HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. november 29., csütörtök

Gyömbér.hu több mint érdekes megjelenései a Gasztrominer oldalán

Gyömbér.hu több mint érdekes megjelenései a  Gasztrominer oldalán

 Nos, a Gyömbér.hu napok óta nyomul, akármikor nézek be a Miner oldalára, ők mindig elől virítanak.
Én, mindezt megúnva, végül ezt írtam blogjukba:

"Gratulálok, valami csodaragasztót használhattok. Lassan még a Tarka Bárká-n is túltesztek. Ők is hosszú időn keresztül mindig az élen voltak. Már kb. 1 (egy!) hete mindig Ti vagytok a Miner Gasztrogasztró gyűjtőblog első helyén. Ki sem lehet robbantani onnan titeket. Mindezt egy kb. 4.000 Ft-os könyv ürügyén, melyből csak 1 (egy!) darabot kínáltok fel . Ennyire fontos az állandó megjelenés, az állandó ottlét miatti remélt nagy látogatottsági statisztikai mutatószám? Szánalmasok vagytok. Kíváncsi vagyok, hogy lesz-e bátorságotok a commentemet megjeleníteni, vagy törlitek" Én a magam részéről ezt a megjegyzést a saját blogomban beidézem.



Gordon Ramsey egyébként a kedvenc TV-szakácsaim közé tartozik, s még az is lehet, hogy a Mindmegette, Lidel szakácsversenyben megnyert 5.000 Ft-os könyvutalványomból az ő könyvét fogom megvásárolni feleségemnek Karácsonyra.

De mindezt nem azért teszem, mert a gyömbér.hu belopta magát szívembe. A nevűket szándékosan nem linkeltem, nem kívánom népszerűsetíni őket.

2012. november 26., hétfő

Tonhalkrémmel töltött paradicsom és tojás, saláta ágyon

Tonhalkrémmel töltött paradicsom és tojás, saláta ágyon


Aki a halat és a salátát szereti, annak ízleni fog.

Hozzávalók :

  • 1 csomag vegyes saláta
  • 4 db paradicsom
  • 2 db tojás
  • 1/2 doboz tonhal
  • 1 ek vaj
  • őrölt fekete bors
  • citrom
  • petrezselyem

Elkészítés:

A tojásokat keményre főzöm, a tonhalat összekeverem  a vajjal egy keverőtálban, sózom, borsozom, facsarok rá citromot. A paradicsomokat megskalpolom, belsejüket kikanalazom, a keverőtálba teszem. A tojásokat megpucolom, tetejüket levágom, a sárgájukat a keverőtálba teszem. Az aprított petrezselyemleveleket a töltelékhez teszem, a vegyes saláta kukorica részét úgyszintén, összekeverem.

A vegyes salátából teszek egy tányérra, ráhelyezem a paradicsomokat és a tojásokat, megtöltöm őket.



2012. november 22., csütörtök

Kínos: Orbán Viktor jobbkeze miatt megint magyarázkodhat a kormány

Kínos: Orbán Viktor jobbkeze miatt megint magyarázkodhat a kormány 

Ne lopj, ez a hetedik parancsolat. Semjén Zsolt ezt elfelejtette volna? 

A napokban írtam egy bejegyzést egy gasztroblogtolvajról, aki a a mi receptjeinket, fotóinkat lopta el, finomabban szólva plagizálta. Nos, nála nagyobb emberektől sem idegen ez a szokás. Schmitt Pál után  - lásd bejegyzésem:

Schmitt Pál doktori disszertációja

- most egy újabb esetet tért fel a HVG. A témáról a FEMINA cikke.
Az [origo] is írt erről.

Nem értem azokat embereket , akik más tollával ékeskednek. Ettől nagyobbnak hiszik magukat? Tetszik nekik, hogy egy dr.-t írhatnak a nevük elé?

Apám, aki summa cum laude védte meg a jogi diplomáját, miután 1949-ben itélet nélkül több hónapot töltött börtönben, pedig politikai ügyekben soha nem bíráskodott, szabadulása után csak segédmunkásként dolgozhatott, elhagyta a doktori címét, s később sem vette fel, amikor már ismét vezető állásba került.

Én, a nyomdokába lépve, szintén summa cum laude szereztem meg az első diplomám. Bírálóim, s az intézmény vezetői javasolták, hogy némi bővítéssel adjam be kisdoktorira. Én azonban úgy döntöttem, hogy nincs erre semmi szükségem, ettől nem leszek nagyobb ember. A szabad időmet, s energiámat  inkább a továbbképzésemre és  nyelvtanulásra fordítottam.

De, nem vagyunk egyformák, szerencsére.

Ami Semlyént illeti, nem az én tisztem eldönteni, hogy plagizált-e, vagy sem, ezt majd megteszik az erre illetékesek. Én csupán a jelenségre akartam rávilágítani. Politikusok, s nemcsak itthon, gyakran nem riadnak vissza eme nemtelen, erkölcstelen tettektől, hogy magukat jobb színben tüntessék föl.

Az már becsület kérdése, hogy ilyen esetben hogyan reagálnak erre az érintettek. Németországban több politikus is lemondott, Romániában nem. Nálunk Schmitt egy ideig próbálta megmagyarázni a megmagyarázhatatlant, végül mégiscsak lemondott. Az más kérdés, hogy élete végéig tejben-vajban fürösztik a feleségével együtt, s attól sem riad vissza, hogy perrel fenyegetőzik.

Hát ilyen a mi kis világunk. Nem mondom, hogy ez tetszik nekem, s hogy jól érzem magam benne.

2012. november 21., szerda

Tejfölös, rumos szőlő-gesztenye krémleves

Tejfölös, rumos szőlő-gesztenye krémleves

Hozzávalók (1 adag)
  • 1 fürt fehér szőlő
  • 1 marék sült gesztenye
  • 2 ek cukor
  • vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • őrölt szegfűszeg
  • rum 
  • tejföl
  • főzőtejszín 

Elkészítés:

A szőlőt leszemezem, a gesztenyét megpucolom,  s felteszem főni egy kevés vízben, cukrozom, fűszerezem. Amikor már minden puhára főtt, félreteszek 1 gesztenyét és 4 szem szőlőt, a többit beöntöm egy keverőedénybe,  hozzáadom a rumot és a tejfölt, botmixerrel összekeverem. Tálaláskor ráteszem a gesztenyét, s a szőlőszemeket, locsolok rá tejszínt.

P.S. Ilyen hűvös, borult, ködös időben kiváló melengető leves.


2012. november 20., kedd

Gyorsan fínomat, avagy egy gasztroblogtolvaj

Gyorsan fínomat, avagy egy gasztroblogtolvaj

A kép forrását lásd a képen!

Illéskrisz  - az Illéskrisz Konyhája blog szerzője - hívta fel a figyelmemet egy blogra, mely sorra ellopja bejegyzéseinket fotóval együtt, s a sajátjaként tünteti fel. http://gyorsanfinomat.freeblog.hu/  Nos, én is megnéztem ezt a blogot, s én is több receptemet, s fotómat fedeztem fel rajta.

Két bejegyzésnél írtam is megjegyzést, amit aztán illéskriszt-nél is idéztem:
"Tőlem is van néhány recept és fotó, kettőnél hagytam is bejegyzést:"Ez a recept és fotó tőlem van, s nem kértél rá engedélyt, hogy felhasználhasd. Ez lopás. Töröld ezt a bejegyzést, s a jövőben tartózkodj ilyen plagizálástól." A többinél már a freeblog.hu nem engedélyezte a commentemet. De aztán lehet, hogy történt valami, nem tudtam tovább nézni a blogot: "Nincs meg (avagy a közismert '404 - a fájl elveszett')" üzenet jelent meg.
Lehet, hogy blokkolták a blogot?"

Nos, szerintem fel kell lépnünk az ilyen kalózokkal szemben. A magam részéről nem állítom, hogy receptjeim, s fotóim a gasztronómia csúcsai - díjaim ellenére sem -  de az ENYÉIM, minden erényükkel, gyengéjükkel  Éppen ezért meg kell védenem őket. S minden erőmmel azon leszek, hogy az ilyen piti tolvajokkal szemben megvédjem őket, s erre hívom fel valamennyi gasztrobloggertársat, ne hagyjuk, hogy ellopják tőlünk, amit mi teremtettünk, sokszor kínnal, keservvel, rengeteg fáradsággal.(én a magam részéről drága feleségem ellendrukkertsága mellett).


2012. november 18., vasárnap

Receptem az éva Magazinban

Ma, amikor a statisztikát nézegettem, láttam, hogy több látogató is az éva Magazin oldaláról jött. Kiváncsiságból megnéztem, ezt találtam a november 15. számban:

Variációk sütőtökkrémlevesre

Klasszikus, chilis, rozmaringos, aszalt szilvás és birsalmás. Melyiket próbálod ki?


Futottunk egy kört a gasztroblogokon, hogy ki hogyan készíti a sütőtökkrémlevest. Választék bőven volt, ezek a kedvenceink:
A receptekért klikk a képekre!
A Hobby Chef oldalán sütőtökben tálalt aszalt gyümölcsös receptre bukkantunk.

sütötök krémleves aszalt gyümölcsökkel, őszi levesek

Örülök neki, hogy a Magazin az én receptemet is felvette, ráadásul ezt tette az első helyre egy igen illusztris társaságban..

Nyári nosztalgiázás

Nyári nosztalgiázás

A ma reggeli sétámnál barátságtalan, zord idő fogadott. Hogy egy kicsit jobb kedvre derüljek, könnyű, nyarat idéző zenéket hallgattam csinos lányokkal. Talán Ti is szívesen belehallgattok:

Ketchup song original and full


Vengaboys - Shalala lala


Vengaboys - Parada de Tettas 



Christina Aquilera  - Candyman


Steps - 5, 6, 7, 8


Mr. President - Coco Jambo



2012. november 17., szombat

Tejfölös töltött karalábélevél paradicsomszószban

Tejfölös töltött karalábélevél paradicsomszószban


Mert nem csak a káposztalevelet lehet megtölteni.

Hozzávalók :
  • 11 db karalábé levél
  • 25  dkg darált hús (marha, sertés)
  • 1 db vörös hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 újhagyma zöldje
  • 2 db tojás
  • 1 zacskó gyors rizs
  • petrezselyem levél
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • kakukkfű
  • 1 db csípős hegyes paprika
  • 1 db chili paprika
  • 4 db paradicsom
  • Piros Arany
  • ketchcup
  • chili szósz
  • 1 db zöldségleves fűszerkeverék kocka
  • 1 db marhahús fűszerkeverék kocka
  • tejföl

Elkészítés:

A rizst félig  megfőzöm,  a hagymákat,  petrezselyemlevelet, paprikákat  aprítom,  beleteszem egy keverőtálba, hozzáadom a rizst, a darát húst,  ráütöm a tojásokat, fűszerezem. Összekeverem.

A karalábé levelek szárát levágom, a 8 nagyobbik levelet félreteszem, a többit a szárakkal együtt aprítom.
A karalábéleveleket megtöltöm, hurkapálcikával rögzítem.

A paradicsomokat aprítom, majd felteszem vízben főni, adok hozzá ketchupot, chili szószt, sózom, borsozom, megszórom paprikával, beleteszem a karalábélevelek szárát, a vagdalt leveleket. Majd jöhetnek a töltött karalábé levelek. Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje. Rámorzsolom a fűszerkeverékeket. Megfőzöm.

Tálaláskor teszek rá tejfölt




2012. november 16., péntek

Rigatoni sonkával és túróval

Rigatoni sonkával és túróval


Finom és laktatós pasta.

Hozzávalók:

  • 0,5 zacskó Mezzi Rigatoni (25 dkg)
  • 2 szelet pizzasonka
  • 1 db hegyes csípős zöld paprika
  • 1 db chili paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vörös hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg tehén túró
  • 0,5 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • 4 szál petrezselyem
  • 1 szál zellerlevél
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • olíva olaj 

Elkészítés:

A tésztát sós vízben felteszem főni.

A pizzasonkát kockára vágom, olajon megsütöm.

Közben a többi hozzávalót összekeverem, a sonkához adom, majd belekeverem a leszűrt tésztát.

Vágott petrezselymet szórok rá.



2012. november 15., csütörtök

Halloween receptverseny lezárása - eredményhírdetés

Halloween receptverseny lezárása - eredményhírdetés

 
Végett ért a Halloween alkalmából kiírt  receptversenyem.

Szíven szerint úgy kezdeném ezt az írást, hogy

Trá, tá, tá,  tá!!!!

And the winner is ....



Nos, nem így alakult.

Kár volt a határidőt meghosszabbítani, a játékot totális érdektelenség fogadta. annak ellenére, hogy  a kiírást 232, a hosszabbításról szóló bejegyzést pedig eddig 35 látogató tekintette meg.

Ez azért is érthetetlen, mivel Halloween-re készített ételt, süteményt, illetve ezek  receptjét számosat láttam a gyűjtőblogokon, s az elmúlt több mint két hónapban a blogomon az oldalmegnyítási toplistát toronymagasan vezették az ezzel kapcsolatos bejegyzéseim, teljesen háttérbe szorítva egyéb írásaimat, receptjeimet.

A játékra csupán 1 (EGY!!!!) pályázó - Marisz, a Tortafüggő Marisz blog írója -  küldött receptet, amit 32-en tekintettek meg, de egyetlen szavazat sem érkezett.

Nos, értékelve azt, hogy Marisz vette a fáradtságot, s jelentkezett a játékra, ezt jutalmazni kívánom. Mivel bejegyzésében azt írta, hogy "Mi nem tartunk Halloweent, mi a Halottak Napján tisztelettel, szeretettel emlékezünk elhunytjainkra. De a mai gyerekek már az óvodában megismerkednek más népek ünnepeivel. Én pedig így járulok hozzá az ő örömükhöz."., ezért inkább két süteményes szakácskönyvecskét küldök neki. Gondolom ezeknek jobban fog örülni, s hasznosítani is tudja majd a recepteket, ötleteket, s közülük többet is viszontlátunk majd a blogjában.



Kérlek kedves Marisz,  hogy az e-mail címemre add meg a postacímet, ahova a küldeményt feladhatom.


2012. november 13., kedd

Bruschetta avocado-val, paradicsommal és újhagymával

Bruschetta avocado-val, paradicsommal és újhagymával


Gyors olasz előétel, vagy vacsora.

Hozzávalók :
  • 2 szelet toast kenyér
  • 1/2 avocado
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olíva olaj
  • őrölt fekete bors
  • citrom
  • 1/2 paradicsom
  • 1 szál újhagyma


Elkészítés:

A toastokat megpirítom, bedörzsölöm fokhagymával, csöpögtetek rá olívaolajat, rápakolom a felszeletelt avocado-t, facsarok rá citromot, sózom, borsozom. Teszek a bruschettá-ra paradicsomszeleteket és újhagymát.


2012. november 12., hétfő

Bruschetta avocado-val

Bruschetta avocado-val

Hozzávalók :
  • 2 szelet toast kenyér
  • 1/2 avocado
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olíva olaj
  • őrölt fekete bors
  • citrom 
  • petrezselyem
  • hegyes csípős zöld paprika
Elkészítés:

A toastokat megpirítom, bedörzsölöm fokhagymával, csöpögtetek rá olíva olajat, rápakolom a felszeletelt avocado-t, facsarok rá citromot, szórok rá vagdalt petrezselymet, sózom, borsozom. Teszek a tányérra félbevágott hegyespaprikát.



Strasbourgi (libamájkrémmel töltött) tojás, paprika és paradicsom

Strasbourgi (libamájkrémmel töltött) tojás, paprika és paradicsom


Márton nap lévén - ha már nem sütöttem libát, de hogy mégis legyen valami libás étel, mivel nem szeretnék egész évben éhezni - egy hideg vacsorát készítettem.

Ez a tál nem csak Márton napkor, de Húsvétkor is jól mutat az asztalon.

Hozzávalók:
  • 3 db tojás
  • 10 dkg libamájkrém (pástétom)
  • 3 ek vaj
  • petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1/2 hagyma
  • 1 Schalotte (mogyoróhagyma) 
  • 1 db chilipaprika
  • jégsaláta levelek
  • 2 db paradicsom 
  • 1 db piros paprika
  • őrölt fekete bors
  • Piros Arany
  • libazsír
  • 2 ek libatepertő 
Elkészítés:

A tojásokat keményre főzöm, a héját eltávolítom, hosszában kettévágom. A sárgáját kikanalazom, beleteszem egy keverő tálba, az aprított hagymát, fokhagymát, chilit, petrezselymet hozzáadom, fűszerezem, a  vajjal, libamájkrémmel habosra keverem.

A paprikát félbevágom, kicsumázom, a paradicsomokat is félbevágom, a belsejét eltávolítom.

Egy tálra rakok jégsalátaleveleket, ráhelyezem a tojásokat, a paprikát és a paradicsomokat, megtöltöm őket a krémmel, nyomok rájuk Piros Aranyat. Körberakom paradicsomszeletekkel. Petrezselyemmel díszítem.

Beteszem a hűtőbe.

Libazsíros, libatepertős zsemlével fogyasztottam








Korábbi libás ételek:

Mártonnapi libacomb sült gyümölcsökkel és sütőtökös krumplipürével

Sült libacomb rókagombás krumplival és fehérboros párolt káposztával

Libapörkölt


P.S. A recept bekerült a Hírkereső Napi Gasztro Top-jába:
21.
- Citromtorta Jolántól recept (Nosalty)
Nem akartam egy tepsinyi sütit készíteni, így a tortaformában sütöttem meg ezt a sütit. Hááát... ez a "csak hogy legyen egy kis süti" nagyon kis szépre sikeredett. Bosszankodtam is, hogy ha most valak...

2012. november 10., szombat

Libatöpörtyű

Libatöpörtyű

Márton nap előtt aktuális a töpörtyű sütés, bár az év folyamán ezt máskor is elkövetem. Egyrészt a töpörtyű is finom, de a zsírja is fenséges kenyérre kenve, lillahagymával, de ha nincs - mint most is - a vöröshagyma is megteszi, paprikával ... és, és, és. Persze főzéshez, sütéshez sem utolsó.

Íme a mostani sütés eredményének maradéka, nem tudtam ellenállni, s még a fotózás előtt befaltam a javát.





Korábbi töpörtyűs, tepertős bejegyzések:

Libatepertő pogácsával

Libatepertő házilag sütve