2011. július 23., szombat

Sült kacsacomb sült kacsamájjal, párolt vörösboros lila káposztával, rizzsel és sült petrezselymes újkrumplival

Sült kacsacomb sült kacsamájjal, párolt vörösboros lila káposztával, rizzsel és sült petrezselymes újkrumplival

Hozzávalók:
  • 1 db kacsacomb fejenként
  • kacsamáj 
  • libazsír
  • fokhagyma
  • friss kakukkfű
  • friss majoranna
  • rozmaring
  • vörösbor
  • lila káposzta
  • vöröshagyma
  • fokhagyma
  • alma
  • citrom
  • vaj
  • cukor
  • köménymag
  • őrölt fekete bors
  • ecet
  • citromlé
  • ételízesítő
  • új burgonya
  • friss petrezselyem
  • rizs
  • sárgabarackbefőtt
  • áfonyalekvár
Elkészítés:
    A kacsacombokat ételízesítővel vagy sóval, borssal bedörzsölöm, s beteszem a hűtőbe néhány órára.

    A combokat belehelyezem egy nyél nélküli serpenyőbe kevés libazsírra (a kacsa amúgy is sok zsírt fog majd engedni), teszek rájuk-melléjük bőségesen fokhagymagerezdeket, s a kertben frissen szedett kakukkfüvet, rozmaringot és majorannát, kevés vizet öntök alá, lefedem, s nem túl nagy lángon párolom, időnként meglocsolom, a vége felé hozzáöntöm a vörös bort.
    Felteszem a rizst  főni. A krumplit egy serpenyőben a libazsíron megsütöm, megszórom petrezselyemmel.
    Közben felszeletelem a káposztát. Egy serpenyőben megolvasztom a vajat, teszek rá cukrot, karamellízálom. Rádobom a hagymát, megdinsztelem. Hozzáadom a káposztát,almát, néhány szelet citromot, sóval, borssal, köménymaggal ízesítem. Időnként megkavarom. Amikor már majdnem kész, adok hozzá kevés ecetet, citromlevet és vörös bort, készre párolom.

    Amikor a combok már megpuhultak, beteszem a serpenyőt a 200 fokra előmelegített sütőbe, s rövid idő alatt aranybarnára grillezem. Ezalatt kisütöm a szeletelt májat, borsozom.A párolt rizsre teszek kis vajdarabkákat.

    Nagy lapostányérra teszem a combot, mellé egy kupac káposztát, rá a máj szeleteket,  néhány szem sült petrezselymes újburgonyát, a főtt rizst,  fél sárgabarackot, s áfonyalekvárt.

    5 megjegyzés:

    1. Remek finomság, férjem imádná

      VálaszTörlés
    2. Ahogy ránéztem a képre, összefutott a nyál a számban. Nagyon guszta! Te az újburgonyát megsütöd és aztán teszed rá a petrezselymet? Ez újdonság a számomra lehet hogy holnap kipróbálom így!

      VálaszTörlés
    3. Hű, de fejedelmi! Gyönyörű a tálalás és a fotó!
      Csorog a nyálam... :)

      VálaszTörlés
    4. Évának!
      Ha már az elején ráteszem a petrezselymet, akkor megég, ezért csak a vége felé szórom rá. Így is kap egy kellemes sült ízt a petrezselyem.

      VálaszTörlés
    5. Ez igen, ennek minden hozzávalóját szeretjük mi is. A petrezselymet valóban a végén kell rátenni, nem szabad, sütni, se levesben főzni.

      VálaszTörlés