De, aki jobban szereti, ihat hozzá hagyományosan fehérbort.



    2013. november 17., vasárnap

    Egyszerű krumplis tészta

    Egyszerű krumplis tészta

    Ennél az ételnél a lényeg a sok hagyma, bors és paprika. Már többször túrbóztam fel ezzel, azzal, még baconnal, vörösborral is. Most a legegyszerűbben készítettem el. 


    Hozzávalók:
    • 20 dkg krumpli
    • 20 dkg tészta
    • 1 fej vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • 1 ek sertés zsír
    • őrölt fekete bors
    • őrölt pirospaprika
    Elkészítés:

    A hagymát aprítom, a krumplit megpucolom, felvágom. (Teljesen mindegy, hogy kockázzuk, vagy más formára vágjuk, a végén úgyis elveszíti a formáját.) A krumplit és a tésztát felteszem főni.

    Egy edényben zsíron megpirítom a hagymát. Ráteszem a krumplit és a tésztát, jó alaposan megfűszerezem.Különösen a csípős paprikát nem sajnálom. Összekeverem. Ennyi.


    2013. november 16., szombat

    Eddigi díjaim, nyereményeim, ajándékaim

    Eddigi díjaim, nyereményeim, ajándékaim

    Lassan 3 és fél éve írom a gasztroblogomat. Ezen idő alatt több elismerést is kaptam, melyekre búszke vagyok.

    Remélem, nem felejtettem ki semmit.

    1 db tepsifogó kesztyű (Kulináris Világ)
    1 db tepsifogó kendő (Kulináris Világ)
    1 db abroszkendő (Tetrabit)
    1 db receptkönyv (Mindmegette.hu)
    1 db 5.000 Ft értékű könyvutalvány (Minddmegette.hu)
    1 db 10 000 Ft értékű csokoládé készítésű tanfolyam (Mindmegette.hu)
    1 db Philips kézi mixer (Mindmegette.hu)
    1 db Moulines kézi mixer (Receptváros.hu)
    1 db receptkönyv (Axel Springer)
    1 db tortaforma (Receptváros.hu)
    2 db receptkönyv + 1 tésztaforma (Receptkirály.hu)

    Köszönet nekik. Bár a NoSaltytól még nem kaptam ajándékot, de 1 hétig én voltam a NoSalty főszakácsa. Ez is valami.

    Nézzétek el nekem, ha ez dicsekvésnek tűnt. (Végül is, az volt.) De az vesse rám az első kővet, aki nem dicsekedett volna el ennyi szép díj, ajándék stb. után, különösen, ha az emberfia már a 71. életévét tapossa. Ami sajnos nem erény, csak állapot. Szívesebben lennék kevesebb, de ez nem rajtam múlik..

    Ajándékot kaptam a Receptkirálytól

    Ajándékot kaptam a Receptkirálytól

    A Receptkirály.hu receptversenyén a szerencse most nekem kedvezett:


    Aktuális nyereményjátékunk

    A 2013.10.15 – 2013.11.15-ig tartó

    nyereményjátékunk nyertese Hobbychef. Gratulálunk!




    A nyereményem:

    Hobbychef nyereménye
     Bejegyzés a Facebook-on:
    Kedves Szakácsaink.
    A második nyereményjátékunk is lezárult, a sorsolás megtörtént, melyről videó is található, a weboldalon. Ezzel párhuzamosan, elindult, a harmadik nyereményjátékunk, amelyről szintén az alábbi linken találtok információt.
    http://www.receptkiraly.hu/nyeremenyjatek/

    Az ajándékcsomag nyertese, Hobbychef. Gratulálunk neki


     Eddigi receptjeim (455):


    2013. november 14., csütörtök

    A NoSalty kezd az idegemre menni

    A NoSalty kezd az idegemre menni

    A NoSaltyhoz bő 3 hónapja küldök recepteket, s eddig 238  receptem jelent  meg. Eddig azért gyötörtek, hogy egyes fűszerekből mennyi kell az ételekbe. A fűszerek mennyiségéről köztudott, hogy az nagy mértékben ízlés kérdése, no meg - főleg a csípős fűszerek esetében - hogy ki mennyire szereti, bírja ezeket a fűszereket.

    Újabban viszont azt firtatják, hogy mennyi víz kell egy leveshzez.

    Nos. Én rendszerese nézem a TV paprika műsorait. Ott az esetek 99 %-ában sem a fűszerek mennyiségére nem adnak  adatokat, hanem például azt mondják, tekerek rá egy kevés borsot, sem az egyéb összetevőkre nem kapunk pontos mennyiséget..

    A víznél pedig olyanokat mondanak, például, hogy felöntöm vízzel. s ez így helyes. Hiszen még egy kevésbé gyakorlott szakács is tudja azt, hogy mit jelent az, hogy vízzel  való felöntés


    Újabban viszont azért gyötörnek a NoSlty szerkesztői, hogy adjam meg a víz mennyiségét. Nos, amikor azt írom egy levesnél például. hogy felöntöm, akkor már meghatároztam a mennyiséget. Nem fogok odaállni, s lemérni, hogy az hány deciliter volt.

    Bár! Találkoztam egészen döbbenetes esetekkel is. Amíg a NoSakty egy - szerintem teljesen felesleges - átalakuláson ment át, egy látogató kétségbeesetten kérdezte, hogyan készítsen tükörtojást. Mennyi pirospaprikát szórjon a tojásra, s egy csípet az hány gramm? Lehet, hogy patika mérleggel áll neki a tükörtojás sütésének ?

    2013. november 13., szerda

    Tejfölös babgulyás füstölt tarjával egyszerűen

    Tejfölös babgulyás füstölt tarjával egyszerűen


    A babgulyás nagy kedvenc. Ezúttal nem cifráztam, nagyon egyszerűen készült.

    Hozzávalók:
    • 30 dkg  tarja
    • 20 dkg tarkabab
    • 2 db sárgarépa
    • 1 db petrezselyem-
      gyökér
    • 1/2 zeller
    • 1/2 karalábé
    • 2 db krumpli
    • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
    • 3 db chilipaprika
    • 1 db paradicsom
    • 1 fej vöröshagyma
    • 3 gerezd fokhagyma
    • zellerlevél
    •  petrezselyem
    • őrölt fekete bors
    • őrölt csípős pirospaprika 
    •  kömény
    • 2 dl tejföl 
    • 1 ek liszt 
    • olaj
    Elkészítés:

    A babot  egy éjszakára beáztatom.

    A hagymákat, zellerlevelet, petrezselymet aprítom, a répát, gyökeret, zellert, karalábét, krumplit nagyobb darabokra vágom.

    Egy lábasba beleteszem  a zöldségeket,  a babot és a húst, majd felöntöm vízzel,  fűszerezem, főzöm. Mikor megpuhult a bab és a zöldségek, berántom

    Tálaláskor merek a tányérba levest, teszek rá  tejfölt, s díszítem egy egész chilivel.

    Barna  kenyérrel fogyasztom



    It's a shame - Megszavazta a Parlament Vadai Ágnes pénzbüntetését

    It's a shame - Megszavazta a Parlament Vadai Ágnes pénzbüntetését

     

    Ennek az ügynek nem sok köze van a gasztronómiához, még sem tudok szó nélkül elmenni mellette. A magyar Parlament megszavazta Vadai Ágnes megbírságolását.

    Ez nem csak Kövér Lászlót minősíti, hanem a Parlament azon férfi tagjait is, akik erre voksoltak. Az már a pofátlanság netovábbja, hogy Balogh József,  volt Fidesz-es képviselő, aki ellen Vadai tiltakozott,  szintén az igen gombot nyomta meg. Hogy bolt bőr a képén!!!

    Ez óriási szégyen. Nem csak az igennel szavazók miatt, hanem azért is, mert Balogh József még mindig képviselő, s polgármester  lehet. Balogh nem csak egy nőt - az élettársát - verte meg igen durván, de többszörösen hazudott is. Először volt a mese a vak komondorral, majd az ügyészségen tett beismerő vallomása után egy újabb mesével állt elő, miszerint lehet hogy véletlenül megütötte az asszonyt..

    Az igennel szavazó férfiak mélységesen szégyellhetik magukat, hogy ezzel a cselekedettel legalizálták Balogh tettét, s ezzel azt fejezték ki, hogy nem csak büntetlenül lehet ebben az országban nőket verni, de azt büntetik, aki ez ellen tiltakozik.

    Remélem, a jó érzésű férfiak - politikai pártállástól függetlenül - mélységesen elítélik ezt a tettet.

    P.S. Azért kíváncsi lennék, hogy miként szavaztak a kormánypártok női tagjai. Vagy itt is érvénysült a szavazógépezet?
    P.S. .1. (2013.11.14.) Az Origo készített egy videót kormánypárti képviselőkkel. A z eredmény lesújtó!. Kivétel nélkül egyetértettek a büntetéssel. Balogot SENKI nem ítélte el.  Még az állítólagos kereszténydemokraták sem. Pálfy (a KDNP szóvivője) például gondolkodási időt kért. No comment!

    The Spinners - It's A Shame


    2013. november 12., kedd

    Tejfölös karfiol prézlivel

    Tejfölös karfiol prézlivel

    Egy nagyon egyszerű, de finom étel. Próbáljátok ki!

      Hozzávalók
    • 1 db kicsi karfiol
    • prézli
    • olaj
    • 1 dl tejföl
    Elkészítés:

    A karfiolt rózsákra szedem, sós vízben megfőzöm.

    Egy serpenyőben kevés olajon a prézlit megpörkölöm, a karfiolt beleforgatom, rakok rá tejfölt, beteszem a sütőbe 180 C fokon, s megsütöm.

    Fogyasztáskor a tányérra pakolom a karfiolt, s kanalazok még rá tejfölt.

     

    P.S. A recept toplistás lett: 17.- Morzsás karfiol tejföllel (Mindmegette)