HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2013. május 31., péntek

Fehérboros tavaszi zöldségleves zöldspárgával, füstölt kolbásszal - Variáció I.

Fehérboros tavaszi zöldségleves zöldspárgával, füstölt kolbásszal - Variáció I.

Miután nagy adagot főztem a Tavaszi zölségleves-ből, ma egy kicsit variáltam rajta. Füstölt kolbászt szeleteltem bele.




Az alapleves receptje:

Fehérboros tavaszi zöldségleves zöldspárgával, baconnel, reszelt sajttal

P.S. A recept felkerült a Hírkereső mai (2013.08.14.) Gasztro Top-jára:
 

Pipacs

Pipacs

Felfedeztem a kertünkben, a lányunknak kialakított kocsibeállónál egy pipacsot. Biztos a szél hozta oda a magját. Gyorsan le is fényképeztem mielőtt elhervadna:


 A házunkkal szemközt, az út melletti vizesárok szélén is virágzik néhány pipacs:



A vadon nőtt virág is tud szép lenni.

A pipacs gasztronómiai vonatkozása:

Tudtad?  A pipacs magja ehető, süteményeknek, kenyereknek, gyümölcssalátáknak finom dióízt ad. Kiváló salátaolaj is készíthető a magjából. A levelei is fogyaszhatóak, nyersen vagy főzve, mint a spenót, de csak a virágbimbók kifejlődése előtt!

Egyik festményünk virágcsendélet pipaccsal:

 

A PIPACS


Fényes György: Piros lett a pipacs virága



Fehérboros tavaszi zöldségleves zöldspárgával, baconnel, reszelt sajttal

Fehérboros tavaszi zöldségleves zöldspárgával, baconnel, sajttal

A tavaszi zöldségleves akkor jó, ha minél több zöldség van benne. A zöldségek ízkavalkádja párosul a baconnel, sajttal, borral

Hozzávalók :
  • 3 szelet bacon
  • extraszűz olívaolaj
  • 10 síp zöldspárga
  • 2 újhagyma zöldjével
  • 1/2 póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1/2 sárgarépa
  • 1/2 petrezselyem gyökér
  • 1 db krumpli
  • 1 szelet karalábé
  • 1 szelet zellergumó
  • 2 rózsa karfiol
  • karfiollevél
  • 5 levél medvehagyma
  • 1/2 csípős hegyes paprika
  • 2 db chili paprika
  • 1 db paradicsom
  • 2 db csiperkegomba
  • petrezselyemzöld
  • zellerlevél
  • zöld borsó
  • zöld bab
  • kelkáposzta levél
  • 1 db marhahúsleves kocka
  • kakukkfű
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • liszt
  • sajt
  • Röstzwiebeln (resztelt, sült  hagyma)
  • fehér bor (Rajnai rizling)
Elkészítés: 

A zöldségeket előkészítem, a hagymákat, répát, petrezselyemgyökeret, paprikát karikára, a karalábét, zellert, krumplit kockára vágom, a leveleket darabolom, a paradicsomot nyolcadolom, a spárga végét levágom, majd harmadolom, a gombát szeletelem, a petrezselyem és zellerleveleket aprítom. A sajtot lereszelem.

Egy lábasban olíva olajon a szeletelt bacont megpirítom, majd kiveszem és félreteszem. A zsiradékra ráteszem a zöldségeket a spárga, gomba és a levelek kivételével, beledobok 3 ág kakukkfüvet is.. Együtt dinsztelem, fűszerezem, majd szórok
rá lisztet, felengedem vízzel, belemorzsolom a leveskockát. Főzöm. Amikor már félig megfőtt, hozzáadom a többi zöldséget is. A főzés vége felé rávágom a medvehagymát, petrezselyem és zellerlevelet, s öntök hozzá fehérbort. Megkóstolom, ha kell még utánfűszerezek.

Tálalok. Egy mélytányérba szedek a levesből, szórok rá reszelt sajtot,  sült baconszalonnát, és sült hagymát.




P.S. A recept felkerült a Hírkereső Heti Gasztro Toplistá-jába:
12.- 5 isteni túrós desszert (Nosalty - gasztro)
Korrektúrázva kaba@nosalty.hu, v.paucsics@nosalty.hu Vera olvasta. Javítottam aludttejre, mert a friss tejet, ha fel...

2013. május 30., csütörtök

Receptem a Kiskegyed Recepttárban - Sült karaj zöldbabbal, petrezselymes újkrumplival

Receptem a Kiskegyed Recepttárban -

Sült karaj zöldbabbal, petrezselymes újkrumplival

Ezt a receptet még a blogom kezdete után bő egy évvel jegyeztem be, 2011. július 24-én, csaknem 2 évvel ezelőtt.. Hogy miért pont ezt vette elő a szerkesztőség, s ennyi idő után,  talány. Hisz azóta számtalan receptet küldtem be, köztük sokkal jobbakat, s szebben fényképezetteket. Gondoltam, az újabbak közül látom valamelyiket viszont. Hogy az  eddig  a Mindmegetté-n.megjelent 285 receptből (s a sokkal több beküldött receptből) miért erre esett a választás, ez most már a szerkesztő titka marad. (Velem nem közölték a megjelentetés okát, tényét.)

No, mindegy. Itt van (Ma vettem a szokásos bevásárlásom során, nem ők küldték! Talán egyszer a tiszteletpéldányom is megjön.)):


A recept nálam:

 Sült karaj zöldbabbal, petrezselymes újkrumplival

2013. május 29., szerda

Epres gyümölcspohár tojáslikőrrel

Epres gyümölcspohár tojáslikőrrel tejszínnel

Hozzávalók :

  • 10 dkg eper
  • 1/2 alma
  • 1/3 banán
  • tojáslikőr
  • tejszínhab
Elkészítés:

A banánt és az almát szeletelem. A gyümölcsöket váltakozva egy pohárba rakom, öntök bele tojáslikőrt, s nyomok a tetejére tejszínhabot. Díszítem egy szelet almával és eperszemmel.

Megjegyzés:  Az eper (földieper) helyesen szamóca, de mivel csaknem mindenki ezt használja, én is így írtam.




P.S. A recept bekerült a Hírkereső mai (2013.08.13.) Gasztro Top-jába:
 

2013. május 28., kedd

Spagetti baconnal, zöldspárgával és sajttal

Spagetti baconnal, zöldspárgával és sajttal

Hozzávalók :
  • 6 szelet bacon
  • 12 síp zöldspárga
  • 3 gerezd fokhagyma
  • extraszűz olívaolaj
  • vaj
  • őrölt fekete bors
  • fehérbor
  • petrezselyem
  • júhsajt
  • trapista
  • dió 
  • 1/2 zacskó (25 dkg) spagetti
Elkészítés:

A spárga végeit levágom, majd harmadolom, cukros, sós vízben felteszem főni.

A bacont hosszában kettévágom, felszeletelem,. a fokhagymát aprítom

Egy serpenyőbe öntök kevés olajat, teszek rá vajat, belerakom a bacont, a fokhagymát, s a megfőzött zöldspárgát, fűszerezem. Közben felteszem a spagettit főni. Amikor a bacon és a spárga már átpirult, kiveszem a a spárga csúcsokat, a többire rászedem a tésztát, merek rá a főzőléből, öntök rá fehérbort, szórok rá vagdalt petrezselymet, összekeverem,  tálalok.

A tányérra szedek a tésztából, rászórom a spárgacsúcsokat, diót, rámorzsolom a júhsajtot, reszelek rá trapistát, díszítem petrezselyem levéllel.





P.S. A recept felkerült a Hírkereső Gastro Toplistá-jára:

2013. május 27., hétfő

Gastrominer van vagy nincs ?

Gastrominer van vagy nincs?

gasztro.miner.hu 

Soha nem fogom a bloglátogatók lelkivilágát megérteni.

Ezt a bejegyzést még 2012. október 14.-én írtam. Rá nemsokkal  a Gastrominer  kimúlt, nincs, nem létezik.

Most mégis már napok óta ez a bejegyzés, több mint hét (HÉT!) hónap után  a Toplista élén van. DE MIÉRT???!!!

Én nem tudom a Gasztrominer-t visszahozni., még ha akarnám se! Nos, a Gastrominer NINCS!

Jamie Oliver 38 éves

Jamie Oliver 38 éves

Kedvenc szakácsom  Jamie Oliver is öregszik, ma 38 éves.


Szimpatikus egyénisége, számos TV műsora, karitatív tevékenysége miatt is kivívta elismerésem.


Happy Birthday Jamie!


Sok boldogságot, s még sok jó TV-műsort kívánok a mi szórakoztatásunkra.

Beigli - Bájgli: Benedek Tibor

Beigli - Báigli: Benedek Tibor



Bár nincsen se Karácsony, se Húsvét, a beigli mindig ízlik. Legalább is én szeretem. A diósat és a mákosat is, sok rumba áztatott mazsolával.

A korombeliek, akár egy generációval fiatalabbak is,  bizonyára emlékeznek még Benedek Tibor kabarészínészre, s az ő fantasztikus kabarétréfájára. Talán nem csak ők, hanem a még fiatalabbak is élvezni fogják a beigliról szóló magánszámát::

Benedek Tibor: Bájgli




Rakott kel

Rakott kel

Szeretem a rakott ételeket, finomak és relatíve egyszerűek:





Korábbi rakott kel ételek:

Rakott kel, tejfölösen

Tejfölös rakott kelkáposzta

Tejfölös, sajtos rakott kelkáposzta csőben sütve

Rakott kel tejfölösen és reszelt sajttal

Tepsiben sült rakott kelkáposzta


2013. május 26., vasárnap

Hortenzia

Hortenzia

Egy újabb szép virágot szeretnék megmutatni, a hortenziát. Az előkertben, félárnyékban  már virágot bontottak:



A feleségem újabb szerzeménye...:





 ... és amivel 2 évvel ezelőtt ajándékozta meg magát a születésnapom ürügyén:



Az utolsó képen a feleségem és Zseni kutyánk (szegény már nincs velünk):


Végül a közelünkben, a Budaőrsi úton lévő Safru virágkereskedés tulajdonosnője - Fruzsina - mutatja be a hortenziát:

Hortenzia szakmai nap!