HOBBYCHEF, Gastroblog, Gasztroblog, Gastroblogger, Gasztroblogger, Gastronomia, Gasztronómia, Kulinaria, Kulinária, recepies, recept

2012. október 31., szerda

Halloween receptverseny receptek 1.

Halloween receptverseny receptek 1.

Az általam meghírdetett receptversenyre:

Halloween receptverseny

megérkezett az első versenymű marisz57, Tortafüggö Marisz részéről:

Denevér,szellem,rémpofa - halloweeni kekszek

Vidám halloweeni kekszek
         
Hobbychef  receptversenyt hirdetett, melyre a Halloween-hez kapcsolódó ételekkel, italokkal lehet nevezni.
Én természetesen süteményben gondolkodtam, abból is valami egyszerűen elkészíthetőt akartam, ezért esett kekszre a választásom. És mivel óvodás, kisiskolás gyerekeknek szántam, semmikképp nem ijesztő, inkább vidám, humoros formákban készítettem.
Tészta hozzávalói:
10 deka liszt
10 deka vaj
10 deka kristálycukor
2,5 deka kakaópor
2 teáskanál sütőpor
2 tojás

Én kakaópor helyett zöld matcha tea port használtam, azt hittem, szép zöldek lesznek a kisült kekszek, de sülés közben elveszíti a szép színét.
Elmorzsoltam a vajat a liszttel, melybe előbb belekevertem a sütőport, meg a teaport. Hozzákevertem a cukrot és beleütöttem a tojásokat.
A szép zöld lisztes keverékhez adtam a tojásokat
Gyors mozdulatokkal keverővel összedolgoztam a tésztát - kellett még hozzá egy kicsi liszt, mert lágy volt -  majd fóliában a hűtőbe tettem 1 órára.
Lisztezett szilikonlapon kinyújtottam 3-4 mm vastagságúra, és pogácsaszaggatóval meg pohárral kiszaggattam, vagy késsel vágva alakítottam a formákat, mert halloweeni kiszúróm nincs.
A denevér úgy készült - nem tudom, felismerhető-e, mi akar lenni? - hogy pogácsaszaggatóval egy nagyobb és egy kisebb kört kivágtam. A nagyobbat kettévágtam és egy kisebb pohárral 3 ívet vágtam a félkörök síma oldalába(szárnyak). Háttal összeillesztettem őket és a kisebb kört a szárnyak találkozásához illesztettem fejnek.
A szellemekhez háromszögeket vágtam a tésztából, ehhez nyomkodtam a körformát fejnek, kicsit elhajlítgattam a kezeket meg az alját.
A lekvárral töltött rémpofához két kört kivágtam, egyiket megkentem piros csipkebogyó lekvárral, másikon szemeket meg szájat vágtam és ráraktam az alsóra. De vannak olyan rémpofák, amelyek csak kerek lapnak kisültek, és utólag, olvasztott csokiba mártott fogpiszkálóval festettem meg.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra és alsó-felső lánggal 15-20 perc alatt megsültek.
Némelyiknek a szemeket-szájakat már kisült állapotban csináltam csipkebogyó lekvárból.
Mosolygó rémpofák

A keksz receptjét innen hoztam,és egyéb ötleteket is találtam ezen a blogon, de más helyeken is nézelődtem halloweeni díszítéseket. A lekváros megoldás innen   származik, és   hekvancnál  is ötleteltem kicsit.                 
Szerintem egész jók lettek, remélem, a gyerekek örülnek majd nekik!
Mi nem tartunk Halloweent, mi a Halottak Napján tisztelettel, szeretettel emlékezünk elhunytjainkra. De a mai gyerekek már az óvodában megismerkednek más népek ünnepeivel.
Én pedig így járulok hozzá az ő örömükhöz.

Kérlek benneteket, hogy minnél többen szavazzatok Mariszra. Köszönöm: Hobbychef
Szavazni, mint ahogy a kiírásban is írtam, a megjegyzéseknél lehet.

Remélem, ezen felbátorodva mások is jelentkeznek receptjeikkel. Már csak 1 (egy!!!) hét van hátra. 
 

Neked terem.hu ajándéka

Neked terem.hu ajándéka

Két napja írtam egy bejegyzést erről az új vállalkozásról, feltettem  a Facebook-ra, s még másik két közösségi oldalra. is, valamint beillesztettem a linkelt logójukat a blogom jobboldalába.

Ezekután írták, hogy köszönik, küldenek egy ajéndék csomagot, de várják a véleményemet is  Mondtam, O.K.

Ma megjött a doboz. Íme:




A doboz tartalma:

1 kis doboz fehér szőlő
6 db alma
1 fej jégsaláta
1 zacskó spenót
1 zacskó csicsóka
6 db paprika (inkább lecsó, mint étkezési)
1 csomag fehér retek
4 szál sárgarépa
1 kis csokor petrezselyem
1 fej fokhagyma
1 üveg (120 g) chili lekvár)

A zöldségeket jó átlagosnak minősíteném, a hypermarketben hasonlót tudnék venni, a piacon - némi körbenjárás után - akár szebbeket is. A honlapjukat nézve az ár is közepesnek mondható. (A futár nem tudta megmondani, hogy ezért a dobozért mennyit kellene fizetnem, ha normál megrendelő lennék.) Az mindenképpen pozitív viszont, hogy idő és fáradság takarítható meg így a vásárláskor, házhozszállítással kiegészítve (amiért azért a XII. kerület kivételével nem kevés összeget számítanak fel .( Így már nem biztos, hogy megéri..) Szintén pozítivum volt, hogy azt írtam, 12 h után leszek itthon. Néhány perccel dél előtt megszólalt a kaputelefon. Tehát - legalábbis ebben az esetben - pontosak voltak.

Ami viszont mindenképp negatívum, hogy a futár közölte, fizessek 500 Ft-ot a házhozszállításért. Ez egy normál rendelésnél még helyénvaló is lenne, no de, ajándéknál???

Én vita nélkül kifizettem a kért összeget, azt azonban nem tudtam megállni, hogy ne jegyezzem meg, hogy ezt nagyon furcsának tartom, s rossz a számíze tőle. Az azért durva, hogy ajándéknál pénzt kérnek, ráadásul a XII. kerületbe ingyen szállítanak a normál megrendelőnek, már pedig én a Farkasréti temetőtől (ami már XII. kerület) csak  három utcányira lakom. A Mindmegetté-től, s más cégektől is,  már többször  kaptam ajándékot, de nem számolták fel a postaköltséget. A küldönc szabadkozott, hogy igazam van, de neki ezt mondták. Azt válaszoltam, semmi gond, de ahogy a beharangozást is feltettem a blogomra, a véleményemet is közzéteszem, annál is inkább, mivel ezt kérték. Mondta, inkább ne.

2 perc múlva visszatért, hogy beszélt a főnökével telefonon, s visszaadja az 500 Ft-ot. Ezzel valamelyest visszaszerezték a becsületet, vagy csak az ellenpropaganda miatt változtatták meg a véleményüket?.

Nos, ki-ki (budapesti lakosként) döntse el, hogy igénybe kívánja-e venni ezt a szolgáltatást előnyeivel és hátrányaival együtt. Nekem vegyes érzelmeim vannak, de nem akarok senkit sem befolyásolni.

Summa sumarum:  A nem túl kiugró minőséghez képest, az ár magas. És itt ráadásul zsákbamacskát kap a megrendelő. Míg egy piacon alaposan körülnézhet, s a legszebb, vagy legkedvezőbb árfekvésű árut veheti meg, itt azt kap, amit hoznak neki. Aki viszont a kényelem, idő és fáradtságkímélés miatt ezt a formát részesíti előnyben, esetleg gondot okoz neki az utazás, cipekedés, s ezért hajlandó anyagi áldozatra is, annak mindenképpen ajánlható ez a beszerzési lehetőség.

A cégnek az alábbi e-mailt küldtem:

 Kedves Eszter!

A dobozt köszönettel megkaptam. Örültem is neki, meg nem is. Amikor a futár 500 Ft szállítási díjat kért, rossz lett a számíze. Bár végül - néhány perc múlva - visszahozta a pénzt, továbbra is vegyes érzelmek voltak bennem.

A véleményemet itt írtam le:
http://eshobbychef.blogspot.hu/2012/10/neked-teremhu-ajandeka.html

Szívem szerint pozitívabb véleményt írtam volna. Mindezek ellenére biztos vagyok benne, hogy sokak számára kedvező és előnyös lesz ez a szolgáltatás.

Kívánok sok sikert!

Baráti üdvözlettel

Sinka Endre/Hobbychef

Kacsaszív pőrkölt vörösborral, tejfölösen, petrezselymes krumplival, P.Mobil - Szívpörkölt

Kacsaszív pőrkölt vörösborral, tejfölösen, petrezselymes hagymás krumplival

P.Mobil - Szívpörkölt


A szívpörkölt finom étel. Egyetlen hátránya, hogy viszonylag sokáig kell főzni.
Hozzávalók
  • 25 dkg kacsaszív
  • kacsazsír
  • 2 szelet kolozsvári szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db bogyiszlói paprika
  • 1 db csípős hegyes zöldpaprika
  • 2 db chili paprika
  • 2 db paradicsom
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • 1 db pörköltszaft kocka
  • vörösbor
  • tejföl
  • 3 db nagy krumpli
  • petrezselyem
  • 2 chili paprika (díszítésnek)
  • csalamádé
Elkészítés:

A hagymákat apróra, a paprikákat karikára, a paradicsomot, a szalonnát kockára, a szíveket félbe  vágom. A petrezselymet darabolom.

Egy serpenyőben a zsíron megdinsztelem a hagymát, ráteszem a szívet. Majd fehéredés után a paprikát, s paradicsomot, rövid dinsztelés után fűszerezem, öntök rá vízet,  s főzöm, míg megpuhul, öntök rá egy kevés vörösbort, adok hozzá tejfölt, felforralom.

Közben a krumplit felteszem héjában főni. Mikor megfőtt, megpucolom, s felvágom, kevés hagymás zsíron megpirítom, szórok rá petrezselymet.

Tálaláskor formázok a tányérra csalamádét, merek mellé pörköltet, rakok krumplit. Díszítem chilipaprikával és petrezselyemmel.



A finom ételhez egy passzoló zene.

P.Mobil - Szívpörkölt




2012. október 30., kedd

Véget ért a Mindmegette és a Lidl receptversenye!

Véget ért a Mindmegette és a Lidl receptversenye!



 A Mindmegette közleménye:

"Köszönjük a sok receptet, a lelkesedést, a finom fogásokat! Nem volt könnyű dolgunk a válogatásnál, de végül megszületett a nyertesek listája!

 5000 forintos könyvutalvány nyertesei, amely a Chefparade könyvesboltjában vásárolható le:

Nemes Anita
Schwarczenberger-Ludván Gyöngyi
Szarvas Lukács Andrea
Sinka Endre
Vass Lászlóné"

Erről a mai nap egyébként e-mailben is kaptam értesítést, az ajándékot előreláthatólag november közepén küldik meg.

Hogy melyik receptemet díjazták, azt nem közölték. Rákérdeztem, mert azért kíváncsi vagyok. Remélem, hamarosan küldik a választ. Ha megkapom, természetesen felteszem.

Minden esetre őrülök neki, hogy értékelték a munkámat, immár nem először. (Tavaly két díjat is nyertem.)

P.S. Ma megjött a válasz: A nyertes recepteket közzé teszik a Recepttár-ban, amiből tiszteletpéldányt is kapunk.  (Délelőtt voltam a heti bevásárlásomon a szokásos hypermarketemben, s végiglapoztam a legutolsó - október végén megjelent -  számot., abban még nem voltam benne.)

2012. október 29., hétfő

Csípős lecsó bogyiszlói paprikából császárszalonnával, csípős füstölt kolbásszal, tejföllel, vörösborral

Hozzávalók :

  • 75 dkg bogyiszlói paprika
  • 2 db csípős hegyes zöld paprika
  • 4 db chilipaprika
  • 2 db nagy vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 35 dkg paradicsom
  • 2 szelet császárszalonna
  • 1 szál csípős füstölt kolbász
  • olaj
  • őrölt fekete bors
  • őrölt csípős pirospaprika
  • vörösbor
  • tejföl
A hagymákat aprítom, a paprikákat karikára vágom, a paradicsomot nyolcadolom, a szalonnát és a kolbászt szeletelem.

Egy nagy serpenyőben olajon megpirítom a hagymákat és a szalonnát, ráteszem a paprikákat, majd a paradicsomot, fűszerezem. Amikor már majdnem kész, hozzáadom a kolbászt. A végén locsolok rá vörösbort. Elzárom a tűzhelyet, s hagyom egy kicsit hőntartáson, hogy az ízek jól összeérjenek.

Tálaláskor egy mély tányérba merek a lecsóból, kanalazok rá tejfölt. Fehérkenyérrel fogyasztom.

P.S. Ezt a lecsót kizárólag azoknak ajánlom, akik szeretik a csípős, erősen fűszeres ételeket. Akik ezt nem kedvelik, azok inkább lecsópaprikából főzzenek lecsót csípős paprika és chili nélkül.


P.S. A recept megjelent a Mindmegette.hu okdalon (ez a 231. receptem náluk), s szerepel a Hírkereső recept válogatásában:


Neked terem.hu

Neked terem.hu


Mekeresett egy új gasztronómiai lap, a nekedterem.hu, oldalukon különböző termékeket kínálnak őstermelőktől. Az árukat házhoz is szállítják. Kialakítottak egy dobozos rendszert is, melyek tartalmához recepteket is ismertetnek a Recept oldal-on. Itt számos recept van, több ismert blogtárs kivólóságai mellett tőlem is található egy recept - Vörösboros fejtett bableves csülökkel (2. oldal). A recept itt tekinthető meg..

Szerintem érdemes az oldalt felkeresni, s a szolgáltatásukkal megismerkedni.

2012. október 27., szombat

Vasárnap óraátállítás - Szükséges, vagy sem?

Vasárnap óraátállítás - Szükséges, vagy sem?

Október 28-án, vasárnap hajnalban kell 3 óráról 2 órára visszaállítani az órákat – az Európai Unió szabályozása alapján a nyári időszámítás minden tagállamban március utolsó vasárnapján kezdődik, és október utolsó vasárnapján ér véget.

A teljes cikk -->  RICHPOI

2012. október 26., péntek

Penne gombával, mángolddal, füstölt sajttal

Penne gombával, mángolddal, füstölt sajttal


Ha gyorsan akarsz egy finom és mutatós olasz tésztát enni.

Hozzávalók
  • 20 dkg penne
  • 15 dkg csiperke gomba
  • 1 db vöröshagyma
  • 1/2 szál póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 db bogyiszlói paprika
  • 1/2 hegyes csípős zöldpaprika
  • 1 db chili
  • 2 db paradicsom
  • 2 levél mángold
  • petrezselyemlevél
  • füstölt sajt
  • chili szósz
  • őrölt fekete bors
  • őrölt piros paprika
  • kakukkfű
  • olíva olaj
  • fekete magnélküli olívabogyó
  • chili paprikával töltött zöld olívabogyó

Elkészítés:

A vöröshagymát, fokhagymát apróra, a pórét, a paprikákat karikára vágom, a paradicsomokat nyolcadolom, a mángoldot és a petrezselymet darabolom, a füstölt sajtot durván lereszelem.

A tésztát sózott vízben felteszem főni.

Egy serpenyőben olajon megdinsztelem a hagymákat, hozzáadom a paprikákat, majd a paradicsomot és a gombát. Amikor már kész, hozzákeverem az al dente megfőzött tésztát.

Tálalok, teszek rá olívabogyókat és reszelt sajtot, locsolok rá chili szószt.



P.S. A recept szerepel a Hírkereső Gasztro Toplistájában:

Gombás, sonkás, mángoldos, sajtos omelette bruschettá-val

Gombás, sonkás, mángoldos, sajtos omelette bruschettá-val


Aki szereti az olasz ízvilágot, annak bejön ez az omlett.

Hozzávalók :

  • 10 dlg csiperke gomba
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1/2 db póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 db csípős hegyes zöld paprika
  • 2 db chili paprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 db tojás
  • petrezselyemzöld
  • 1 levél mangold
  • bazsalikom
  • 1 púpozott kanál liszt
  • 1 kevés tej
  • 1 szelet pizzasonka
  • füstölt sajt
  • olíva olaj
  • őrölt fekete bors
  • édes chili szósz
  • 2 szelet toast kenyér

Elkészítés:

A vöröshagymát szeletelem, az egyik fokhagymát apróra, a póréhagymát, hegyes- és chili paprikát karikára vágom, 1 paradicsomot kockára vágok, a másikat szeletelem, a petrezselymet, s a mángoldot darabolom.  A pizzasonkát kockára vágom, a sajtot durván lereszelem.

A tojásokat felverem, fűszerezem, belekeverem az egyik chilit, a petrezselyemzöldet, lisztet, tejet és a sajt felét.

Egy serpenyőben olajon megpirítom a hagymákat, majd beleteszem a paprikákat, a sonkát, végül a gombát, mángoldot és a paradicsomot. Félreteszem, melegen tartom.  A toast kenyereket megpirítom, bedörzsölöm fokhagymával, meglocsolom olajjal.

A serpenyőben most az omelette-t készítem el, rápakolom a tölteléket, locsolok rá chili szószt, félbehajtom, melléteszem a szeletelt paradicsomot.

Tálalok, az omelette-re teszem a sajt másik felét, mellé kerül a paradicsom és a bruschetta fokhagymával. Díszítem bazsalikommal.




2012. október 25., csütörtök

Tökös vers Halloween-re

Tökös vers Halloween-re


 

Halloween-re mit fõztök?
Kígyót, békát, csontvázakat,
Mindenféle bogarakat.

Tök, tök, kicsi tök,
Ugye hozzánk eljöttök?
Elmegyünk, elmegyünk,
Ajtódon becsengetünk.
Megtréfálunk, cukrot kérünk,
Aztán gyorsan odébb lépünk.


Tök, tök, csúnya tök,
Jobb lesz, hogyha nem jöttök!
Cukrot, csokit mi is várunk,
Házról-házra körbejárunk.



Vicces torták

Vicces torták

 

Tortakészítőknek, kedvelőknek egy kis összeállítás érdekes, mulatságos videóklippekből:

WEDDING CAKE FAIL!!! FACE CATCH!!!


Cake falls over while cutting Birthday cake disaster.


Amazing wedding cakes


Birthday cake FAIL!


Katie's Birthday :)


The Exploding Cake Prank


Erupting Volcano Cake of DOOM



2012. október 24., szerda

Halloween receptverseny

Halloween receptverseny


A közelgő Halloween alkalmából receptversenyt hírdetek.

Nevezni a Halloween-hez kapcsolódó ételekkel, italokkal lehet. A nevezéseket az e-mail címemre - e.s.hobbychef@gmail.com - kell elküldeni. A recepteket a saját blogra kell feltölteni, nekem a linket kell megküldeni, én ennek alapján a bejegyzést feltöltöm a saját oldalamra, amire aztán a látogatók megjegyzések formájában szavazhatnak.  Zárás. 2012. november 7. 24.00

A legtöbb szavazatot elért pályázó  jutalomban  - Könnyű Mária  szakácskönyvében - részesül,

Kreatív Halloween

Kreatív Halloween - könyvajánló




melyet postán küldök el a részére.

Jó játékot, s versenyzést kívánok.

Halloween Home Security

Bruschetta pizzasonkával, tojással, Mozzarellával, paradicsommal és, és, és ...

Bruschetta pizzasonkával, tojással, Mozzarellával, paradicsommal és, és, és ...


Bruschetta, olasz saláta! Már csak egy finom olasz vörösbor kell hozzá.

Hozzávalók
  • 1 szelet toast kenyér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • extra szűz olívaolaj
  • 1 vastag szelet pizzasonka
  • 1 db tojás
  • 1 db paradicsom
  • 1/2 fej vöröshagyma
  • 1/2 zacskó Mozzarella mini golyó
  • 10 szem chilivel töltött zöld olívabogyó
  • 6 szem fekete magnélküli olívabogyó
  • 1/2 citrom
  • chili szósz
  • őrölt fekete bors
  • bazsalikom levelek
Elkészítés:

A tojást keményre főzöm.
A tojást, a hagymát és paradicsomot szeletelem, a citromból levágok 2 szeletet.
A kenyeret megpirítom, bedörzsölöm a fokhagymával, csorgatok rá olívaolajat, a tányérra helyezem, rá a pizzasonkát, nyomok rá chili szószt,  köré  elrendezem a többi hozzátevőt. Meglocsolom olívaolajjal és citromlevet csavarok rá, fűszerezem.

Vörösborral fogyasztom.


2012. október 23., kedd

Diós-almás pite rummal ízesítve

Diós-almás pite rummal ízesítve

Hozzávalók:

Tészta:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • kevés tej
  • 1 sütőpor
  • 3 tojás
Töltelék:
  • 1 kg alma
  • 15-20 dkg cukor
  • fahéj
  • darált dió
  • citrom reszelt héja
  • rum (opcionális)
  • gríz
A tetejére:
  • porcukor /vanílliás porcukor

Elkészítés:


A tészta alapanyagait összegyúrjuk, majd 2 részre osztjuk, 2-3 órát pihentetjük a hűtőszekrényben..
Az almát meghámozzuk, lereszeljük a durva reszelőn egy keverőtálba, hagyjuk állni, majd a felesleges levet kifacsarjuk, összekeverjük a reszelt citromhéjával, cukorral (a mennyiség attól függ, hogy mennyire savanyú az alma), s darált dióval, locsolunk rá egy kevés rumot.

Kivajazunk, kilisztezünk egy tepsit. Az egyik tésztát belesimítjuk a tepsibe, szórunk rá grízt, rásimítjuk a tölteléket, megszórjuk  fahéjjal. Ráborítjuk a másik lapot, megnyomkodjuk,  villával megszúrkodjuk, megkenjük tojással. Betesszük az előmelegített sütőbe,  kb. 20 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni, tetszés szerinti formára szeleteljük. Porcukrot szórunk rá.